Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Ravintoloiden valmistamien ruokien laadussa huomautettavaa Helsingissä

Jaa

Helsingin ympäristöpalvelut selvitti ravintoloiden valmistamien ja jäähdyttämien ruokien laatua vuosina 2021−2022. Näytteenotto kohdennettiin ravintoloihin, joissa ruokia valmistetaan etukäteen ja jäähdytetään säilytystä ja myöhempää käyttöä varten.

Green curry -annos. Kuva: Marjo-Kaisa Meriläinen.
Green curry -annos. Kuva: Marjo-Kaisa Meriläinen.

Ruokanäytteitä tutkittiin 110 ravintolasta, joista otettiin yhteensä 205 näytettä. Näytteeksi otettiin erilaisia ruokia, kuten kastikkeita, kypsennettyjä liharuokia sekä keitettyä riisiä. Jos näytteen tutkimustulos oli huono, ruoasta otettiin uusintanäyte. Uusintanäytteitä otettiin 35 kappaletta. 

Tutkittujen ominaisuuksien perusteella näytteistä 77 prosentissa ei ollut huomautettavaa, 7 prosenttia arvioitiin välttäväksi ja 16 prosenttia huonoksi. Huonot tulokset johtuivat korkeista enterobakteereiden, aerobisten mikrobien ja Bacillus cereus -bakteerien määristä. B. cereus on ruokamyrkytyksiä aiheuttava bakteeri, jonka esiintyminen liittyy usein puutteelliseen jäähdytykseen.

Näytteistä 65 prosenttia oli jäähdytetty jäähdytyskaapissa. Laadultaan huonoksi arvioitujen ruokien jäähdytyksessä oli puutteita. Ravintoloilla ei ollut käytössä jäähdytyskaappia tai käytössä oleva muu jäähdytysmenetelmä, esimerkiksi kylmävesihaude, ei jäähdyttänyt ruokaa nopeasti kylmäksi.

Kuumentamalla valmistettu ruoka tulee jäähdyttää enintään neljässä tunnissa +6 °C:een tai sen alle. Nopea jäähdytys estää bakteerien lisääntymisen, ja ruoan laatu säilyy hyvänä.

”Valvontaprojektin perusteella ruokien jäähdytyksessä on joissakin ravintoloissa vielä parannettavaa, jotta ruokamyrkytysriskiä voidaan pienentää”, toteaa elintarviketarkastaja Marjo-Kaisa Meriläinen.

Elintarvikkeiden jäähdytystä ja säilytystä tarkastetaan säännöllisesti ravintoloiden valvontakäynneillä. Ravintoloiden valvontatulokset ovat nähtävillä www.oivahymy.fi -sivustolla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

elintarviketarkastaja
Marjo-Kaisa Meriläinen
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
Elintarviketurvallisuusyksikkö
Puh. 040 334 6205
marjo-kaisa.merilainen@hel.fi

Kuvat

Green curry -annos. Kuva: Marjo-Kaisa Meriläinen.
Green curry -annos. Kuva: Marjo-Kaisa Meriläinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 26.1.202326.1.2023 16:53:45 EET | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 26.1.2023. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 9.2.2023.

Herttoniemen liikuntapuisto korjataan uuteen loistoon26.1.2023 10:45:00 EET | Tiedote

1970-luvulla rakennettu Herttoniemen liikuntapuisto peruskorjataan ja samalla luodaan uusi ja moderni liikuntakeskittymä vanhan Herttoniemen alueelle. Puiston liikuntapaikat uudistetaan ja alueelle tuodaan uusia liikuntatoimintoja. Helsingin kaupungin suunnitelmien tavoitteena on parantaa ja monipuolistaa puiston ympärivuotista liikuntatoimintaa. Lisäksi alueella selvitetään, voitaisiinko liikuntapuiston yhteyteen sijoittaa frisbeegolfrata.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme