Messukeskus

Ravintola Palace voittaja Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2020 -äänestyksessä - pohjoisen maut ja keittiöt vahvassa nousussa

Jaa
Helsinkiläinen Ravintola Palace on maan paras ravintola tällä hetkellä. Palace äänestettiin selvästi voittajaksi Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2020 -äänestyksessä. Seuraaviksi sijoittuivat helsinkiläiset Baskeri & Basso Bistro, Inari ja Olo. Kahden edellisen vuoden voittaja, helsinkiläinen Grön, oli viides. Listan tulokset julkistettiin tänään avautuneilla Gastro Helsinki -messuilla Messukeskuksessa.

Keittiöpäällikkö Eero Vottosen luotsaama Ravintola Palace otti oman paikkansa Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen kärjessä. Helsingin Etelärannassa sijaitseva fine dining -ravintola sai listauksessa selvästi eniten ääniä. Äänestykseen osallistui noin 350 ravintola- ja ruoka-alojen ammattilaista ja vaikuttajaa eri puolilta maata.

Palace äänestettiin myös voittajaksi kolmessa eri kategoriassa. Se oli ykkönen sarjoissa Paras ruoka, Paras kalaravintola ja Paras kahvi. Ravintolalla on myös yksi Michelin-tähti.

”Eero Vottosen johtama nuori kokkitiimi lähtee tasapainoisen kokonaisuuden luomisesta. Makumaailma etenee harkittujen etappien kautta, joka on koettavissa makuprofiilien ja rakenteiden kautta, joihin pelkistetty visuaalisuus liittyy”, kirjoittaa perusteluissa Viisi Tähteä Median päätoimittaja Eeropekka Rislakki.

Äänestyksessä kuusi seuraavaa kärkisijaa menivät nekin Helsinkiin. Toiseksi sijoittui Baskeri & Basso Bistro (Paras palvelu ja Paras työnantaja). Ravintola tunnetaan myös nimellä BasBas. Seuraavina olivat Inari, Olo, kahden edellisen vuoden voittaja Grön, Vinkkeli ja Savoy. Paras Helsingin ulkopuolinen ravintola oli kahdeksanneksi sijoittunut Kaskis Turusta. 

Ensimmäistä kertaa äänestyksessä annettiin myös henkilölle eli vuoden ravintolavaikuttajalle.  Ammattilaisten ammattilainen (kumppanina Gastro Helsinki -messut) on pitkän linjan keittiöpäällikkö ja ravintoloitsija Pekka Terävä Olo-Groupista Helsingistä. Äänestäjiltä kysyttiin ennakkoluulotonta ja idearikasta alan kehittäjää. Hän luo hyvän pössiksen, joka välittyy myös asiakkaille, ja toimii alan esimerkkinä jakamalla oppeja ja asennetta.

Listan ja äänestyksen toteutti horeca-alojen media Viisi Tähteä pääkumppaninaan ruoka- ja ravintolayhteisö Toptaste. Muita yhteistyökumppaneita ovat Gastro Helsinki 2020 -messut sekä Artek / Vitra, Wihuri-Aarnio-Metro-tukku ja Fredman.

Pohjoinen keittiö nostaa arvostustaan

Suomen 50 parhaan ravintolan listalla on jälleen uusia ravintoloita ja nousijoita. Samalla moni tuttu ravintola jäi listauksen ulkopuolelle. Varsinkin nousijoista on tehtävissä johtopäätös, että pohjoiset maut ja keittiö ovat nostaneet arvostustaan.

”Viime vuonna klassisuus ja klassinen keittäminen nousivat selvästi trendiksi, joka vahvistui tänä vuonna entisestään. Taustalla on löytää vakaa peruskallio epävarmoina aikoina. Lisäksi on välillä katsottava taakse päin, jotta voi jälleen olla innovatiivinen uudistaja”, päätoimittaja Eeropekka Rislakki analysoi.

Rislakin mukaan tämän vuoden selkeä ilmiö on pohjoisten raaka-aineiden ja keittiön esiin nousu Lapin voimalla.

”Asialla on merkitystä, koska alueellisen keittiön korostuminen kertoo siitä, että ruokakulttuurimme ytimen pohdinta jatkuu – ei ole olemassa suomalaista yhtenäistä ruokakulttuuria, joka olisi kaikille yhteinen paketti vaan se on monta pientä sisäkkäistä pakettia: Lappia, Karjalaa, Järvi-Suomea, saaristoa jne.”, Rislakki jatkaa.

Listan ravintoloista 17 on Helsingin ulkopuolelta

Ravintoloita listalla on 33 Helsingistä ja 17 muualta maasta, joista viisi on Turusta ja neljä Tampereelta. Kaukaisin ravintola etelästä katsottuna on Aanaar Inarista (23.). Pohjois-Suomen ravintoloista listalla ovat mukana myös Tapio Posiolta (14.), Ostroferia Oulusta (22.) ja Sky Kitchen & View Rovaniemeltä (31.).

Suomalaisessa ravintolaelämässä ja gastronomiassa tapahtuu todella paljon. Innovatiivista ja laadukasta jälkeä syntyy pääkaupunkiseudun ulkopuolella, mitä alan ammattilaiset myös arvostavat. Etelässä asuvat ruokakulttuurin vaikuttajat ja ravintolaväki käy myös ilahduttavasti eri puolilla maata tutustumassa hyviin ravintoloihin. Niiden tekemistä ja osaamista arvostetaan ennakkoluulottomasti. 

Suomen 50 parhaan listalle nousi ravintoloita Helsingin ohella Inarista, Joensuusta, Kangasalta, Kirkkonummelta, Porvoosta, Posiolta, Oulusta, Rovaniemeltä, Tampereelta ja Turusta. Maakuntien ykköspaikat peittosivat jälleen monet pääkaupungin klassikot ja uudet kokeelliset ravintolat.

Horeca-alojen ammattilaiset antoivat äänensä

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2020 perustuu ammattilaisten valtakunnalliseen äänestykseen, jossa näkemyksensä antavat ravintoloitsijat, keittiömestarit, salipuolen johtotehtävissä toimivat, alkoholiala sekä mm. ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaiset.

Listaus nostaa esiin ravintoloita ja niiden takana olevaa antaumuksellista työtä, tekeviä ihmisiä, ideoiden maailmaa, huippuosaamista, ruokakulttuuria, palvelua, bisnesosaamista, filosofiaa, kekseliäisyyttä sekä ravintoloiden design managementia. Tuloksena on kuluttajaa tiukempi ravintolan konseptin, palvelun, ruoan ja juoman yhdistämisen, kokemuksen ja tunnelman arviointi.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listan lisäksi nousevat esille eri sarjat. Alakategorioita ovat Paras ruoka, Paras eettinen, Paras innovatiivinen, Paras työnantaja, Paras sisustus, Paras tunnelma, Paras liha, kala ja kahvi sekä Ammattilaisten ammattilainen.

Kunkin ravintolan perustelut ovat luettavissa Viiden Tähden verkkosivuilta www.viisitahtea.com. Siellä julkistetaan myös sijoille 51-100 päätyneiden ravintoloiden nimet.

VALOKUVAT: Voittajan kuva ja muu kuvamateriaali on saatavilla Dropbox-kansiossa (kuvat Andres Teiss): https://www.dropbox.com/sh/l6wkm72r5s64kks/AAAAN2fw_RxWzInz2aoJ7sZDa?dl=0

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2020

1. Palace, Helsinki
2. Baskeri & Basso Bistro, Helsinki
3. Inari, Helsinki
4. Olo, Helsinki
5. Grön, Helsinki
6. Vinkkeli, Helsinki
7. Savoy, Helsinki
8. Kaskis, Turku
9. Ora, Helsinki
10. Demo, Helsinki

11. C, Tampere
12. Kuurna, Helsinki
13. Alexanderplats, Helsinki
14. Tapio, Posio
15. Muru, Helsinki
16. Mami, Turku
17. Ultima, Helsinki
18. Finnjävel, Helsinki
19. Nolla, Helsinki
20. Wino, Helsinki

21. Bistro O Mat, Kirkkonummi
22. Ostroferia, Oulu
23. Aanaar, Inari
24. Ravinteli Huber, Tampere
25. Ravinteli Bertha, Tampere
26. Nokka, Helsinki
27. Kakolanruusu, Turku
28. SicaPelle, Porvoo
29. Gastro Cafe Kallio, Helsinki
30. Kajo, Tampere

31. Sky Kitchen & View, Rovaniemi
32. Kultá Kitchen & Bar, Helsinki
33. Paakari, Kangasala
34. Pastis, Helsinki
35. Hello Stranger, Helsinki
36. Yes Yes Yes, Helsinki
37. Kosmos, Helsinki
38. Farang, Helsinki
39. Ragu, Helsinki
40. Penélope, Helsinki

41. Local Bistro, Joensuu
42. Nude, Helsinki
43. Maannos, Helsinki
44. Spis, Helsinki
45. Gaijin, Helsinki
46. Plein, Helsinki
47. Smör, Turku
48. Sikke's, Helsinki
49. Ludu, Turku
50. Old Boy BBQ, Helsinki

Lisätietoja:

Päätoimittaja Eeropekka Rislakki, Viisi Tähteä, eeropekka@viisitahtea.com, p. 0400 436 825
Toimituspäällikkö Heikki Kähkönen, Viisi Tähteä, heikki@viisitahtea.com, p. 050 353 8885

www.viisitahtea.com | Facebook @50parastaravintolaa | Twitter @50Parasta | #50parastaravintolaa | Instagram @50parastaravintolaa

Lisätietoja Gastro-messuista:

Messukeskus Helsinki, tiedottaja Antti Karjunen, p. 050 574 3444, antti.karjunen@messukeskus.com

Gastro Helsinki 11.–13.3.2020 – Joka toinen vuosi Helsingin Messukeskuksessa järjestettävä Suomen johtava ravintola- ja ruoka-alan ammattilaisten tapahtuma esittelee alan uutuudet ja trendit. Maksuton sisäänpääsy yli 18-vuotiaille alan ammattilaisille rekisteröitymällä. www.gastrohelsinki.fi, #gastrohelsinki 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Helsingin Messukeskus on Suomen elämyksellisin tapahtumakortteli ja vaikuttavin kohtaamismedia. Onnistuneet kohtaamiset jättävät vahvan muistijäljen ja tuottavat kiistatonta tulosta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan erilaisten tapahtumien areenaksi. Messukeskuksen itse tuottamia tapahtumia ovat mm. Habitare, Helsingin Kirjamessut, Educa, FinnBuild, Matkamessut ja Vene Båt. Vierastapahtumina Messukeskuksen tiloissa järjestetään mm. Slush, Nordic Business Forum, Assembly, Koiramessut sekä lukuisia kansainvälisiä kongresseja ja yritystapahtumia vuosittain. Tilat käsittävät 7 hallia, 40 muuntuvaa kokoustilaa, 21 ravintolaa ja oman tapahtumahotellin. Omistajayritys Suomen Messut Oyj perustettiin vuonna 1919. | Messukeskus. The real social media. | www.messukeskus.com @messukeskus

Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) hosts Finland’s most inspiring events and exciting encounters. We create successful and lasting interactions with undisputable results. As Finland’s premier experience provider, we organise high-quality events and rent out our facilities for various occasions/ for a wide variety of occasions. Events produced by Messukeskus include, among others, Habitare, the Helsinki Book Fair, Educa, Finnbuild, Matka Nordic Travel Fair, and Helsinki International Boat Show. Messukeskus also hosts guest events such as Slush, Nordic Business Forum, Assembly, International Dog Fair, as well as many international congress and business events every year. Our premises include 7 halls, 40 convertible meeting rooms, 21 restaurants, and our own hotel.The Finnish Fair Corporation was founded in 1919. |  Messukeskus. The real social media | www.messukeskus.com @messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Kutsu: Pulp & Beyond 9. - 11.4.2024 / ChemBio Finland ja Helsinki Chemicals Forum 10. - 11.4.2024 Helsingin Messukeskus25.3.2024 10:24:39 EET | Tiedote

Tervetuloa metsä-, kemian- ja bioteollisuutta monipuolisesti esittelevään tapahtumakokonaisuuteen Helsingin Messukeskukseen. Metsäteollisuuden kansainvälinen Pulp & Beyond järjestetään ti-to 9.–11.4. ja kemian ja bioteknologian ChemBio Finland 2024 sekä kemikaaliturvallisuuden Helsinki Chemicals Forum ke-to 10.–11.4. Helsingin Messukeskuksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye