RPT Byggfakta Oy

Rakennusalan trendit Q1: Yhdellä jättihankkeella suuri merkitys rakentamisen aloitusten arvoon

Jaa

Kiinteistö- ja rakennusalan datapalveluja tarjoava RPT Byggfakta Oy on julkaissut vuoden ensimmäisen neljänneksen rakennusaloituksia koskevan Rakennusalan trendit Q1 -raporttinsa.

Kuva: Jaana Ahti-Virtanen
Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

RPT Byggfakta Oy:n seurannassa olevien rakennusprojektien aloitusten arvo on tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 33 % suurempi kuin vastaavana aikana vuonna 2020. Kasvusta on kiittäminen Metsä Fibre Oy:n 1,5 miljardin euron arvoista biotuotetehdasta Kemissä.

– Kemin biotuotetehtaan rakentamista on valmisteltu jo pitkään, ja varsinainen rakentaminen käynnistynee vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Jos jostain syystä biotuotetehtaan aloitus siirtyisi maaliskuun jälkeen, ensimmäisen vuosineljänneksen rakentamisen aloitusten arvo pienenisi viisi prosenttia verrattuna vuoden 2020 ensimmäiseen neljännekseen, RPT Byggfaktan toimitusjohtaja Sampsa Seppälä sanoo.

Maakunnittain tarkasteltuna rakentamisen aloitusten arvo nousee ensimmäisellä vuosineljänneksellä yhdeksässä ja laskee yhdeksässä maakunnassa. Nousijoiden joukossa ovat Lappi (+3344 %), Etelä-Pohjanmaa (+769 %), Satakunta (+413 %), Kanta-Häme (+134 %), Pohjois-Karjala (+133 %), Pirkanmaa (+41 %), Päijät-Häme (+13 %), Pohjois-Savo (+11 %) ja Varsinais-Suomi (+7 %).  Vuoden ensimmäisen neljänneksen rakennusaloitusten arvo laskee edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna Kainuussa (-85 %), Keski-Pohjanmaalla (-70 %), Keski-Suomessa (-29 %), Etelä-Savossa (-28 %), Uudellamaalla (-25 %), Pohjois-Pohjanmaalla (-11 %), Kymenlaaksossa (-9 %), Etelä-Karjalassa (-8 %) ja Pohjanmaalla (-6 %). 

Suuret nousut ja laskut aloitusten arvossa liittyvät usein maakunnan yhteen poikkeuksellisen suureen hankkeeseen: jos se alkoi vuoden 2020 alussa, nyt näkyy aloituksissa laskua, ja jos se alkaa tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, aloitusten arvo nousee selvästi.  

– Tämän raportin nousuprosentit myötäilevät virinneitä toiveita talouden ennallistumisesta turbulenttisen vuoden 2020 jälkeen. Muiden muassa Danske Bank ennustaa, että maailmantalous ja Pohjoismaat toipuvat koronakriisistä melko nopeasti vuoteen 2022 mennessä. Se lisännee rakennuttajien rohkeutta aloittaa rakennushankkeet suunnitellusti, Seppälä toteaa.

Trendiraportin tiedot perustuvat RPT Byggfaktan tutkijoiden monesta lähteestä keräämiin ja jatkuvasti päivittyviin tietoihin Suomen rakennushankkeista. Kerätystä datasta muodostuu RPT SMART, Pohjoismaiden suurin rakennusalan tietopalvelu, jossa on 12 000 seurattavaa hanketta ja 6000 uutta hanketta vuosittain. Q1-raportin tiedot on saatu viimeistään 15.12.2020.

Rakennusalan trendit Q1 -raportti antaa yleiskuvan rakentamisen projektitilanteesta Suomessa sekä ennusteen tulevasta kehityksestä. Raportti on helppo tapa seurata koko maan ja eri maakuntien rakennusprojekteja. Raporttiin on listattu suurimmat alkamassa olevat yksittäiset hankkeet alueittain sekä tiedot suurimmista rakennuttajista ja muista keskeisistä rakennusalan toimijoista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa: RPT Byggfakta Oy:n toimitusjohtaja Sampsa Seppälä,
+358 50 543 1185, sampsa.seppala@rpt.fi

Kuvat

Kuva: Jaana Ahti-Virtanen
Kuva: Jaana Ahti-Virtanen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

RPT Byggfakta Oy
RPT Byggfakta Oy
Ruukinkuja 3
02330 Espoo

http://www.rpt.fi/

RPT Byggfakta Oy:n liikevaihto vuonna 2019 oli 7,6 miljoonaa euroa. Yritys työllistää yli 50 henkeä, ja se on osa Byggfakta Group -konsernia, joka toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Byggfakta Group on Pohjoismaiden johtava rakennusalan tietopalvelujen tuottaja ja kustantaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta RPT Byggfakta Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme