Ranska on tuominnut tuhansia mielenosoittajia hatarin perustein
Tuhansia mielenosoittajia on pidätetty ja syytetty mielivaltaisesti Ranskassa. Amnesty International on tutkinut viranomaisten toimintaa loppuvuodesta 2018 lähtien. Koronaviruspandemia on vaikeuttanut tilannetta entisestään.
Amnestyn tuore Arrested for protest: Weaponizing the law to crackdown on peaceful protesters in France -raportti osoittaa, että Ranskan lait sekä viranomaisten käytännöt uhkaavat ihmisten ilmaisun- ja kokoontumisvapautta.
Keväällä 2020 Ranskassa kiellettiin kaikki mielenosoitukset koronaviruspandemian takia. Kielto oli suhteeton ja aiheutti satoja epäoikeudenmukaisia sakkorangaistuksia. Ongelmat alkoivat kuitenkin jo ennen pandemiaa.
Viime vuosina esimerkiksi mielenosoittajat, toimittajat, ensiapua tarjonneet vapaaehtoiset ja ihmisoikeustarkkailijat ovat joutuneet pidätetyiksi ja tuomituiksi epämääräisten ja huonosti laadittujen pykälien vuoksi. Esimerkiksi “viranomaisten halventaminen”, “osallistuminen ryhmään, jolla on väkivaltaiset aikeet” tai “mielenosoituksen järjestäminen ilman ilmoitusvelvollisuuden noudattamista” ovat lain mukaan rikoksia. Kokoontumisvapautta rajoittavien lakien lisäksi viranomaiset ovat pyrkineet sammuttamaan mielenosoituksia kohtuuttomalla voimalla.
Yli 40 000 hatarin perustein annettua tuomiota
Maanlaajuiset mielenosoitukset, joiden symboliksi muodostuivat keltaiset liivit, alkoivat Ranskassa loppuvuodesta 2018.
Vuosien 2018-2019 aikana yli 40 000 ihmistä – joiden joukossa oli myös mielenosoittajia – tuomittiin hatarin perustein. Mielivaltaiset pidätykset ja syytteet loukkaavat ilmaisun- ja kokoontumisvapautta.
“Tuhansia ihmisiä on rangaistu rauhanomaisista teoista, joita ei tulisi pitää rikoksina. Moni Amnestyn haastattelema ihminen on kertonut harkitsevansa mielenilmauksiin osallistumista tarkkaan, koska he pelkäävät sen seuraamuksia”, kertoo Amnestyn Suomen osaston asiantuntija Anu Tuukkanen.
Kasvomaskien käyttö mielenosoituksissa on kielletty pandemiasta huolimatta
Viranomaiset ovat tukahduttaneet mielenosoituksia kyynelkaasulla ja kumiluodeilla, joten monet mielenosoittajat ovat käyttäneet kasvomaskeja, kypäriä ja suojalaseja. Huhtikuussa 2019 kasvojen peittäminen mielenosoituksissa kiellettiin vankeuden ja 15 000 euron sakon uhalla. Huhti-lokakuun 2019 aikana 210 ihmistä joutui tutkintavankeuteen kiellon vuoksi. 41 ihmistä sai tuomion.
Poliisi voi pidättää ihmisen rikoksesta, jota hän ei ole tehnyt mutta johon hän saattaisi viranomaisen arvion mukaan syyllistyä tulevaisuudessa. Esimerkiksi pelkkä suojalasien tai kasvomaskin hallussapito on johtanut pidätyksiin, koska sen on katsottu viittaavan “väkivaltaisiin aikeisiin”.
Absurdeja pidätyksiä
Amnesty on kerännyt todisteita esimerkiksi siitä, että ihmisiä on otettu kiinni kylttien pitämisen takia. Eräs nainen pidätettiin, kun hän osallistui keltaliivien toimintaan täyttämällä ilmapalloja Ranskan kansallispäivänä.
“On ironista, että maa, jossa yhteiskunnallista muutosta ajavalla joukkovoimalla on niin pitkät ja kunniakkaat perinteet, kriminalisoi mielenosoittamisen”, toteaa Tuukkanen.
“Lakien käyttäminen mielenosoittajia vastaan ei ehkä ole yhtä näkyvää kuin poliisin voimankäyttö, mutta molemmat ovat yhtä haitallisia. Ranskan viranomaisten täytyy muuttaa kaikki ne lait, jotka estävät rauhanomaiset kokoontumiset”, Tuukkanen vaatii.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vilma VuorioTiedottaja
Puh:+358 40 833 1532vilma.vuorio@amnesty.fiLiitteet
Tietoja julkaisijasta
Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Amnesty International
Amnesty: Korona on lisännyt poliisiväkivaltaa ja vallan väärinkäyttöä17.12.2020 02:01:00 EET | Tiedote
Hallitukset ja poliisi ovat käyttäneet koronapandemiaa tekosyynä väärinkäytöksille ja väkivallalle, Amnestyn tuore tutkimus kertoo.
Kidutusvälineillä käytävää kauppaa kontrolloitava – Amnesty vetoaa YK:hon11.12.2020 02:01:00 EET | Tiedote
Amnesty Internationalin ja Omega Research Foundationin tuore raportti kidutusvälinekaupasta painottaa rajoitusten tarvetta niin kidutusvälineille kuin viranomaisten ja poliisien käyttämille tarvikkeille. Raportti julkaistaan juuri ennen YK-kokousta, jossa käsitellään kidutusvälineiden vientirajoituksia.
Amnestyn Kynttiläpalkinto myönnetään terveydenhuollon ammattilaisille – “poikkeuksellinen kuormitus tulisi kompensoida myös rahallisesti”10.12.2020 00:01:00 EET | Tiedote
Amnesty Internationalin Suomen osaston perinteinen Kynttiläpalkinto myönnetään tänä vuonna Suomen terveydenhuollon henkilöstölle. Koronapandemia on alleviivannut terveydenhuollon henkilöstön ammattitaidon tärkeyttä, mutta samalla altistanut heidät pitkittyneelle kuormitukselle sekä tartuntariskille. Kynttiläpalkinto myönnetään ihmisoikeuksien päivänä 10.12.
Amnesty: Amazonin työntekijöitä valvotaan ja estetään järjestäytymästä27.11.2020 02:01:00 EET | Tiedote
Amazon seuraa työntekijöidensä sosiaalisen median tilejä ja vaikeuttaa ammattiliittoihin liittymistä. Amnesty International selvitys kertoo työntekijöiden oloista Ranskassa, Puolassa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.
Siirtotyöläisten asema edelleen surkea MM-kisoihin valmistautuvassa Qatarissa – Amnesty vetoaa Palloliittoon18.11.2020 02:01:00 EET | Tiedote
Qatarissa siirtotyöläisten olot ovat edelleen huonot työlainsäädännön uudistuksista huolimatta. Kansainvälisen jalkapalloliitto FIFA:n tulee vaatia uudistusten toimeenpanoa ja valvontaa.
Iran sulki internetin vuoden 2019 mielenosoitusten aikana16.11.2020 09:35:17 EET | Tiedote
Iranin viranomaiset rajoittivat pääsyä internetiin, jotta tieto turvallisuusjoukkojen väkivaltaisuuksista ei leviäisi koko maailman tietoon. Internetin käyttöä on rajoitettu myös monissa muissa maissa kansannousujen aikaan.
Amnesty: Poliisi ei suojele mielenosoittajia väkivallalta Yhdysvalloissa23.10.2020 07:01:00 EEST | Tiedote
Amnesty Internationalin uusi raportti osoittaa, että Yhdysvalloissa poliisit ovat toistuvasti laiminlyöneet velvollisuutensa turvata mielenosoitusten rauhanomainen sujuminen ja suojella mielenosoittajia vastamielenosoittajien väkivallalta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme