
Rapportera rovdjursobservationer till rovdjurskontaktpersonen
Rovdjurskontaktpersonerna är frivilliga, utbildade experter som granskar och fastställer observationer av stora rovdjur.Medborgarna ombeds anmäla sina observationer av varg, björn, lodjur och järv till rovdjurskontaktpersonerna i området.
En rovdjursobservation kan vara en synobservation av ett djur eller en observation av spår, spillning, kadaver eller spår av attacker. Anmäl din observation detaljerat och ge exakt position till den lokala rovdjurskontaktpersonen genast efter händelsen. Genom att anmäla din observation bidrar du till viltforskningen och hjälper dessutom myndigheterna att få en mera exakt uppfattning av rovdjurssituationen i området.
- I synnerhet observationer av rovdjurens kullar är viktiga för utarbetandet av stamuppskattningar.Särskilt med hjälp av vargobservationer följer man också med hur vargarna beter sig i förhållande till människor och bebyggelse, säger rovdjurskontaktperson Markku Tuominen från Nurmijärvi.
Observationsdata för olika ändamål
Myndigheterna och viltförvaltningen, såsom polisen och Finlands viltcentral, använder observationerna som stöd för beslutsfattandet.Dessutom används observationerna vid förebyggandet av skador orsakade av stora rovdjur, såsom vid fördelningen av rovdjursstängsel och annat material för förebyggande av skador.Observationsdata kan också användas vid bedömningen av behovet av skolskjutsar.
I hela Finland registreras årligen tiotusentals observationer, vilket betyder att det handlar om en mycket omfattande mängd frivilligarbete.
- Rovdjurskontaktpersonerna i Nyland har hittills under år 2022 registrerat över 2 500 observationer av lodjur och nästan 600 vargobservationer, säger jaktchef Visa Eronen.
Alla rovdjursobservationer som granskats av en rovdjurskontaktperson förs in i Naturresursinstitutets system Tassu.För observationerna antecknas bland annat djurens art och antal samt tid och plats för observationen.Spårens mått registreras också alltid då det är möjligt.För spårobservationer av lodjur och varg mäts framtassens bredd och längd, för spårobservationer av björn och järv mäts framtassens bredd.När det handlar om stora rovdjur som har rört sig i närheten av bebyggelse antecknas dessutom avståndet till närmaste bostadsbyggnad.
Om du möter ett stort rovdjur
Om du möter ett stort rovdjur på en gårdsplan eller betesmark är det skäl att försöka jaga bort det med höga ljud eller genom att tydligt visa att det finns en människa på plats.Ett sådant möte ska ovillkorligen anmälas till rovdjurskontaktpersonen.
Om ett stort rovdjur orsakar fara eller skada på en gårdsplan, eller om du krockar med ett stort rovdjur, ska du kontakta polisen via nödcentralen (112).
Kontaktuppgifterna till rovdjurskontaktpersonen i ditt område hittar du på sidorna riista.fi
Nyckelord
Kontakter
Visa EronenJaktchef, Nyland
Tel:029 431 2331visa.eronen@riista.fiLänkar
Om
Finlands viltcentral är en självständig offentligrättslig inrättning som främjar en hållbar vilthushållning, stöder jaktvårdsföreningarnas verksamhet, ser till att viltpolitiken verkställs och svarar för de offentliga förvaltningsuppgifter som föreskrivs.
Följ Suomen riistakeskus – Uusimaa
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suomen riistakeskus – Uusimaa
Mårdhundar fångas i Nyland i urban miljö – syftet att trygga fåglarnas häckning20.4.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
I Nyland har man lyckats minska mårdhunds- och minkstammarna avsevärt på tio värdefulla fågelvatten och synliga resultat väntas under år 2023. I synnerhet i mars-april satsar man på fångsten av främmande rovdjur, vilket betyder nattliga skott, jakthundars skall samt åtel och fällor också i närheten av bebyggelse.
Supikoiria pyydetään Uudenmaan urbaanissa sykkeessä – tavoitteena turvata lintujen pesintää20.4.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Uudenmaan 10 arvokkaalla lintuvedellä on saatu supikoira- ja minkkikantoja selvästi laskemaan ja näkyviä tuloksia odotetaan vuoden 2023 aikana. Erityisesti maalis-huhtikuussa vieraspetopyyntiin panostetaan kaikkein voimakkaimmin, mikä tarkoittaa öisiä laukauksia, metsästyskoirien haukuntaa sekä haaskoja ja loukkuja myös asutusten lähellä.
Impediment blir våtmarker för sjöfåglar – nya objekt söks i södra Finland31.1.2023 09:00:00 EET | Tiedote
I vår väntar 43 restaurerade våtmarker runtom i Finland på sjöfåglarna. I takt med att våtmarksprojektet SOTKA fortsätter utvidgas livsmiljöarbetet. Nu söks nya objekt för planering av restaurering.
Joutomaista kosteikkoja vesilinnuille – eteläisestä Suomesta etsitään uusia kohteita31.1.2023 09:00:00 EET | Tiedote
Keväällä vesilintuja odottaa 43 kunnostettua kosteikkoa ympäri Suomen. SOTKA-kosteikot-hankkeen jatkon myötä elinympäristötyö laajenee. Nyt etsitään suunnitteluun uusia kunnostettavia kohteita.
Ilmoita suurpetohavainnosta petoyhdyshenkilölle29.11.2022 12:00:00 EET | Tiedote
Suomen suurpetokantojen kehitystä seurataan petoyhdyshenkilöverkoston avulla. Verkoston varmentamat havainnot muodostavat suurpetokantojen arvioinnin perustan. Ilmoittamalla oman havaintosi alueesi petoyhdyshenkilölle autat tarkentamaan kannanarviointia.