Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Rakennusperinnön vaalijoille tukea ELY-keskukselta, tukea myös saariston ympäristönhoitoon

Jaa

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on jakanut rakennusperinnön hoitoon tarkoitetut vuoden 2022 avustukset. Ympäristöministeriö myönsi tarkoitukseen avustusrahaa alueelle yhteensä 180 000 euroa, josta rakennusperinnön hoitoon 133 000 euroa ja saariston ympäristönhoitoon 47 000 euroa. Tukea oli käytössä ennätyksellisen paljon.

Hauhianmylly sai kunnostuksiin tukea rakennusperinnönhoitoavustuksista.
Hauhianmylly sai kunnostuksiin tukea rakennusperinnönhoitoavustuksista.

Monta avustusta valtakunnallisesti arvokkaille alueille

Rakennusperinnönhoitoavustushakemuksia tuli kaikkiaan viisikymmentäyhdeksän ja saaristoavustuksia viisi.

Rakennusperinnönhoitoavustuksista oli valtakunnallisesti arvokkailla maisema-alueilla seitsemän ja valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin (RKY) niistä sijoittui kymmenen. Neljä kohdetta on sekä maisemaltaan että kulttuuriperinnöltään tärkeällä alueella. Saariston ympäristönhoitoavustuksistakin yksi oli valtakunnallisesti arvokkaalle maisema-alueelle.

Hakemukset ja kohteet olivat kaiken kaikkiaan hyviä ja niitä oli paljon. Siksi valinta oli haasteellista ja päädyimme jälleen "useammalle, mutta vähemmän"- metodiin. Rakennussuojeluavustuksia saa 31 kohdetta.

Suurimmat yksittäiset avustukset eli 10 000 euroa saivat kaksi kohdetta:

  • Skinnarilan hovi Lappeenrannassa
  • Hiomonraitin siltarakennus Pyhtäällä.

Miehikkälän Hauhian mylly sai avustusta alakerran korjaamiseen

Yksi esimerkki avustetusta kohteesta on Hauhian mylly. Myllyksi rakennus rakennetiin vuonna 1881. Sahaosa on vuodelta 1939. Rakennusta on käytetty myllynä, sahana ja maatalouden tarpeisiin 1980 - luvulle saakka. Tien toisella puolella on myllytupa vuodelta 1864. Viimeisin korjaus on 1990-luvulta, silloin tehtiin pärekatto ja myllyn kivijalan sivuja vahvistettiin betonilla.

Vaalimaanjoen Hauhiankoskessa olevat mylly- ja saharakennukset ovat olleet vuosikymmeniä vailla ylläpitoa.  Jäät ja vesi ovat vieneet padon ja pääosin myös myllyn sisäosat mennessään.   Pärekatto vuoti pahasti.  

Vuonna  2020 rakennuksen kunto oli huono: vesi ja jäät virtasivat rakennuksen läpi hallitsemattomasti. Katot vuotivat ja sahaosan perustustolpat olivat osittain kaatumassa. Edelleen korjattavaa riittää, sillä myllyosan toisen kerroksen lattia on pettänyt painavan kuorimakoneen alta tukihirren petettyä. Myllyn ensimmäisen kerroksen lattian ovat jää ja laho vieneet pääosin mukanaan. Myllyn alapuolen kivijalka on kaatumassa. Osa kivijalasta on jo romahtanut jäiden ja veden vaikutuksesta.  

Ensiapuna myllyyn asennettiin peltikate vanhan pärekaton päälle, näin rakennuksen säilyminen on turvattu.  Jatkossa yläkerran lattia ja kantavat hirret tuetaan palkeilla ja kivijalan kivet nostetaan takaisin paikoilleen. Lattiaa rakennetaan tarpeellisessa määrin, jotta turbiinirakenteiden esittely (museokäyttö) on mahdollista.

Myös itse koskea on kunnostettu palauttamalla vedet vanhaan uomaansa. Kunnostuksella maan omistaja, WWF ja Kaakkois-Suomen ELY-keskus tarjoavat uusia elinympäristöjä jokeen nouseville kaloille. Kosken kunnostus auttaa myös myllyn kunnossapidossa, kun jäät ja vesi eivät enää kuluta myllyn rakenteita.

Saaristonhoitoon avustusta kaikille hakijoille

Saariston ympäristönhoitoavustuksia myönnetään tänä vuonna kaikille avustuskelpoisille hakijoille, avustukset vaihtelevat 1250 - 21 000 euroa. Samalla uudelleen kohdennettiin pieni summa edellisiltä vuosilta käyttämättä jäänyttä avustusta.

Saariston ympäristönhoitoavustusta voidaan myöntää saaristokunnalle tai tällaisen kunnan jäsenelle tai yhdistykselle tai säätiölle. Kaakkois-Suomessa saaristo-osakuntia ovat Kotka, Pyhtää, Parikkala, Ruokolahti ja Taipalsaari. Tukea voidaan myöntää saaristoluonnon suojelemiseen, saariston maisemakuvan säilyttämiseen tai parantamiseen sekä saaristolaisen rakennusperinnön hoitoon.

Esimerkiksi tukea voi saada saaristoniittyjen ja muiden perinnemaisemien hoitoon, linnusto- ja luontoselvityksiin sekä saaristomaisemien kannalta tärkeiden rakennuksien ja rakennelmien, kuten venevajojen, aittojen ja perinteisten rakennuksien kunnostukseen. Tuen saajina ovat olleet saariston asukkaat sekä paikalliset luonnonsuojelu- ja ympäristöjärjestöt.

Valmistaudu jo nyt uuteen hakukierrokseen

Kun kesän aikana tutkiskelet vanhaa rakennustasi, mieti jo seuraavan kesän remontteja ja sitä täyttyisikö rakennusperintöavustuksen tai saaristoavustuksen kriteerit! Nappaile  samalla remonttikohteestasi ja sitä ympäröivästä pihapiiristä valokuvia mahdollista avustushakemusta varten. Hyvät liitekuvat auttavat avustushakemusten käsittelyssä.

Rakennusperintökohteille tukea myös Museovirastolta ja Kotiseutuliitolta

Avustusta rakennusperintökohteiden kunnostamiseen myöntävät ELY-keskuksen lisäksi mm. Museovirasto ja Kotiseutuliitto.

Museovirastolta sai avustusta kuusi Kaakkois-Suomalaista kohdetta, esimerkiksi aumakaton jalkarännien vaihtoon ja ikkunoiden ja ovien kunnostukseen.

Kotiseutuliitto myöntää avustusta vanhojen seurantalojen kunnostukseen. Kymenlaaksoon avustuksia tuli tänä vuonna viisi ja Etelä-Karjalaan kuusi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Arkkitehti Tuija Mustonen
etunimi,sukunimi@ely-keskus.fi
P. 0295 029 201

Kuvat

Hauhianmylly sai kunnostuksiin tukea rakennusperinnönhoitoavustuksista.
Hauhianmylly sai kunnostuksiin tukea rakennusperinnönhoitoavustuksista.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Hellejakson seurauksena sinilevähavainnot lisääntyneet Kaakkois-Suomessa30.6.2022 15:02:51 EEST | Tiedote

Sinilevähavainnot ja levämäärät Kaakkois-Suomen järvien vakiohavaintopaikoilla ovat edelleen pysyneet vähäisinä. Sen sijaan yleisöhavaintoja on juhannusviikonlopun aikana ja sen jälkeen tullut useita sekä Pohjois-Kymenlaakson että varsinkin Etelä-Karjalan alueen järviltä. Lappeenrannan Haapajärvellä on sinilevää runsaasti veteen sekoittuneena kuten viime viikollakin. Rannikolla levätilanne on toistaiseksi rauhallinen.

Ajoneuvoliikenne ohjataan kiertotielle maantiellä 375 (Sippolantie) Kirkkolammen Lietteen sillan kohdalla 29.6.2022 alkaen23.6.2022 13:29:40 EEST | Tiedote

Maantien 375 parantaminen alkoi Kirkkolammen Lietteen sillan (KaS-99) kohdalla Sippolassa Kouvolassa. Hankkeessa puretaan vanha kivisilta ja uusitaan vesistösilta teräsrummulla. Rumputyötä varten kohteessa joudutaan tekemään pontitus- ja paalutustöitä. Mt 375 (Sippolantie) katkaistaan ajoneuvoliikenteeltä Kirkkolammen Lietteen sillan (KaS-99) kohdalta 29.6.2022 klo 8.00. Ajoneuvoliikenteen kiertotiet ohjataan kuvaliitteen mukaisesti yleistä maantieverkkoa pitkin. Reitti Hirvelä - Haapala – Kannusjärvi – Ruotila – Sippola on opastettu maastossa koko matkan. Jalankulku- ja pyöräilyliikenne ohjataan suoraan työmaan vierestä. Tie avataan liikenteelle viimeistään 23.9.2022. Tien aukaisusta ajoneuvoliikenteelle tiedotetaan erikseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme