Sailab – MedTech Finland ry

Ratkaisuja huoltosuhdekriisiin: hyvinvointialueita kannustetaan strategisiin terveysteknologian hankintoihin

Jaa
Suomen huoltosuhde heikentyy väestön ikääntyessä. Samalla haasteenamme on syvenevä hoitajapula. Terveysteknologia voi toimia kriisissä ratkaisijan roolissa. Terveysteknologian ja digitalisaation kokonaisvaltainen hyödyntäminen vapauttaa hoitajien ja lääkäreiden aikaa ihmisten kohtaamiselle ja kuuntelemiselle. Se myös laskee raskaan työn kuormittavuutta. Lisäksi diagnostiikkaa, hoidollisuutta sekä seurantaa kehittämällä saadaan entistä nopeammin tarjottua ihmisille oikeaa hoitoa oikeaan aikaan. Terveysteknologia mahdollistaa yhä useamman ikääntyneen turvallisen ja omaehtoisen elämän kotona tai palveluasunnoissa. Esimerkkejä on lukemattomia. Yhteistä niille kaikille on se, että terveysteknologian avulla siirretään terveydenhuollon painopistettä taloudellisesti ja inhimillisesti raskaasta hoidosta ja hoivasta ennaltaehkäisevään suuntaan.

Terveysteknologialla tarkoitetaan lääkinnällisiä laitteita ja in vitro – diagnostiikkaan tarkoitettuja lääkinnällisiä laitteita. Lääkinnällisiä laitteita ovat esimerkiksi verenpainemittarit, sydäntahdistimet, proteesit tai vaikkapa haavanhoidon ja hammashoidon välineet. Samoin syövänhoitoon tai kuvantamiseen käytettävä huipputeknologia ja kirurgiset tuotteet. In vitro -diagnostiikkaan tarkoitetuilla lääkinnällisillä laitteilla taas tutkitaan muun muassa veri- tai kudosnäytteitä. Terveysteknologian ratkaisut ovat kriittisiä terveydenhuollolle, sillä terveydenhuolto ei toimisi sekuntiakaan ilman terveysteknologiaa.

Hyvinvointialueiden merkitys kasvaa, painopiste arvopohjaiseen terveydenhuoltoon 

Terveysteknologian laajemman hyödyntämisen vuoksi terveydenhuollon hankintoja ja tavoitteita tulee kehittää arvopohjaisesti. Yli 80 % Sailab – MedTech Finland ry:n jäsenyrityksistä arvioi, että terveysteknologian julkiset hankinnat tehdään vain halvan hinnan perusteella. Tämä on suuri haaste, sillä usein yksikköhinnaltaan halvin ratkaisu ei takaa parasta terveyshyötyä. Tähän on oivallinen mahdollisuus puuttua, nyt kun uudet hyvinvointialueet laativat parhaillaan palvelustrategioitaan.

”Terveysteknologian hyödyntämistä ja hankintoja tulisi hyvinvointialueilla kehittää strategisena toimintana”, toteaa toimitusjohtaja Laura Hollanti Sailab – MedTech Finland ry:stä. 

”Tämä tukee arvopohjaisen terveydenhuollon rakentamista ja palvelulupauksen täyttämistä. Kun terveysteknologia ymmärretään osaksi terveydenhuoltoa, voidaan sen hankintakin perustaa tuloksiin ja vaikuttavuuteen. Siis siihen, mitä arvoa potilaalle ja yhteiskunnalle todella tuotetaan. Näin tehdyt valinnat ovat pitkässä juoksussa myös kokonaisuutena edullisimpia”, Hollanti jatkaa.

Hyvinvointialueille käyttöön uusia menetelmiä terveysteknologian käytön edistämiseksi

Ikäihmisten hoivassa ja hoidossa käytettävän terveysteknologian määrää on kasvatettava. Samalla on ymmärrettävä, että ikääntyvä väestö koostuu erilaisista yksilöistä, joilla on erilaisia tarpeita.  Tästä syystä Sailab – MedTech Finland ry ehdottaa hyvinvointialueille palvelusetelin käytön laajentamista. Yhdistyksen mielestä apuvälineiden hankintaa varten voisi ottaa käyttöön palvelusetelin, jolla apuvälinettä̈ tarvitseva voi itse valita yksilöllisiin tarpeisiinsa sopivan ratkaisun. 

”Lisäksi tulemme tavoittelemaan Suomen hallitusohjelmaan 2023-2027 sitä, että kuluttajamarkkinoilta ostettavien lääkinnällisten laitteiden arvonlisävero poistetaan”, toimitusjohtaja Hollanti kertoo. ”Meidän on varmistettava, että ratkaisuja on saatavilla jatkossakin ihmisten omiin tarpeisiin.

Edellä mainittuja keinoja elinkeinopoliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi on kuvattu tarkemmin Sailab – MedTech Finland ry:n julkaisemassa elinkeinopolitiikan linja-asiakirjassa. Linja-asiakirja on luettavissa yhdistyksen verkkosivuilta.

Yhteyshenkilöt

Lauri SeppäläElinkeinopoliittinen asiantuntija

Elinkeinopoliittisen asiantuntijan Lauri Seppälän vastuulle kuuluvat Terveysteknologian kaupan ehdot, julkisten hankintojen yleinen kehittäminen, markkinat sekä elinkeinopolitiikan ja taloustilanteen seuraaminen.

Puh:+358 40 415 1675lauri.seppala@sailab.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sailab – MedTech Finland ry
Sailab – MedTech Finland ry
Kampinkuja 2
00100 Helsinki

Sailab – MedTech Finland ry on terveysteknologiayritysten toimialajärjestö, jonka jäsenyritykset valmistavat tai jakelevat 80–90 % kaikista Suomessa käytettävistä lääkinnällisistä laitteista ja in vitro -diagnostiikasta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sailab – MedTech Finland ry

Terveysteknologian eettisen valvontakunnan puheenjohtajaksi Matti Pöyry28.10.2022 12:27:58 EEST | Tiedote

Oikomishoidon erikoishammaslääkäri, HLT Matti Pöyry aloittaa Terveysteknologian eettisen valvontakunnan puheenjohtajana 1.1.2023. Sailab – MedTech Finland ry:n hallitus nimesi Matin tehtävään vuoden 2022 neljännessä kokouksessaan. Pöyryllä on vuosikymmenten kokemus järjestötehtävistä, sillä hän toimi pitkään Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtajana. Syksyn aikana Pöyry muodostaa uuden valvontakunnan. Uusi valvontakunta aloittaa 1.1.2023. Valvontakuntaan valittavilta henkilöiltä edellytetään kokemusta eettisestä toiminnasta ja esimerkiksi järjestö- tai viranomaistyöstä.

Hyvinvointialueiden tuottavuutta voidaan parantaa terveysteknologiaa hyödyntämällä6.10.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Hyvinvointialueiden kokonaisrahoitus on vuoden 2023 talousarvioesityksessä 22,3 miljardia euroa. Tämäkin summa vaikuttaa olevan liian pieni. Alueiden ilmoittama yhteenlaskettu lisärahoitustarve palveluiden järjestämiseksi on jopa 1,5 miljardia euroa. VM:n kestävyysselvityksen (2020) mukaan puolen prosenttiyksikön vuosittainen kasvu sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottavuudessa leikkaisi Suomen kestävyysvajeesta lähes puolet. Sama tuottavuuskasvu pitäisi sote-menojen bruttokansantuotteen suhteen suurin piirtein entisellään jatkossakin. Tuottavuuskasvu on mahdollista saada aikaan terveysteknologian tehokkaammalla hyödyntämisellä.

Suomi arvioidaan maailman kiinnostavimmaksi terveysteknologian T&K-maaksi, mutta investointeja ei tehdä riittävästi14.6.2022 15:00:00 EEST | Tiedote

Terveysteknologiayritysten mukaan Suomi on maailman kiinnostavin maa tutkimus- ja kehittämisinvestoinneille eli T&K-investoinneille. Vetovoimatekijöitä ovat muun muassa korkea koulutus ja osaaminen, pitkälle edennyt digitalisaatio ja maailmanlaajuisesti merkittävä data. Kuitenkin suorien tutkimus- ja tuotekehitysinvestointien osuus on potentiaaliin verrattuna toistaiseksi erittäin pieni. Terveysteknologian toimialajärjestö Sailab – MedTech Finland ry:n jäsenyritykset valmistavat ja jakelevat 80–90% kaikesta Suomessa käytettävistä lääkinnällisistä laitteista. Yritykset työllistävät tällä hetkellä Suomessa noin 5 500 henkilöä. Valtaosa yrityksistä kuuluu konserneihin. Vain 38 % toimialaselvitykseen vastanneista oli Suomessa terveysteknologian T&K-budjetti ja investointeja tehtiin noin 8 miljoonaa euroa. Toimialaselvitys on julkaistu kokonaisuudessaan tänään, 14.6.2022 järjestetyssä Sailab – MedTech Finland ry:n kevätseminaarissa.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye