ELY-keskukset

Rantarakentamisessa huomioitava saimaannorpan lisääntymis- ja levähdyspaikat (Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Kaakkois-Suomi)

Jaa

Kuntien kaavoituksessa ja rakentamisen luvituksessa on huomioitava erittäin uhanalaisen norpan lisääntymis- ja levähdyspaikat, joiden hävittäminen ja heikentäminen on luonnonsuojelulain nojalla kiellettyä. Lisääntymis- ja levähdyspaikoilla tarkoitetaan poikas- ja makuupesiä sekä karvanvaihdon aikaisia makuukiviä.

Saimaannorppa kivellä. Kuva: Minna Auttila.
Saimaannorppa kivellä. Kuva: Minna Auttila.

Etelä-Savon ELY-keskus järjesti maaliskuussa 2022 Saimaan alueen kuntien maankäytön suunnittelusta ja rakentamisen ohjaamisesta sekä luvituksesta vastaaville viranhaltijoille tilaisuuksia, joissa käsiteltiin saimaannorppakannan nykytilannetta ja uhkatekijöitä.

Tilaisuuksissa keskusteltiin myös kunnilla vuodesta 2017 käytössä olleen rantarakentamista koskevan toimintaohjeen käyttökokemuksista. Samalla ohjeistettiin kuntien uusia viranhaltijoita ohjeen käyttöön. Toimintaohje oli laadittu vuonna 2017 Etelä-Savon ELY-keskuksen sekä Savonlinnan ja Puumalan kuntien edustajien yhteistyönä.

Neljällä paikkakunnalla järjestettyihin tilaisuuksiin osallistui 27 rakennustarkastajaa ja kaavoittajaa 15:stä kunnasta. Osallistujien mielestä tilaisuus oli hyödyllinen ja antoi valmiuksia käyttää norpan pesätietoaineistoa rakentamisen lupaharkinnassa. Tilaisuudet liittyivät meneillään olevaan EU:n rahoittamaan Yhteinen saimaannorppamme LIFE-hankkeeseen (Our Saimaa Seal LIFE), jossa saimaannorpan suojelutarpeiden huomioon ottamista koskevalla viestinnällä on iso rooli.

Saimaannorpan suojelun ja rantarakentamisen yhteensovittaminen on tärkeää

Rakentaminen vähentää saimaannorpan pesimiseen soveltuvaa rantaviivaa. Lisäksi norppa joutuu pesimään yhä lähempänä ihmistä. Rakennettujen rantojen lähellä pesinnät onnistuvat muita alueita huonommin.

Rantarakentamista ohjataan Saimaalla pääosin kaavoituksella, ja lainvoimaiset yleiskaavat kattavat jo lähes koko Saimaan. Kaavojen päivittämisen yhteydessä saimaannorpan lisääntymis- ja levähdyspaikat otetaan huomioon esimerkiksi siirtämällä rakentamattomia rakennuspaikkoja saman maanomistajan muille, norpan kannalta vähemmän haitallisille alueille.

Norppa-alueilla rannoille rakennetaan tulevaisuudessakin. Maankäytön suunnittelun ja ohjaamisen lisäksi viestinnällä on siten yhä suurempi rooli. Pesintäalueiden rannoilla asuvien tai lomailevien on tärkeää tiedostaa liikkuvansa norppa-alueella. Jokainen voi omalla käytöksellään vaikuttaa turvaamalla norpalle pesimärauhan ja rauhallisen karvanvaihtoajan.

Norppa kaipaa rauhaa erityisesti pesintäaikana

Vapaa-ajan asuntojen talvikäytön lisääntyminen sekä asuntojen muuttaminen ympärivuotiseen asumiseen lisää ihmisten liikkumista jäällä saimaannorpan pesintäaikaan, jolloin norppa on herkimmillään häiriöille. Talviaikainen, rannan tuntumassa tapahtuva liikkuminen erityisesti moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla, aiheuttaa häiriötä norpan pesinnälle. Karvanvaihtoaika on toukokuussa, jolloin norppa ei ole niin herkkä häiriölle kuin pesimäaikaan, mutta kaipaa kuitenkin rauhaa makaillessaan rantakivillä. Esimerkiksi norpan ohittaminen veneellä liian läheltä, kovalla vauhdilla saa norpan sukeltamaan pois kiveltä. Mikäli rantakivellä makailua häiritään useasti, norpan karvanvaihto hidastuu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Luonnonsuojeluasiantuntija Arto Ustinov, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 5024 239, arto.ustinov(at)ely-keskus.fi

Maankäyttöasiantuntija Sirpa Peltonen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 5024 219, sirpa.l.peltonen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Saimaannorppa kivellä. Kuva: Minna Auttila.
Saimaannorppa kivellä. Kuva: Minna Auttila.
Lataa
Yhteinen saimaannorppamme LIFE-logot.
Yhteinen saimaannorppamme LIFE-logot.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kommun- och Organisation -Helmi specialunderstöd kan ansökas i september-oktober29.6.2022 11:35:25 EEST | Tiedote

Specialunderstödet för konkreta restaurerings-, iståndsättnings- och vårdåtgärder, som för-bättrar Helmi-livsmiljöers tillstånd, är avsett för kommuner och organisationer. Ansökningsti-den pågår under perioden 15.9-31.10.2022. Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland (NTM-centralen) beviljar det riksomfattande understödet. Enligt miljöministeriets omdöme kommer nya ansökningstillfällen att ordnas ända fram till år 2030.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme