Rantarakentamisessa huomioitava saimaannorpan lisääntymis- ja levähdyspaikat (Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Kaakkois-Suomi)
Kuntien kaavoituksessa ja rakentamisen luvituksessa on huomioitava erittäin uhanalaisen norpan lisääntymis- ja levähdyspaikat, joiden hävittäminen ja heikentäminen on luonnonsuojelulain nojalla kiellettyä. Lisääntymis- ja levähdyspaikoilla tarkoitetaan poikas- ja makuupesiä sekä karvanvaihdon aikaisia makuukiviä.

Etelä-Savon ELY-keskus järjesti maaliskuussa 2022 Saimaan alueen kuntien maankäytön suunnittelusta ja rakentamisen ohjaamisesta sekä luvituksesta vastaaville viranhaltijoille tilaisuuksia, joissa käsiteltiin saimaannorppakannan nykytilannetta ja uhkatekijöitä.
Tilaisuuksissa keskusteltiin myös kunnilla vuodesta 2017 käytössä olleen rantarakentamista koskevan toimintaohjeen käyttökokemuksista. Samalla ohjeistettiin kuntien uusia viranhaltijoita ohjeen käyttöön. Toimintaohje oli laadittu vuonna 2017 Etelä-Savon ELY-keskuksen sekä Savonlinnan ja Puumalan kuntien edustajien yhteistyönä.
Neljällä paikkakunnalla järjestettyihin tilaisuuksiin osallistui 27 rakennustarkastajaa ja kaavoittajaa 15:stä kunnasta. Osallistujien mielestä tilaisuus oli hyödyllinen ja antoi valmiuksia käyttää norpan pesätietoaineistoa rakentamisen lupaharkinnassa. Tilaisuudet liittyivät meneillään olevaan EU:n rahoittamaan Yhteinen saimaannorppamme LIFE-hankkeeseen (Our Saimaa Seal LIFE), jossa saimaannorpan suojelutarpeiden huomioon ottamista koskevalla viestinnällä on iso rooli.
Saimaannorpan suojelun ja rantarakentamisen yhteensovittaminen on tärkeää
Rakentaminen vähentää saimaannorpan pesimiseen soveltuvaa rantaviivaa. Lisäksi norppa joutuu pesimään yhä lähempänä ihmistä. Rakennettujen rantojen lähellä pesinnät onnistuvat muita alueita huonommin.
Rantarakentamista ohjataan Saimaalla pääosin kaavoituksella, ja lainvoimaiset yleiskaavat kattavat jo lähes koko Saimaan. Kaavojen päivittämisen yhteydessä saimaannorpan lisääntymis- ja levähdyspaikat otetaan huomioon esimerkiksi siirtämällä rakentamattomia rakennuspaikkoja saman maanomistajan muille, norpan kannalta vähemmän haitallisille alueille.
Norppa-alueilla rannoille rakennetaan tulevaisuudessakin. Maankäytön suunnittelun ja ohjaamisen lisäksi viestinnällä on siten yhä suurempi rooli. Pesintäalueiden rannoilla asuvien tai lomailevien on tärkeää tiedostaa liikkuvansa norppa-alueella. Jokainen voi omalla käytöksellään vaikuttaa turvaamalla norpalle pesimärauhan ja rauhallisen karvanvaihtoajan.
Norppa kaipaa rauhaa erityisesti pesintäaikana
Vapaa-ajan asuntojen talvikäytön lisääntyminen sekä asuntojen muuttaminen ympärivuotiseen asumiseen lisää ihmisten liikkumista jäällä saimaannorpan pesintäaikaan, jolloin norppa on herkimmillään häiriöille. Talviaikainen, rannan tuntumassa tapahtuva liikkuminen erityisesti moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla, aiheuttaa häiriötä norpan pesinnälle. Karvanvaihtoaika on toukokuussa, jolloin norppa ei ole niin herkkä häiriölle kuin pesimäaikaan, mutta kaipaa kuitenkin rauhaa makaillessaan rantakivillä. Esimerkiksi norpan ohittaminen veneellä liian läheltä, kovalla vauhdilla saa norpan sukeltamaan pois kiveltä. Mikäli rantakivellä makailua häiritään useasti, norpan karvanvaihto hidastuu.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Luonnonsuojeluasiantuntija Arto Ustinov, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 5024 239, arto.ustinov(at)ely-keskus.fi
Maankäyttöasiantuntija Sirpa Peltonen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 5024 219, sirpa.l.peltonen(at)ely-keskus.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Sinilevä runsastunut Lounais-Suomen rannikkovesissä, myös sisävesillä havaintoja (Varsinais-Suomi, Satakunta)30.6.2022 10:58:22 EEST | Tiedote
Sinilevä on runsastunut merialueilla, ja havainnot painottuvat Saaristomeren sisä- ja välisaaristoon. Avomerialueen sinilevähavainnot sijoittuvat enimmäkseen ulkosaariston suojaisiin kohtiin. Myös järvissä on havaittu vähäisiä määriä sinilevää, Säkylän Pyhäjärvellä runsaamminkin.
Kommun- och Organisation -Helmi specialunderstöd kan ansökas i september-oktober29.6.2022 11:35:25 EEST | Tiedote
Specialunderstödet för konkreta restaurerings-, iståndsättnings- och vårdåtgärder, som för-bättrar Helmi-livsmiljöers tillstånd, är avsett för kommuner och organisationer. Ansökningsti-den pågår under perioden 15.9-31.10.2022. Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland (NTM-centralen) beviljar det riksomfattande understödet. Enligt miljöministeriets omdöme kommer nya ansökningstillfällen att ordnas ända fram till år 2030.
Kunta- ja Järjestö-Helmi avustushaku on auki syys-lokakuussa29.6.2022 11:35:25 EEST | Tiedote
Kunnille ja järjestöille suunnattu erityisavustus Helmi-ohjelman mukaisten elinympäristöjen kunnostus-, hoito- ja ennallistamishankkeiden toteuttamiseen on haettavissa 15.9.2022 – 31.10.2022. Avustuksen myöntää koko maassa Uudenmaan elinkeino-, liikenne-, ja ympäris-tökeskus (ELY-keskus). Avustushakuja toteutetaan vuoteen 2030 asti ympäristöministeriön harkinnan mukaan.
Yksittäisiä havaintoja sinilevästä, tilanne vielä hyvä (Varsinais-Suomi, Satakunta)23.6.2022 12:03:11 EEST | Tiedote
Sinilevätilanne on pysynyt toistaiseksi rauhallisena ja ajankohtaan nähden tyypillisenä. Pieniä määriä levää on havaittu vain yksittäisillä vakioseurantapaikoilla Kemiönsaaren alueella. Tilanne voi kuitenkin huonontua nopeastikin lämpimän sään vuoksi.
Kipsitalkoot vesien tilan parantamiseksi hyvässä vauhdissa23.6.2022 08:00:00 EEST | Tiedote
KIPSI-hanke mahdollistaa viljelijöille maksuttoman peltojen kipsikäsittelyn sekä kahden tunnin ilmaisen kipsineuvonnan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme