Rakennusten vikasietoisuutta laiminlyödään edelleen

SafeDrying Oy:n myyntijohtaja Joni Kotipelto kertoo, että korjausrakentamisessa ongelmakohdat ovat usein perustamistavoissa, joissa ei ole käytetty kapillaarikatkoja ja kosteus pääsee nousemaan perustuksia pitkin kapillaarisesti ylöspäin. Niiden vikasietoinen korjaaminen voi olla joskus hankalaa ja rakennuksia korjataankin valitettavasti monet kerrat ilman, että kosteusongelmia saadaan kuriin.
Ympäristöministeriön julkaisemassa Rakennusten kosteustekninen toimivuus -ohjeessa edellytetäänkin, että rakennusratkaisujen valinnassa on tavoiteltava vikasietoisia ratkaisuja. Ohje soveltuu niin uudis- kuin korjausrakentamiseen. Varsinkin perustamistavoista johtuvat kosteusongelmat yritetään korjata usein perinteisin keinoin ilman toivottua lopputulosta.
– Miksi hyväksymme korjausratkaisuja, jotka eivät kestä ikääntymistä ja on todettu toimimattomiksi? Korjaukset tulisi tehdä lähtökohtaisesti sillä tavalla, ettei niihin tarvitse palata 10 vuoden aikana uudelleen ja huomioida käytettyjen ratkaisujen vikasietoisuus, kuten Ympäristöministeriön ohjeessa edellytetään. Eikö se olisi kaikkien etu, Kotipelto toteaa.
Korjauskierteistä aiheutuu myös muuta haittaa pelkän korjaamisen ja kulujen lisäksi, kuten väistötilojen tarve, liiketoiminnan keskeytys sekä asumishaitat. Näistä voi aiheutua taas lisäkuluja tai ansionmenetystä. Pahimmassa tapauksessa toimimattomien korjauksien teettäminen johtaa siihen, että rakennus joudutaan purkamaan.
Uudisrakentamisessa ongelmia voi syntyä betonin paksuissa paikallavaluissa, jotka eivät ehdi aikataulullisista syistä kuivua tarpeeksi, kun rakenne pinnoitetaan liian aikaisin, ollaan vuosien päästä pulassa. Tästä on hyvänä esimerkkinä Malmin sairaala Helsingissä, jossa vain pari vuotta sairaalarakennuksen valmistumisen jälkeen muovimatto alkoi kupruilemaan lattioissa. Syynä taisi olla se, että 300 millin paksuisen betonilaatan ei annettu tarpeeksi aikaa kuivua ja kosteutta jäi lattian sisään.
Ympäristöministeriön ohjeessa painotetaankin, että rakennusvaiheen vastuuhenkilön on huolehdittava rakenteissa olevan kosteuden ja rakennuskosteuden riittävästä kuivumisesta ennen kuin rakenteet voidaan peittää kuivumista hidastavalla ainekerroksella, kuten pinnoitteella tai toisella rakenteella.
Jos paikalla valetun betonilaatan sisään asennetaan SafeDrying-järjestelmä, voidaan laatta pinnoittaa ja rakenne jatkaa silti kuivumista. Tämä olisi voinut olla ratkaisu myös Malmin sairaalan kohdalla.
– Mikäli tulevaisuudessa kaikkiin haastaviin betonilaattoihin edellytettäisiin asennettavaksi jo rakennusvaiheessa erillistä kuivatusjärjestelmää, joka mahdollistaa rakenteiden kuivatuksen myös tilojen käytön aikana, vältyttäisiin kosteuden aiheuttamilta ongelmilta. Tämän tuoma hyöty, kun haastaviksi tiedetyt rakenteet olisivat aidosti vikasietoisia, olisi myös yhteiskunnallisesti merkittävä sekä taloudellisesti että hyvinvoinnillisesti, kertoo Kotipelto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Joni KotipeltoMyyntijohtajaSafeDrying Oy
Puh:050 312 2319joni.kotipelto@safedrying.fiKuvat




Linkit
Tietoja julkaisijasta
Rakentaja.fi on Suomen tunnetuin rakentamisen kuluttajasivusto, joka on tarjonnut tietoa ja palveluita rakentajille ja remontoijille jo yli 20 vuoden ajan. Aktiivisista kuluttajista eli rakentajista ja remontoijista yli 70 prosenttia tuntee Rakentaja.fi-sivuston.
Rakentaja-tuoteperheeseen kuuluvat taloyhtiöpäättäjien Omataloyhtiö.fi, pihan ja puutarhan harrastajien Puutarha.net sekä rakentamisen ammattilaisten Rakentaja.fi/Pro. Rakentaja-tuoteperheen sivustoilla vieraillaan lähes miljoona kertaa kuukausittain.
Rakentajan tuoteperhe on osa Schibsted-konsernia, johon Suomessa kuuluvat myös Oikotie ja Tori.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Schibsted Suomi Oy
Paljonko maksaa 200-neliöisen omakotitalon kunnostus? Rakentamisen messuilla vastataan remppakysymyksiin26.1.2023 08:10:25 EET | Kutsu
Yleisön ja näytteilleasettajien arvostamat Rakenna & Remontoi -messut järjestetään Vantaan Myyrmäki-hallissa 27.-29.1.2023. Perinteikäs tapahtuma kokoaa yhteen rakentamisen ja remontoinnin eturivin yritykset ja tietotaidon jo 20. kertaa. Näytteilleasettajat esittelevät alan uusimmat tuotteet, palvelut, työmenetelmät ja ratkaisut.
Miksi aina rakennetaan samanlaisia laatikoita? – Näin kaupunkirakentaminen muuttuu tulevaisuudessa25.1.2023 09:10:47 EET | Tiedote
Suomen kaupunkeihin ei rakenneta viihtyisäksi koettuja rakennuksia ja ympäristöjä. Mikä suunnittelussa jarruttaa ihmisten mieltymysten täyttämistä: raha, rakentamisen standardit vai joku muu? Rakenna & Remontoi -messujen panelistit puivat viihtyisän kaupunkirakentamisen tulevaisuutta perjantaina Vantaalla.
Nyt tehdään pieniä ja keskisuuria remontteja – ja haetaan energiansäästöä20.1.2023 06:30:00 EET | Tiedote
Rakentaja.fi selvitti kuluttajien rakennus- ja remontointisuunnitelmia. Rakennus- ja remontointibuumi ei vieläkään taitu. Eniten suunnitellaan pintaremontteja koteihin ja vapaa-ajanasuntoihin. Rahaa ollaan valmiita laittamaan pintojen lisäksi energiansäästökorjauksiin ja energiamuodon muutoksiin.
Lampaanvilla on ongelmallista jätettä – puutarhanhoitoon kehitetty tuote ratkaisee ylijäämävillan kierrätysongelman10.1.2023 08:15:00 EET | Tiedote
Suomessa poltetaan joka vuosi säkeittäin lampaanvillaa polttokelpoisen jätteen mukana, sillä lampureilla ei ole ollut muuta vaihtoehtoa hävittää ylijäänyttä likaista tai sekalaatuista villaa. Esbaun kehittämä BioProffa Pihavilla on ekologinen ratkaisu ongelmallisen jätteen kierrätykseen. Ylijäämälampaanvillasta valmistettu BioProffa Pihavilla on vuoden 2023 puutarhatuote.
Energian säästöä lupaavien remonttien määrä kiivaassa kasvussa25.10.2022 10:00:00 EEST | Tiedote
Kuluttajien huoli sähkön hinnoista on lisännyt remontointi-intoa. Vaihtoehtoisten ja täydentävien energiaratkaisujen, kuten aurinkopaneelien, lämpöpumppujen ja tulisijojen, kysyntä kiihtyy koko ajan. Lokakuun OMAKOTI-messuille Vantaalla odotetaan paljon sellaisiakin kävijöitä, jotka vasta energiapula on herättänyt kodin kunnostushankkeisiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme