Museovirasto

Rautateiden kulttuuriperintö -juhlaseminaari ja yleisötapahtuma Jokioisilla 20.–21.8.2021

Jaa

Museojunaliikenne alkoi Suomessa 50 vuotta sitten 21.8.1971 kapearaiteisella rautatiellä Humppilan ja Jokioisten välisellä rataosuudella.

Höyryvetyuri HKR5 ja lumiaura Jänhijoen sillalla. Kuva: Markku Nummelin
Höyryvetyuri HKR5 ja lumiaura Jänhijoen sillalla. Kuva: Markku Nummelin

Museovirasto ja Museorautatieyhdistys järjestävät perjantaina 20.8.2021 Jokioisilla pienimuotoisen kutsuvierasseminaarin, jossa esitellään rautateiden kulttuuriperinnön tallennuksen kehitystä, nykytilaa ja tulevaisuutta. Aamupäivän ohjelmassa on luentoja, ja iltapäivällä vieraat pääsevät museojunien kyytiin. 

Perjantain seminaarin kävijämäärä on koronan vuoksi rajattu, mutta mediavierailuista voi sopia erikseen Museoviraston edustajan kanssa. 

Lauantaina 21.8.2021 järjestetään kaikille avoin Jokioisten Museorautatie 50 vuotta -tapahtuma. Päivän aikana museojunat liikennöivät Jokioisten ja Humppilan välillä, ja lisäksi järjestetään mm. valokuvanäyttelyitä sekä museokaluston esittelyä Minkiön asemalla. Lisätietoa lauantain ohjelmasta kerrotaan Museorautatieyhdistyksen sivuilla.

Lauantain mediavierailuista voi sopia Museorautatieyhdistyksen edustajan kanssa.

Tilaisuudet ovat EU:n Year of the Rail 2021 -tapahtumia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Perjantain seminaarin haastattelupyynnöt ja vierailut:
Museoviraston erikoistutkija Hannu Matikka, 0295 33 6273

Lauantain yleisötapahtuman mediavierailut:
Museorautatieyhdistyksen puheenjohtaja Marko Laine, 040 512 4599

Kuvat

Höyryvetyuri HKR5 ja lumiaura Jänhijoen sillalla. Kuva: Markku Nummelin
Höyryvetyuri HKR5 ja lumiaura Jänhijoen sillalla. Kuva: Markku Nummelin
Lataa
Museojunaliikennettä Loimijoen sillalla. Kuva: Markku Nummelin.
Museojunaliikennettä Loimijoen sillalla. Kuva: Markku Nummelin.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Museokenttä vaihtoehtoisia faktoja ja pseudotiedettä taklaamassa – Museoalan Teemapäivien keynote-puhujana Ruotsin akatemian jäsen, kirjailija Åsa Wikforss16.9.2021 14:03:34 EEST | Tiedote

Kuka on salannut Suomen muinaishistorian? Mitä tekemistä tiedolla ja totuudella on demokratian kanssa? Tämänvuotisilla Museoalan Teemapäivillä 8.11.2021 käsitellään tietoon liittyviä kysymyksiä. Mihin tutkittua tietoa tarvitaan ja kenen ääni kuuluu? Millaista sijaa vaihtoehtoiset faktat ja salaliittoteoriat saavat? Museovirasto järjestää Museoalan Teemapäivät nyt kahdeksatta kertaa. Kaikille avoin tapahtuma järjestetään tänä vuonna virtuaalisena ja se on maksuton.

Wiki Loves Monuments syyskuussa – valokuvaa rakennettua kulttuuriperintöä ja nosta esiin omien kuva-arkistojen aarteita27.8.2021 13:51:06 EEST | Tiedote

Maailman suurin valokuvauskilpailu Wiki Loves Monuments järjestetään Suomessa ja eri puolilla maailmaa 1.–30.9.2021. Tänä vuonna kannattaa etsiä kameran eteen kuvauskohteita, joista kuvia on ennestään olemassa vain vähän tai ei ollenkaan. Kilpailun järjestää Wikimedia Suomi ry yhteistyössä Museoviraston sekä Keravan museopalvelujen kanssa.

Restauroinnin tulevaisuuden tekijät koolla Louhisaaressa syyskuussa – yleisöseminaarissa esitellään perinteisten kattorakenteiden tutkimusta ja restaurointia24.8.2021 09:40:17 EEST | Tiedote

Syksyllä 2021 järjestetään rakennussuojelun ja restauroinnin erikoiskurssi Perinteiset vesikattorakenteet Suomessa. Kurssi kokoaa yhteen 21 arkkitehti- ja insinööriopiskelijaa Aalto-yliopistosta, Tampereen yliopistosta ja Oulun yliopistosta. Kurssin kohteena ovat alkuperäisinä säilyneet Louhisaaren linnan päärakennuksen 1600-luvun puolivälin vesikattorakenteet. Kurssin osana järjestään yleisölle avoin verkkoseminaari kurssin aiheista 31.8.2021.

Majakkalaiva Kemi palaa Kotkaan – restaurointi jatkuu sisätilojen kunnostuksella15.7.2021 13:07:46 EEST | Tiedote

Suomen viimeinen käytössä ollut majakkalaiva Kemi palaa telakalta Kotkaan. Suomen merimuseon kokoelmaan kuuluva majakkalaiva Kemi on ollut alkuvuoden ajan Viaporin Telakka ry:n telakalla Suomenlinnassa. Nyt aluksen runko on kunnostettu ja alus on saanut lisää elinvuosia. Sään salliessa Kemi hinataan Helsingistä Kotkaan 15.–16.7. ja se saapuu Merikeskus Vellamon laituriin perjantaina 16.7. aamulla. Yleisölle majakkalaiva Kemi on tarkoitus avata keväällä 2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme