Tampereen ammattikorkeakoulu

RATKI-hanke vie Pirkanmaan rakentamista kohti kiertotaloutta

Jaa
Rakentamisessa syntyy Suomessa jätettä yhteensä 13,7 miljoonaa tonnia vuodessa. Siirtyminen rakentamisen kiertotalouteen vaatii vielä paljon muutoksia, mutta eteenpäin mennään koko ajan. Tampereen korkeakouluyhteisön RATKI-hankkeen tavoitteena on hyödyntää olemassa olevia verkostoja rakentamisen kiertotalouden edistämiseen.

Rakentamisen kiertotalouden TKI-verkosto Pirkanmaalla (RATKI) on Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) ja Tampereen yliopiston yhteinen Euroopan aluekehitysrahastohanke. Hankeidea ja tarveverkostolle esitettiin Pirkanmaan liiton Pirkanmaan alueen selviytymisstrategiassa.

Uusiomateriaalien käyttö ja materiaalien kierrätys on ollut jo pitkään oleellinen osa rakentamista. Tiukentuvassa ohjausympäristössä kiertotalouden tehostaminen edellyttää toimintamallien luomista hyvistä käytännöistä erityisesti kuntapuolelle ja julkisille tilaajille, jotta potentiaali ja urakoitsijoiden valmiudet voidaan hyödyntää paremmin.

Korkeakouluyhteisössä on moninaista kiertotalousosaamista ja -kokemusta, jota pystytään hyödyntämään. Koko hankkeen projektipäällikkönä toimii Mauri Laasonen Tampereen ammattikorkeakoulusta ja Tampereen yliopiston osuutta vetää Pirjo Kuula.

– Erityisen tärkeää on siirtää kiertotalousajattelua ja tutkittua tietoa myös opetukseen, osaksi tulevien sukupolvien osaamista, toteaa hankkeessa mukana oleva yliopisto-opettaja Minna Leppänen.

Kartoituksen avulla kokonaiskuva kiertotalouden nykytilasta

Vahva työelämäyhteys tukee hanketta. Ohjausryhmä koostuu järjestöjen ja kuntien edustajista. Mukana ovat Koneyrittäjät ry, Infra ry, Rakennusteollisuus ry, YTP ry, Sastamalan kaupunki, Finnish Green Building Council, UUMA-ohjelma ja Pirkanmaan ELY-keskus.

Hankkeessa kartoitetaan kiertotalouden tilannetta Pirkanmaan alueen eri kunnissa ja kehitetään yhteistyössä eri toimijoiden kanssa hyviä kiertotaloutta edistäviä toimintatapoja ja prosesseja. Yhteisenä tunnistettuna tekijänä ovat kuntien niukat resurssit, jotka rajoittavat kehittämistä.

Jos kaikki askelmerkit saavutetaan, Pirkanmaan alueen toimijoilla on hankkeen päätyttyä laajemmin tietoa myös siitä, millaista rakentamisen kiertotalouden osaamista ja tukea korkeakouluyhteisöstä löytyy, ja korkeakouluyhteisö on aiempaa aktiivisempi toimija Pirkanmaan rakentamisen verkostoissa.


Lisätietoa: Pirjo Kuula, projektikoordinaattori, Tampereen yliopisto, p. 040 8490305, pirjo.kuula@tuni.fi

RATKI-hankkeen verkkosivut: https://projects.tuni.fi/ratki/

Laajempi uutinen aiheesta Tampereen korkeakouluyhteisön verkkosivuilla: https://www.tuni.fi/fi/ajankohtaista/korkeakouluyhteison-ratki-hanke-vie-pirkanmaan-rakentamista-kohti-kiertotaloutta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Tampereen ammattikorkeakoulu
Tampereen ammattikorkeakoulu
Kuntokatu 3
33520 TAMPERE

p. 0294 5222https://www.tuni.fi/tamk

Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme