Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusluvista päättämiseen muutoksia Helsingissä

Jaa

Päätösvallan muutosten myötä ympäristö- ja lupajaosto päättää rakennus- ja purkamisluvista, joilla on yhteiskunnallista merkitystä tai erityinen merkitys Helsingin kaupunkirakenteessa.

Rakennuslupien päätösvalta jakautuu Helsingissä kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston sekä rakennusvalvonnan viranhaltijoiden välille. Aikaisemmin jaosto päätti rakennusluvista vain silloin, jos luvan kohteessa oli uutta kerrosalaa yli 3000 kerrosneliömetriä.

Muutoksen tavoitteena on, että poliittiseen päätöksentekoon tulee muutoinkin kuin koon puolesta merkittäviä hankkeita. Myös korjausrakentaminen ja purkaminen ovat aiempaa suuremmassa roolissa.

Kaupunkiympäristön ympäristö- ja lupajaosto päättää rakennusluvasta, kun luvan kohde on uusi

  • kaupungin, valtion tai seurakuntien julkinen palvelurakennus
  • ostoskeskus tai urheiluhalli
  • tilapäinen koulu tai päiväkotirakennus
  • yli 16-kerroksinen rakennus
  • rakennus, jossa on yli 100 asuntoa.
  • rakennus, joka vaatii luparatkaisun osalta merkittävää tai erityistä harkintaa. Tällaista harkintaa tarvitaan esimerkiksi, jos rakennuksella on alueellisesti merkittävä asema kaupunkirakenteessa, tai se on uuden alueen aloituskohde.

Jaosto päättää rakennusluvasta myös silloin, kun julkiseen palvelurakennukseen tai muuhun merkittävään rakennukseen tehdään laaja perusparannus tai suuri laajennus. Lisäksi jaosto päättää muun muassa merkittävien rakennusten purkamisesta.

Jos ympäristö- ja lupajaosto ei päätä rakennusluvasta, siitä päättävät Helsingin rakennusvalvonnan viranhaltijat.

Kun ympäristö- ja lupajaosto on kesätauolla, jaoston päätösvalta rakennusluvista siirtyy rakennusvalvonnan lupayksikön päälliköille.

Muutoksella voi olla vaikutusta muun muassa siihen, kuinka nopeasti myönnetyt luvat tulevat lainvoimaisiksi. 

Tarkempaa tietoa eri tahojen päätettäviksi tulevista luvista on jaoston toimivallan siirtämistä koskevassa päätöksessä (27.5.2021). Toimivallan muutos tuli voimaan elokuun alussa 2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

yksikön päällikkö Salla Mustonen
p. 09 310 26445, salla.t.mustonen@hel.fi
Helsingin rakennusvalvonta

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Mitä uutta Länsi-Helsinkiin? Alueen ajankohtaiset suunnitelmat ja hankkeet esillä verkkotilaisuudessa 27.10.20.10.2021 08:55:13 EEST | Tiedote

Läntisessä Helsingissä on käynnissä useita suunnittelu- ja rakentamishankkeita. Malminkartanon ja Kannelmäen kaupunkiuudistus käynnistyy, asema-alueita kohennetaan ja uudet kohteet täydentävät aiempaa rakennuskantaa. Myös alueen kadut ja puistot kehittyvät. Ajankohtaisia suunnitelmia esitellään Uutta Länsi-Helsinkiä -verkkotilaisuudessa keskiviikkona 27.10. klo 17.00 alkaen.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 14.10.202114.10.2021 17:41:54 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 14.10.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 28.10.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme