Asuntomessut

Rakennuksen hiilijalanjälkeä kannattaa pienentää jo suunnitteluvaiheessa

Jaa

Asuntomessuilla Lohjalla Hiidensalmessa laskettiin talojen hiilijalanjäljet eli kasvihuonekaasupäästöt koko elinkaaren ajalta. Laskelmat näyttivät, että rakentaja voi vaikuttaa hiilijalanjäljen pienentämiseen monin tavoin. Tehokkaimpaan tulokseen pääsee, jos jo suunnitteluvaiheessa huomioidaan vähähiilisyys.

Kattoterassille sopii hyönteishotelli ja viljelylaatikot
Kattoterassille sopii hyönteishotelli ja viljelylaatikot

Lohjan messualueella hiilijalanjälki- ja hiilikädenjälkilaskelmat tehtiin ympäristöministeriön päivitetyllä rakennuksen vähähiilisyyden arviointimenetelmällä, joka on osa maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistusta. Menetelmä perustuu kesän 2021 aikana lausuntokierroksella olevaan ympäristöministeriön asetukseen rakennusten ilmastoselvityksestä. Asetuksen ensimmäinen julkinen koekäyttö tehtiin Lohjan asuntomessuilla 2021. Laskelmista vastasi Granlund Oy.

– Laskelmat tukevat hyvin Asuntomessut Lohjalla -tapahtuman Vihreä teko -teemaa ja ilmastonäkökulman tuomista messurakentamiseen. Tulevaisuudessa ilmastoselvitys ja hiilijalanjäljen tarkastelu jo rakennushankkeen suunnitteluvaiheessa antaa kaikille mahdollisuuden tehdä ilmaston kannalta parempia valintoja omissa taloprojekteissaan, kertoo Canemure-hankkeen projektivastaava Jenna Kotilehto Lohjan kaupungilta. 

– Laskelmat palvelevat nyt ennen kaikkea messukävijöitä ja kaikkia kestävästä rakentamisesta kiinnostuneita tahoja. Haluamme tehdä rakennusten päästöjen elinkaaritarkastelua tutuksi suurelle yleisölle, sanoo Asuntomessujen projektipäällikkö Mirka Härkönen Lohjan kaupungilta.

Vähäpäästöisiä rakennusmateriaaleja, energiatehokkuutta ja uusiutuvaa energiaa

Hiilijalanjäljenlaskennassa huomioidaan rakennuksen koko elinkaari. Rakennusmateriaalit muodostavat tyypillisesti noin puolet talon hiilijalanjäljestä. Rakentamisvaiheen hiilijalanjälki sisältää rakennusmateriaalien kuljetukset työmaalle, työmaan energiankäytön ja jätteet. Suuren osuuden jalanjäljestä muodostaa energiakulutus rakennuksen käytön aikana. Rakennusta tarvitsee myös huoltaa ja osia uusia. Lopuksi hiilijalanjälkeä syntyy rakennuksen purkamisesta ja purkujätteen loppusijoituksesta tai kierrätyksestä.

Pienimpiin hiilijalanjälkiin päässeissä Lohjan messukohteissa vähähiilisiä vaihtoehtoja on huomioitu kokonaisvaltaisesti. Näissä kohteissa sekä rakennusmateriaalien että rakennuksen käytön energiankulutuksen aiheuttamia päästöjä on pienennetty vähähiilisillä ratkaisuilla.

– Kohteisiin on valittu uusiutuvia materiaaleja, kuten puuta, tai kierrätysmateriaaleja, kuten kierrätysterästä. Energiankulutuksen aiheuttamia päästöjä on pienennetty energiatehokkuudella ja tuottamalla tarvittava energia uusiutuvasti esimerkiksi lämpöpumpulla, kertoo Kotilehto.

Hyvällä suunnittelulla pienempiä hiilijalanjälkiä

– Oman rakennushankkeen hiilijalanjäljen pienentämiseen on useita keinoja. Vähähiilisyys on hyvä huomioida suunnittelussa ihan alusta asti. Arkkitehdin tai talovalmistajien kanssa kannattaa keskustella ilmaston kannalta paremmista vaihtoehdoista, kannustaa Kotilehto.

Tehokas tilankäyttö eli rakennusten maltillinen koko vähentää materiaalien ja energian tarvetta. Lisäksi lukuisat ratkaisut esimerkiksi talon rakenteisiin, tekniikkaan, kalusteisiin tai pihaan liittyen voidaan suunnitella energia- ja materiaalitehokkaiksi ja sitä kautta vähentää päästöjä.

Rakennusmateriaaleissa voidaan suosia vähähiilisiä vaihtoehtoja kuten puumateriaaleja. Lisäksi monissa tuotteissa, kuten esimerkiksi betonissa on mahdollisuus valita vähähiilisempi vaihtoehto. Myös kierrätysmateriaalia sisältävien tuotteiden käyttö on tehokas tapa vähentää päästöjä. Pitkäikäiset tuotteet vähentävät huolto- ja uusimistarvetta, mikä osaltaan pienentää hiilijalanjälkeä.

Rakennuksen käytönaikaisen energiankulutuksen päästöihin voidaan vaikuttaa parantamalla energiatehokkuutta esimerkiksi hyvällä eristyksellä ja valitsemalla energiatehokkaita laitteita. Tehokas ilmanvaihdon lämmön talteenotto on tärkeä asia. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jenna Kotilehto, Canemure-hankkeen projektivastaava, Lohjan kaupunki,
jenna.kotilehto@lohja.fi, puh. 044 369 4488

Kuvat

Kattoterassille sopii hyönteishotelli ja viljelylaatikot
Kattoterassille sopii hyönteishotelli ja viljelylaatikot
Lataa
Lataa
Lataa
Autokatoksien viherkatot ovat sekä ekologiset että kauniit. Katoksien alta löytyy yhteensä 10 sähköauton latauspistettä.
Autokatoksien viherkatot ovat sekä ekologiset että kauniit. Katoksien alta löytyy yhteensä 10 sähköauton latauspistettä.
Lataa
Yli 50 prosentissa messutaloista Lohjalla on aurinkopaneelit.
Yli 50 prosentissa messutaloista Lohjalla on aurinkopaneelit.
Lataa
Asunto-osuuskunta Hiidenkodissa aurinkopaneelit on integroitu kattorakenteeseen.
Asunto-osuuskunta Hiidenkodissa aurinkopaneelit on integroitu kattorakenteeseen.
Lataa
Pienimmän, suurimman ja keskiverron hiilijalanjäljen koostuminen
Pienimmän, suurimman ja keskiverron hiilijalanjäljen koostuminen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Asuntomessut
Asuntomessut
Pasilankatu 2
00240 Helsinki

020 743 7700http://www.asuntomessut.fi

Osuuskunta Suomen Asuntomessut on suomalaisen asumisen suunnannäyttäjä, joka järjestää vuosittain kesän kohokohtiin lukeutuvat Asuntomessut.

Asuntomessuilla esitellään toimiviksi ja kestäviksi koettuja ratkaisuja sekä esimerkkejä rakentamiseen ja asumiseen liittyvien uusimpien tutkimusten soveltamisesta käytäntöön.

Asuntomessuja on järjestetty vuodesta 1970 lähtien.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Asuntomessut

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme