Ravintola Alexanderplats luottaa tyyliin ja makuun
Alexanderplats on pitkän linjan ravintoloitsijan Alexander Gullichsenin ja ravintolakoulu Perhon lehtorin, keittiömestari Sampo Kanteleen yhteinen näkemys klassisesta brasseriesta, eli helposti lähestyttävästä ja laadukkaasta hyvän palvelun ravintolasta. Vuonna 1940 valmistuneessa Bensowin talossa sijaitseva Alexanderplats kunnioittaa arkkitehtuurisesti arvokasta perintöään ja sen sisustuksessa ja ruoassa on rakentamisajankohdalle ominaista funktionaalista henkeä.
”Vaikka brasserie tarkoittaa alkujaan panimoa, on se meille myös ravintola, joka sijaitsee keskeisellä paikalla, on aina auki ja tarjoilee pöytään klassikkoannoksia lounaasta iltamyöhäiseen. Helsingistä ei löydy montaa ravintolaa, jossa voisi näin myöhään illallistaa tai missä lapsiperhe pääsee nauttimaan viihtyisän päivällisen myös sunnuntaina. Helposti lähestyttävä, mutta laadukas ja palveleva Alexanderplats vastaa näihin tarpeisiin ja sisältää se brasserie-lupauksen lunastaakseen myös laadukkaan baarin hyvine drinkki- ja olutvalikoimineen”, kertoo ravintoloitsija Alexander Gullichsen ja lisää: ”On erityisen hienoa päästä tekemään uutta ravintolaa Sampo Kanteleen kanssa. Edellinen yhteistyömme ravintola Safka oli aikanaan eräänlainen menestys, joka avasi tietä husmanskostin saapumiselle myös valkoisilla pöytäliinoilla varustettujen ravintoloiden listoille.”
Ravintola Safka palkittiin Vuoden ravintola -tittelillä 1994 ja se saavutti myös Suomen ensimmäinen Michelin Bib Gourmand -maininnan vuonna 1995. Alexander Gullichsen on sittemmin tullut tutuksi myös ravintola Maxillistaan.
”Alexanderplatsin linjaa kuvastaa se, että listaltamme löytyy aina parhaista raaka-aineista valmistettuja eurooppalaisia klassikkoannoksia, jotka tehdään niin kuin ne on alun perin mietitty koettavaksi. Haluamme näin paitsi kunnioittaa perinteistä kokkaustaitoa, myös upeaa funkis-tyylistä Bensowin taloa, johon saimme ravintolamme rakentaa. Funktionalismin sääntöjen mukaan annoksemme suunnitellaan ja valmistetaan niin, että sen osat palvelevat tarkoitustaan, eikä turhia kikkailuja tai krumeluureja tarvita”, kertoo keittiöpäällikkö Sampo Kantele Alexanderplatsin ruokalinjasta ja lisää: ”Käsin leikattu tartar, osterit, kokonainen kananpoika, entrecôte perinteisine tykötarpeineen, kauden kasvikset ja kala ovat esimerkkejä hyvien brasserieiden listoilta kautta maailman. Suomesta listaan voi lisätä kaalikääryleet ja silakat. Voissa ja maussa ei tulla säästelemään, mutta toki seuraamme aikaamme ja huomioimme myös erikoisruokavalioita.”
Klassikoita tyylistä tinkimättä
Alexanderplatsin tila- ja toteutussuunnittelusta vastasi Studio Tero Pennanen. Tilan klassinen ilme kumpuaa aikaa kestäneistä muodoista, joille on tyypillistä selkeys, tyylillinen eheys ja tasapainoinen luonnollisuus. Pohjoismaista modernismia noudattavassa tyylissä on viitteitä 1940-luvun Euroopasta.
”Haimme ilmettä, joka pian tuntuisi siltä, kuin Alexanderplats olisi ollut aina paikallaan. Koska menu on pullollaan klassikoita, ei sisustuksessakaan voinut juosta trendien perässä. Kalustevalinnat ovat ajattomia, kestäviä ja pitkäikäisiä. Aidot ja luonnolliset materiaalit ovat muutenkin tärkeitä, sillä niistä ei synny ympäristölle haitallisia päästöjä”, kertoo sisustusarkkitehti Tero Pennanen.
Ruokasalissa on Ilmari Tapiovaaran Domus- ja Arne Jacobsenin Myran-tuolit. Baarialueella on Maxillista tutut elegantit Minus Tion Audrey-baarijakkarat ja baaritiskin päällä kimaltelevat Alvar Aallon A330S-valaisinklassikot. Koko tilan kattava art deco -tyylinen matto on taiteilija Alvar Gullichsenin suunnittelema. Ravintolasta löytyy myös sinne tehty Alvar Gullichsenin uusi, kolmiulotteinen seinämaalaus.
Hyvän palvelun brasserie
Gullichsen kokee, että ravintola-alalla voi edelleen erottautua alati kovenevassa kilpailussa ruoan, estetiikan, tunnelman ja hyvän sekä mutkattoman palvelun synnyttämän kokonaiselämyksen voimin.
”Erikoisliikkeet vähenevät ydinkeskustojen kivijaloista, mutta palvelukeskeiset ravintolat vaativat sellaista läsnäoloa, jota ei voi netistä ostaa. Vaikka emme haluakaan sitoa Alexanderplatsia mihinkään kirjallisesti noudatettavaan konseptiin, nostan yhdeksi ohjenuoraksemme hyvän ja ihmisläheisen palvelun. Paitsi asiakkaamme, myös me ravintoloitsijat ja henkilökuntamme olemme kaikki yksilöllisiä persoonia, joita yhdistää palvelualalle kuuluva pelisilmä, ystävällisyys ja mutkaton lähestyttävyys”, lupaa Gullichsen.
Alexanderplatsin keittiömestarina aloittaa ravintola Juuressa pitkän uran tehnyt Jukka Nykänen ja ravintolapäällikkönä toimii Nizzasta oppinsa saanut Angelo Dinato, joka siirtyi Alexanderplatsiin ravintola Teatterista.
Brasserie ja pub Alexanderplatsissa on ruokasalin lisäksi laadukas ja viihtyisä baari, jossa on oma ruokalistansa nopeille lounastajille ja pikkunälkään lasillisen seuraksi. Lounaslista vaihtuu muutamia kertoja viikossa ja siltä löytyy aidon brasserien tapaan päivän liha-, kala- ja kasvisannoksen lisäksi myös klassikkoannos. Sisällä asiakaspaikkoja on noin 100, joista puolet baarin puolella. Terassilla on lisäksi 35 asiakaspaikkaa.
Brasserie ja pub Alexanderplats, Eteläesplanadi 22, Helsinki.
Avoinna ma-ke 11-01, to-pe 11-02, la 13-02, su 13-22. Viimeiset ruokatilaukset arkisin ja lauantaisin kello 24, sunnuntaisin kello 21.
www.alexanderplats.fi IG: @brasserie_alexanderplats #alexanderplats
Yhteystiedot
- Alexander Gullichsen, +358 45 670 9801, info@alexanderplats.fi
- Sampo Kantele, +358 40 546 0309, sampo@alexanderplats.fi
Kuvat Pekka Mustonen: https://tinyurl.com/alexanderplats
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Alexander Gullichsen, +358 45 670 9801, info@alexanderplats.fi
Samuel Sorainen, PR- ja viestintätoimisto Wolfcom Oy
+358 400 579 653, samuel.sorainen@wolfcom.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Wolfcom PR Boutique, Helsinki, Finland
Korkeavuorenkatu 1 B 11, 00140 Helsinki
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Wolfcom
Keväisiä elämyksiä Virossa10.4.2024 13:00:41 EEST | Tiedote
Keväällä luonto herää eloon ja ensimmäiset auringonsäteet kutsuvat ulkoilmaan pitkän ja pimeän talven jälkeen. Muuttolinnut palaavat pohjoiseen etsimään kumppania ja pesäpaikkaa tositarkoituksella. Keväisin myös viherpeukaloa syyhyttää päästä työntämään sormensa multaan ja seuraamaan uuden kasvun ihmettä. Mutta ennen varsinaisen kevään tuloa Viron alavat suomaat käyvät läpi niin kutsutun viidennen vuodenajan, joka on täynnä luonnonihmeitä. Kokosimme vinkkejä ainutlaatuisiin luontoelämyksiin keväisessä Virossa.
Menevä sähköisti Tampereen taksimarkkinan Tesloilla ja 5€ kyydeillä4.4.2024 10:00:12 EEST | Tiedote
Kotimainen Menevä taksipalvelu aloitti toiminnan Tampereella ja toi kaupungin katukuvaan sähköautoista koostuvan taksilaivueen. 12 Teslan voimin Tampereella huhtikuun 4. aloittanut Suomen suurin taksialan yhtiö on uusi vaihtoehto vähäpäästöistä ja laadukasta kyytiä arvostavalle matkustajalle. Menevän voi helpoiten tilata sovelluksella, jossa Tampereen kyytien kiinteät hinnat alkavat viidestä eurosta ja ovat kiireisimpäänkin aikaan kaupungin keskustan alueen taksitolppia edullisempi.
Ravintola Passio yllättää vuosikymmenenkin jälkeen3.4.2024 14:58:16 EEST | Tiedote
Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva ravintola Passio täyttää 5. huhtikuuta 10 vuotta. Pohjoismaiseen ruokaan ja ranskalaiseen keittiötyyliin intohimoisesti suhtautuva ravintola on kulkenut kestävästi omaa polkuaan läpi ravintolakentän ylä- ja alamäkien säilyttäen paikkansa asiakkaiden sydämissä ja ravintoloiden huipun tuntumassa. Passion menestys perustuu sesongeittain vaihtuvaan yllätysmenuun, mikä on paitsi synnyttänyt positiivisia kokemuksia, myös saanut asiakkaat palaamaan yhä uudelleen yllätettäväksi.
Suomen ensimmäinen luomuviski valmis nautittavaksi15.3.2024 13:49:40 EET | Tiedote
The Helsinki Distilling Company julkisti Nilsiässä torstaina Suomen ensimmäisen luomuviskin, joka on taidokas sekoitus perinteistä käsityötaitoa ja moderneja makutrendejä. Tahkon tislaamossa Kuopiossa tislatun ja kypsytetyn Tahko Single Malt ohramallasviskin valmistukseen on käytetty ainoastaan kotimaista luomuohramallasta, pohjavettä ja hiivaa. Sen maussa ovat tasapainossa hedelmäisyys ja tammitynnyrin hehkuva lämpö.
Maailmanympäripurjehdus: Suomalaisvenekunnat Kap Hornin valloituksessa18.2.2024 15:09:55 EET | Tiedote
Ocean Globe Race -maailmanympäripurjehduskilpailu on edennyt jo kolme osuutta, ja laivue kerääntyy paraikaa Uruguayn Punta del Esteen. Tapio Lehtisen kipparoima Galiana WithSecure saapui etapin maaliin kokonaiskilpailun kolmantena. Omassa luokkajohdossaan oleva Spirit of Helsinki on kokonaiskilpailussa viides. Kolmannen etapin kohokohta oli pitkän ja vaativan Etelämeri-jakson päättyminen tarunhohtoisen Kap Hornin kiertoon. Venekunnat tekevät Uruguayssa huoltotoimenpiteitä ja valmistautuvat kilpailun päätösosuudelle, joka starttaa 5. maaliskuuta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme