Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Rakennustyömailla todettu useita tautirypäitä Suomessa – koronaepidemian torjuntaa tehostettava työmailla

Jaa

Suomessa rakennustyömailla on todettu useita tautirypäitä. Koska rakennustyömailla työskentelee monista maista lähtöisin olevia työntekijöitä, jotka usein majoittuvat ahtaasti ja liikkuvat työmaalta toiselle, on koronaepidemian torjuntaan kiinnitettävä erityistä huomiota.

Tartuntojen torjunta rakennustyömailla tapahtuu samalla tavalla kuin muuallakin yhteiskunnassa. Lähtökohtana on, että sairaana ei saa tulla työpaikalle. Työnantajan on syytä päivittää työmaan vaarojen selvitys ja riskien arviointi koronatilanne huomioiden sekä ohjeistaa työntekijöitä.

Lähikontaktien minimoiminen, käsihygienia, työvälineiden ja sosiaalitilojen puhdistus, työmaan siisteys ja riskiarvioon perustuva henkilökohtaisen suojainten käyttö sekä mahdollisen yhteismajoituksen siisteys ja hygieniajärjestelyt torjuvat taudin leviämistä.

Omaehtoisessa karanteenissa minimoitava lähikontaktit

Omaehtoista karanteenia on syytä noudattaa, mikäli työntekijä tulee Suomeen ulkomailta. Vain Baltian maista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista saapuville ei suositeta karanteenia. Omaehtoisessa karanteenissa rajoitetaan tarpeettomia lähikontakteja 14 vuorokauden ajan. Vain työpaikan ja asuinpaikan välillä liikkuminen ja muu välttämätön liikkuminen on sallittu.

Työnteko ja muut työhön liittyvät asiat on järjestettävä niin, että omaehtoista karanteenia on mahdollista noudattaa. Omaehtoinen karanteeni koskee myös rakennustyömaan ulkopuolista toimintaa, esimerkiksi majoitustiloja ja vapaa-aikaa.

Jos tartuntoja todetaan, karanteenimääräyksen noudattaminen on välttämätöntä

Koronatestiin tulee mennä hyvin matalalla kynnyksellä. Jos työmaalla todetaan koronatartuntoja, voidaan tartuntaketjuja katkaisemalla suojata työkavereita, kun sairastuneen kontaktit kartoitetaan ja taudille altistuneet määrätään karanteeniin.  

Jotta tauti ei leviä, karanteenimääräysten noudattaminen on välttämätöntä. Karanteeniin määrätty voi saada ansionmenetyksen korvaavaa tartuntatautipäivärahaa.

Tartuntojen torjunnasta huolehdittava myös majoituksessa

Myös majoituksessa on varmistettava, että ihmiset voivat pitää turvallisista etäisyyttä toisiinsa sekä huolehtia henkilökohtaisesta hygieniasta. Käsipyyhkeinä on paras käyttää kertakäyttöisiä paperipyyhkeitä. Mikäli käytetään kankaisia pyyhkeitä, niiden on oltava henkilökohtaisia ja ne pitää vaihtaa useamman kerran viikossa. 

Yhteiskäytössä olevien tilojen kaikki pinnat, joita kosketaan käsin, kuten kädensijat, ovien kahvat, ovenpielet ja hanat, on syytä pyyhkiä päivittäin. Karanteeniin asetetuille on varattava erillinen huonetila.

Torjuntaohjeita noudattamalla ehkäistään ja rajoitetaan viruksen leviämistä

Koronavirusepidemian torjuntaan rakennustyömailla on olemassa eri toimijoiden laatimia ohjeita. Keskeistä on, että kaikki työntekijät ja yritykset, mukaan lukien erilaiset alihankkijat, saavat ohjeet ja osaavat soveltaa niitä käytännössä. Ohjeiden laatimisessa voi käyttää apuna työterveyshuollon asiantuntemusta. Työntekijöiden perehdytykseen on syytä kiinnittää erityistä huomiota.

Lisätietoja

Hannu Kiviranta
tutkimusprofessori
THL
p. 0295246361
etunimi.sukunimi@thl.fi

Martti Humppila
johtava asiantuntija
Työterveyslaitos
p. 050 5337583
etunimi.sukunimi@ttl.fi

Ohjeita työpaikoille koronavirusepidemian ehkäisyyn
Työterveyslaitos

Kysymyksiä ja vastauksia koronasta ja työsuojelusta
Työsuojelu.fi 

Matkustaminen ja koronaviruspandemia
THL

Matkustajaohjeet eri kielillä
THL

Ohje koronaviruksen torjunnasta rakennustyömailla
Rakennusteollisuus

STM ja YM: Ohjeet asuinrakennusten korjaushankkeisiin koronavirusepidemian aikana
STM

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000http://www.thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL korjaa eilistä (13.8.) karttakuvaa maskisuosituksen sairaanhoitopiireistä14.8.2020 15:00:31 EESTTiedote

THL korjaa eilistä (13.8.) karttakuvaa maskisuosituksen sairaanhoitopiireistä. Kartta oli suositusta koskevan tiedotteemme kuvituksena. Lisäksi julkaisimme kartan Twitterissä ja Facebookissa. Kartassa myös Kainuun sairaanhoitopiiri oli merkitty sairaanhoitopiiriksi, jossa olisi todettu kahden viime viikon aikana uusia koronatartuntoja ja jota maskisuositus näin ollen koskisi. 12.8. tietojen mukaan Kainuun sairaanhoitopiirissä ei kuitenkaan ole todettu uusia tartuntoja, joten maskisuositus ei ainakaan toistaiseksi koske sitä. Ohessa on korjattu kartta (tilanne 12.8.2020). Vastedes päivitämme karttaa joka torstai ja julkaisemme sen maskisuosituksen verkkosivulla. Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille Ystävällisin terveisin THL:n viestintä info(at)thl.fi

THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten suojaamiseksi – käsienpesu ja turvavälit ovat tärkeimmät keinot ehkäistä koronatartuntoja13.8.2020 13:54:36 EESTTiedote

THL suosittaa kansalaisille kasvomaskien käyttöä tietyissä tilanteissa toisten ihmisten suojaamiseksi. Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Oireisena tulee välttää sosiaalisia kontakteja ja hakeutua välittömästi koronatestiin. ”Koronaviruksen leviämisen riski kasvaa nyt kun arki alkaa ja ihmiset alkavat liikkua enemmän. Nyt on lisäksi selvää, että tartuntariski on erityisen suuri tungoksessa. Kasvomaskit ovat yksi keino lisää ehkäistä epidemian kiihtymistä”, sanoo THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta. Kenen ja missä tilanteessa kasvomaskia kannattaa käyttää? THL:n suositus koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana. Suositus ei koske työyhteisöjä. Niiden kohdalla asiantuntijalaitoksena toimii Työterveyslaitos. THL suos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme