RPT Byggfakta Oy

Rakennusalan trendit Q3: Rakennusaloitusten arvossa pientä laskua vuoden kolmannella neljänneksellä

Jaa

RPT Byggfakta Oy:n uusimman Rakennusalan trendit Q3 -raportin mukaan vuoden 2020 kolmannelle neljännekselle suunniteltujen rakennushankkeiden aloitusten arvo on 3,75 miljardia euroa, mikä on 3 % pienempi kuin vastaavana aikana vuonna 2019.

Uusi normaali ei ole hiljentänyt tekemistä. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen
Uusi normaali ei ole hiljentänyt tekemistä. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Korona näyttää vaikuttaneen toisen vuosineljänneksen aloituksiin paljon kolmatta kovemmin: suunnitellun 6 %:n nousun sijaan toisella kvartaalilla oli vähennystä jopa puolen miljardin euron verran verrattuna vuoden 2019 vastaavaan jaksoon.

– Uusi normaali ei olekaan katastrofaalisesti hiljentänyt tekemistä, vaan rakennuttajilla on uskallusta lähteä toteuttamaan hankkeitaan. Rakennusalalla palautuminen näyttää Q3-raporttimme perusteella nopeammalta kuin pahimmissa skenaarioissa arveltiin, RPT Byggfakta Oy:n toimitusjohtaja Sampsa Seppälä sanoo.

Maakunnittain tarkasteltuna rakentamisen aloitusten arvo nousee kolmannella vuosineljänneksellä yhdeksässä ja laskee yhtä monessa maakunnassa. Nousijoiden joukossa ovat Keski-Pohjanmaa (+162%), Pohjois-Savo (+56%), Keski-Suomi (+45%), Kanta-Häme (+40%), Pirkanmaa (+29%), Uusimaa (+18%), Etelä-Karjala (+12%), Varsinais-Suomi (+2%) ja Pohjois-Pohjanmaa (+2%).

Rakennusaloituksissa on laskua Etelä-Savossa (-85%), Pohjanmaalla (-77%), Kainuussa (-65%), Päijät-Hämeessä (-56%), Satakunnassa (-51%), Kymenlaaksossa (-48%), Pohjois-Karjalassa (-40%), Lapissa (-19%) ja Etelä-Pohjanmaalla (-6%).

Suurilta näyttävät muutokset suuntaan tai toiseen johtuvat usein yksittäisistä suurista hankkeista, joille ei löydy vastinetta vertailuvuonna.

Rakennusalan trendit Q3 -raportti perustuu tietoihin, jotka RPT Byggfakta Oy:n tutkijat ovat saaneet rakennushankkeiden päättäjiltä viimeistään 15.6.2020. Rakennushankkeiden aloituksiin ja etenemiseen liittyviä tietoja päivitetään RPT SMART -tietokantaan jatkuvasti.

Koko Q3-raportin voi tilata maksutta verkkopalvelusta smart.rpt.fi 

Rakennusalan trendit Q3 -raportti antaa yleiskuvan rakentamisen projektitilanteesta Suomessa sekä ennusteen tulevasta kehityksestä. Raportti on helppo tapa seurata koko maan ja eri maakuntien rakennusprojekteja. Raporttiin on listattu suurimmat alkamassa olevat yksittäiset hankkeet alueittain sekä tiedot suurimmista rakennuttajista ja vuoden 2020 keskeisistä rakennusalan toimijoista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Rakennusalan trendit Q3 -raportista:

Toimitusjohtaja Sampsa Seppälä, RPT Byggfakta Oy, puh. 050 543 1185, sampsa.seppala@rpt.fi

Kuvat

Uusi normaali ei ole hiljentänyt tekemistä. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen
Uusi normaali ei ole hiljentänyt tekemistä. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

RPT Byggfakta Oy
RPT Byggfakta Oy
Ruukinkuja 3
02330 Espoo

http://www.rpt.fi/

RPT Docu Oy on nyt RPT Byggfakta Oy. Nimenmuutoksen syynä on konsernin nimen muuttuminen Byggfakta Groupiksi. RPT:n uusi nimi on otettu käyttöön elokuun alusta alkaen.

RPT Byggfakta Oy on osa Pohjoismaiden johtavaa rakennusalan tietopalveluyhtiötä Byggfakta Groupia. RPT Byggfakta Oy:n liikevaihto vuonna 2019 oli 7,6 miljoonaa euroa. Yhtiö toimii Espoossa, ja sen palveluksessa on 55 henkilöä. RPT on tarjonnut rakennusalan ja teollisuuden tietopalveluita ja kustannustoimintaa Suomessa vuodesta 1975. www.rpt.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta RPT Byggfakta Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme