Rauhan teema Finnish Metagalleryssä sisältää teoksia Ukrainan valtion taidemuseon kokoelmista

Teoksia teemasta ”rauha”
Kansallisgalleria on valinnut Finnish Metagalleryn vuoden 2023 teemaksi rauhan. Virtuaalimaailma Decentralandissa sijaitsevaan galleriaan on valittu kymmenen suomalaista ja kaksi ukrainalaista teosta. Teoksissa rauhan tematiikkaa on käsitelty useista näkökulmista ja rauha ilmenee niissä eri tavoin; joissakin kaivataan rauhaa, joidenkin tunnelma saa katsojan sydämen lyömään hieman hitaammin, kun taas jotkut teokset voivat johdatella symbolien kautta ajatukset rauhan teemoihin. Rauhaa voi kuvata esimerkiksi turvallinen olo, tyyneys, hiljaisuus, onni, lepo, sodan vastakohta tai mielen tasapaino. Finnish Metagallery kutsuu vieraat miettimään omaa käsitystä rauhasta ja sen puutteesta.
Mahdollisuus auttaa Ukrainan valtiota sodan aikana
Rauhan teeman teoksiin lukeutuu kaksi Ukrainan kansallisen taidemuseon teosta: Petro Rybkan Cossack Mamai (1855) ja Oleksandr Murashkon Annunciation (1907-1908). Molemmat teokset kuuluvat Ukrainan valtion taidemuseon (NAMU) kokoelmaan. NAMU ja Patron-of-Art.com -palvelu ovat luoneet teoksista rajoitetun määrän NFT-versioita (uniikkeja digitaalisia versiota), joiden myynnistä saadut tuotot käytetään Ukrainan kansallisen taidemuseon tukemiseen, mm. kokoelman suojelemiseksi ja restauroimiseksi sekä mahdollisesti museorakennuksen vahvistamiseksi.
NFT-version teoksista voi ostaa Patron-of-Art.com-palvelusta. "Humanitaarista kriisiä pahentaa uhka kulttuuriperinnölle", sanoo Ukrainan kansallisen taidemuseon johtaja Yuliia Lytvynet tiedotteessa, jossa kerrotaan yhteistyöstä. "Kumppanuudet Patron-of-Art.comin kaltaisten organisaatioiden kanssa tarjoavat suoraa tukea pyrkimyksillemme suojella museomme kokoelmaa tämän sodan ajan sekä jälleenrakennuskaudella."
”Ukrainalaisten inhimillinen kärsimys sodan keskellä on hirvittävä. Taide on keskeinen osa kansakunnan visuaalista tarinaa ja sitä pitää suojella niin hyvin kuin on mahdollista. Toivomme, että kulttuurin ystävät ympäri maailman lähtevät mukaan pelastamaan Ukrainan taideaarteita”, sanoo Digitaalinen Kansallisgalleria -ohjelman johtaja Johanna Eiramo.
Taustaa:
Decentraland
Decentraland on lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä virtuaalimaailma. Sen museoalueesta (Museum District) vastaava ryhmä lahjoitti Kansallisgallerialle virtuaalisen tontin määräajaksi veloituksetta. Metagalleria-paviljongin on toteuttanut design- ja innovaatiostudio AdventureClub avoimella lähdekoodilla. Decentralandin paviljongin suljettua ovensa paviljongin malli on kenen tahansa hyödynnettävissä vapaasti ja veloituksetta. Finnish Metagallery on kävijöille maksuton, eikä sen kokemisesta tarvitse maksaa mitään.
Sitra
Sitra on tulevaisuustalo, jonka visiona ja tavoitteena on Suomi, joka menestyy rakentamalla reilua ja innostavaa tulevaisuutta. Sitra ja Kansallisgalleria haluavat edistää web 3.0:n kehittymistä, jotta se voisi rakentua kestävän kehityksen periaatteille, avoimuudelle ja yhdessä luomiselle.
Kansallisgallerian kokoelmat
Kansallisgallerian kokoelmateoksista suuri osa on jo nykyisin nähtävillä kuvina kansallisgalleria.fi sivustolla. Näistä yli 24 000 teoskuvaa on julkaistu CC0-lisenssillä, jonka myötä kuka tahansa voi ladata sivustolla olevan kuvan ja käyttää sitä itse päättämällään tavalla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna EiramoDigitaalinen Kansallisgalleria -ohjelman johtaja
Puh:+358 400 995699johanna.eiramo@kansallisgalleria.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Kaivokatu 2
00100 HELSINKI
0294 500 200http://www.kansallisgalleria.fi
Kansallisgallerian muodostavat Ateneumin taidemuseo, Nykytaiteen museo Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo. Kansallisgallerian vastuulla on valtion taidekokoelma, jonka ylläpitämisestä huolehtii Kansallisgallerian kokoelmahallintaosasto. Kansallisgalleriaan kuuluu lisäksi Valtion taideteostoimikunta kokoelmineen. www.kansallisgalleria.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kansallisgalleria / Finlands Nationalgalleri / Finnish National Gallery
Kansallisgallerian museoissa vieraili toukokuussa yli 100 000 kävijää1.6.2023 09:09:12 EEST | Tiedote
Kävijöitä ovat erityisesti houkuttaneet vasta-avautunut Ateneum sekä Kiasman Tom of Finlandin teoksia esittelevä näyttely. Myös Sinebrychoffin taidemuseon Alexander Lauréuksen näyttely kiinnosti kävijöitä.
Finnish National Gallery to develop a new ticket sales service22.5.2023 09:00:00 EEST | Press release
The Finnish National Gallery’s new digital ticket sales service will enable advance ticket sales on the Ateneum, Kiasma and Sinebrychoff art museums’ websites. A Finnish business cluster with strong expertise in digital business as well as events management, service design and e-commerce is supplying this new service.
Kansallisgalleria kehittää uuden lipunmyyntipalvelun22.5.2023 09:00:00 EEST | Ilmoitus
Kansallisgallerian uusi digitaalinen lipunmyyntipalvelu tulee mahdollistamaan sujuvan ennakkolippujen myynnin Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseoiden verkkosivustoilta. Järjestelmän toimittaa suomalainen yritysryhmittymä, jolla on vahva digitaalisen liiketoiminnan asiantuntijuus ja tapahtumatoimialan, palvelumuotoilun sekä verkkokaupan tuntemus.
Kansallismuseon uudisosan taidekilpailun ensimmäinen vaihe on ratkennut3.5.2023 09:47:02 EEST | Tiedote
Kansallismuseon uudisosan yleisen taidekilpailun ensimmäiseen vaiheeseen saapui 187 teosehdotusta. Jatkokehitykseen on valittu neljä teosehdotusta. Lopullinen valinta toteuttavista teoksista tehdään syksyllä 2023. Kansallismuseon laajennusosan rakentaminen on käynnistymässä syksyllä, ja se avautuu yleisölle keväällä 2027.
4000 uutta teosta Kansallisgallerian kokoelmista Finnaan6.3.2023 09:22:22 EET | Tiedote
Kansallisgallerian taideteokset, esineet ja kirjaston aineistot on päivitetty Finna-hakupalveluun. Ennen päivitystä Finnasta löytyi Kansallisgallerian kokoelma-aineistoja noin 38 000, nyt näkyvissä on yli 42 000 taideteosta ja yli 600 esinettä. Teosten määrä lisääntyi 4000 teoksella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme