Rakentamisen ensimmäiset toimet Rakennuttajakonsultti, rakennusmestari Kai Kärki opastaa, osa 3

Jaa

Suuri säästö on tietää miten talo tontille sijoitetaan ja minkälainen perustustapa on kustannustehokas. Myös hintatietoisuus on tärkeää.

Raha ratkaisee rakentamisessa.
Raha ratkaisee rakentamisessa.

Kun tontti on hankittu, ensimmäisiä töitä tontilla on teettää maaperätutkimus. Siitä selviää muun muassa onko kyseessä: savi-, kallio- tai sekamaasto. Tutkimus kertoo myös korot eli tontin korkeuserot. Näiden tietojen pohjalta suunnitellaan perustukset.

- Olen tehnyt kuntokartoituksia paljon, minulla on hyvä tutina maaperän kosteudesta. Täytyy tietää mihin suuntaan maat laskevat suhteessa taloon. Se on tärkeä tieto, selvittää rakennuttajakonsultti Kai Kärki Jaardi Oy:stä.

- Talon voi suunnitella tontille ihan mihin vaan, mutta se voi edellyttää suuria kalliita maansiirtotöitä. Vesien on laskettava talosta pois päin, muuten tulee ongelmia. Jos talon takana on kallio, josta valuu vettä, silloin valitaan siihen sopiva perustapa vaikkapa rossipohja. Näin säästetään maansiirtokustannuksissa pitkä euro, sanoo Kärki.

Hintatietoisuus ja budjetti

- Fakta on, että urakoitsijat joilla on paljon töitä, heillä on kovempi hinta. Ne, joilla ei ole, heillä on alhaisempi hinta. Eroja urakkahinnoissa voi olla kymmeniä tuhansia euroja. Pystyn asiakkaan eduksi karsimaan ylilyönnit pois.

Kärjen kokemusta tarvitaan rakennusbudjetin kriittiseen tarkasteluun.
- Monasti joudun sanomaan, että rahat riittävät vain tähän asti.
- Olen tehnyt paljon kustannuslaskentaa ja lukuisat projektit ovat koulineet minut hyvin kustannustietoiseksi alati muuttuvalla alalla. 

Päivän urakkahinnatkin pitää tietää tarkasti, esimerkiksi mitä kirvesmies-, putki- ja sähköurakka maksaa.

Tarjouskilpailut ei saa jäädä yhden tekijän varaan. Pitäisi kilpailuttaa useampi. Tosin yksikin riittää, jos se on linjassa yleiseen hintatasoon.

Kun Kärki on mukana, ei ylilyöntejä työn hinnoissa tapahdu.

Hän antaa hyvän budjettivinkin.
- Kun lapset ovat pieniä, tehdään yhteinen iso huone. Myöhemmin väliseinä. 

Lisätietoja:
Kai Kärki 040 900 2466
Jaardi Oy

Avainsanat

Kuvat

Raha ratkaisee rakentamisessa.
Raha ratkaisee rakentamisessa.
Lataa
Käytännössä tiedoillaan ja taidoillaan rakennuttajakonsultti Kai Kärki maksaa itse oman palkkansa.
Käytännössä tiedoillaan ja taidoillaan rakennuttajakonsultti Kai Kärki maksaa itse oman palkkansa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jaardi Oy
Jokikatu 37
06100 Porvoo

040 900 2466http://www.jaardi.fi

Rakennuttajakonsultti, vastaava rakennusmestari Kai Kärki tuntee rakentamisen koko skaalan. Laajan kokemuksensa ansiosta Kai on edennyt vastaavasta mestarista rakennuttajakonsultiksi, joka ottaa suuremman vastuun rakennuskohteissa.

Rakennuskonsultti on linkkinä kuin tulkkina
rakennuttajien ja viranomaisten välillä. Kärki on korvaamaton apu rakennuttajan lisäksi myös arkkitehdille ja pääsuunnittelijalle.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jaardi Oy