Rantarata-ryhmä kokoaa läntisen Uudenmaan päättäjät rantaradan kehittämisen puolesta

Jaa

Vuoden 2019 aikana perustetun alueellisen Rantarata-työryhmän tavoitteena on välittää tietoa rantaradan kunnostuksen hyödyistä sekä uutisia ajankohtaisista, rantarataa koskevista asioista. Ryhmä koostuu Kirkkonummen, Siuntion, Inkoon, Raaseporin ja Hangon kunnanjohtajista, johtavista viranhaltijoista ja poliittisista päättäjistä.

Nykyisen rataverkon kehittäminen tärkeää

Rantarata on keskeinen osa Länsi-Uudenmaan alueellista liikennejärjestelmää, ja sen ylläpitäminen ja kehittäminen on tärkeää. Rantarata on Länsi-Uudenmaan yhteys sekä pääkaupunkiin että Turun suuntaan, ja se palvelee nykyisellään suurta joukkoa työssäkävijöitä, opiskelijoita ja muita matkustajia.

Rantaradan kehittämiseksi on esitetty määräraha valtion talousarviossa kuluvalle vuodelle. Rantaradan välityskyvyn, sujuvuuden ja aikataulujen luotettavuuden turvaamiseksi tulee huolehtia siitä, että määrärahaa radan kehittämiseksi on myös jatkossa.

Kaikki seutukunnat pyrkivät ajamaan oman alueensa etuja, kun alueellisia valtiollisia määrärahoja jaetaan, ja määrärahoista ’kilpailevia’ hankkeita on useita. Erityisesti läntistä Uuttamaata koskee myös niin kutsuttu Tunnin juna (oikorata) -hanke. Työryhmän tavoitteissa on kuitenkin painotettu, että kyse ei ole Rantarata- ja Oikorata-hankkeen vastakkainasettelusta vaan työryhmän tavoitteena on tuoda esiin vilkkaasti käytössä olevan rantaradan edut alueen kiinnostavuuden ja kasvun lisäämiseksi. Toimiva rantarata on vetovoimatekijä vaikutusalueellaan ja se palvelee sekä ainoana Turun ja Helsingin välisenä, että Länsi-Uudellemaalle suuntautuvan lähiliikenteen ratayhteytenä pitkään, vaikka päätös Oikoradan tekemiseksi tehtäisiin pikaisellakin aikataululla! Investoinnit rantarataan ovat perusteltuja ja hyödyllisiä, ne eivät mene hukkaan.

Tärkeitä tavoitteita ja konkreettisia ehdotuksia

Rantarata-ryhmän kunnat esittävät konkreettisena ehdotuksena, että rataosuudelle selvitetään mahdollisuus toteuttaa niin sanottuja ohitusraidepareja. Ohitusraiteet mahdollistavat liikennöinnin kasvattamisen rantaradalla ja parantavat liikenteen sujuvuutta. sekä nopeille pikajunille että paikallisjunille, joille on pyrittävä toteuttamaan mahdollisimman toimivat kehitysedellytykset myös jatkossa.

Hanko–Hyvinkää-radan sähköistäminen mahdollistaa suoran junayhteyden Hangosta Helsinkiin tai pääradalle (Helsinki–Tampere-osuudelle). Rantaradan (sekä Hanko–Hyvinkää-radan) kehittämisellä on merkittävä vaikutus alueen elinkeinoelämälle, kun sujuva joukkoliikenne mahdollistaa laajemman työssäkäyntialueen pääkaupungin suuntaan.

Tärkeä tavoite on myös saada Rantarata mukaan Valtakunnallisen liikennejärjestelmä-suunnitelman, LIIKENNE 12 -ohjelmaan, jonka laadinta on käynnissä tällä hetkellä. Tässä suunnitelmassa esitetään suuntalinjat pitkän aikavälin keskeisten hankkeiden toteuttamiselle.

Tiedottaminen ja vaikuttaminen

Olennainen osa alueellisen Rantarata-työryhmän tavoitteesta on lisätä rantaradan näkyvyyttä sekä tietoisuutta radan puolesta.

Työryhmä on tavannut päättäjiä ja vaikuttajia kesän ja syksyn aikana. Ryhmän edustajat ovat saaneet esittää terveisensä ja tavoitteensa tapaamisissa liikenne- ja viestintäministerin, kuntaministerin, Väyläviraston johdon, liikenneministeriön johdon, Uudenmaan liiton johdon sekä muiden keskeisten tahojen kanssa. Tapaamisista saatu palaute on ollut hyvää.

Toimiva infrastruktuuri on tärkeää ihmisten arjessa. Rantaradasta on huolehdittava, ja siihen liittyvää infrastruktuuria tulee hyödyntää ja kehittää edelleen. Rantarata on kustannustehokas ja ilmastotavoitteet huomioiva vaihtoehto pääkaupunkiseudun ja Turun seudun väliselle liikenteelle nyt ja jatkossa.

19.10.2020

Alueellinen Rantarata-työryhmä


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Rantarata-hankeTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rantarata-hanke

Stationen och närliggande miljön i centrum för utveckling i Sjundeå26.11.2020 16:56:06 EETTiedote

Sjundeå kommun ligger passligt nära i väst och har som HRT-kommun goda trafikförbindelser till huvudstadsregionen. Vardagens närtågstrafik betjänar för tillfället arbetspendling och i kommunen satsar man avsevärt på att utveckla spårtrafiken. Kustbanan har en stor betydelse för Sjundeå och en förbättring av den är ett viktigt ärende för utveckling i kommunen. För att främja ärendet har kommunen reserverat anslag till planeringsarbetet i budgeterna för i år och nästa år. Sjundeå kommer i framtiden att vara en del av ännu bättre tågförbindelser! Trafikledsverket har påbörjat ett förhandsgranskningsskede för förbättringen av Sjundeå station. Den innehåller förhandsgranskningar för väg-, parkerings- och banarrangemang vid sidan av att stationen förbättras. Genom utredningen kartläggs med vilka åtgärder stationsområdet kan förbättras för att uppfylla dagens krav. I förhandsgranskningsskedet uppdateras stationsperrongens säkerhet samtidigt som den förlängs. För säkerhetens del beaktas även f

Asema ympäristöineen kehityksen keskiössä Siuntiossa26.11.2020 16:47:54 EETTiedote

Siuntion kunta sijaitsee sopivan lähellä lännessä ja on HSL-kuntana hyvien liikenneyhteyksien päässä pääkaupunkiseudulta. Arjen lähijunaliikenne palvelee tällä hetkellä työmatkapendelöintiä ja kunnassa panostetaan merkittävästi raideliikenteen kehittämiseen. Rantaradalla on iso merkitys Siuntiolle ja sen parantaminen onkin tärkeänä kehittämisasiana kunnassa. Asian edistämiseksi kunta on varannut määrärahoja suunnittelutyöhön kuluvan ja ensi vuoden talousarvioihin. Siuntiossa ollaan tulevaisuudessa entistä parempien junayhteyksien piirissä! Väylävirasto on käynnistänyt Siuntion aseman parantamisen esiselvitysvaiheen, joka sisältää aseman parantamisen ohella siihen liittyvien katu-, pysäköinti- ja ratajärjestelyjen esiselvitykset. Selvityksellä kartoitetaan, millä toimenpiteillä asema-aluetta voidaan parantaa nykyvaatimuksien mukaiseksi. Esiselvitysvaiheessa päivitetään asemalaiturin turvallisuus samalla kun sitä pidennetään. Turvallisuuden osalta huomioidaan myös kaukojunien pysähtymise

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme