Ravintoloiden valmistamien ruokien laadussa huomautettavaa Helsingissä
Ruokanäytteitä tutkittiin 110 ravintolasta, joista otettiin yhteensä 205 näytettä. Näytteeksi otettiin erilaisia ruokia, kuten kastikkeita, kypsennettyjä liharuokia sekä keitettyä riisiä. Jos näytteen tutkimustulos oli huono, ruoasta otettiin uusintanäyte. Uusintanäytteitä otettiin 35 kappaletta.
Tutkittujen ominaisuuksien perusteella näytteistä 77 prosentissa ei ollut huomautettavaa, 7 prosenttia arvioitiin välttäväksi ja 16 prosenttia huonoksi. Huonot tulokset johtuivat korkeista enterobakteereiden, aerobisten mikrobien ja Bacillus cereus -bakteerien määristä. B. cereus on ruokamyrkytyksiä aiheuttava bakteeri, jonka esiintyminen liittyy usein puutteelliseen jäähdytykseen.
Näytteistä 65 prosenttia oli jäähdytetty jäähdytyskaapissa. Laadultaan huonoksi arvioitujen ruokien jäähdytyksessä oli puutteita. Ravintoloilla ei ollut käytössä jäähdytyskaappia tai käytössä oleva muu jäähdytysmenetelmä, esimerkiksi kylmävesihaude, ei jäähdyttänyt ruokaa nopeasti kylmäksi.
Kuumentamalla valmistettu ruoka tulee jäähdyttää enintään neljässä tunnissa +6 °C:een tai sen alle. Nopea jäähdytys estää bakteerien lisääntymisen, ja ruoan laatu säilyy hyvänä.
”Valvontaprojektin perusteella ruokien jäähdytyksessä on joissakin ravintoloissa vielä parannettavaa, jotta ruokamyrkytysriskiä voidaan pienentää”, toteaa elintarviketarkastaja Marjo-Kaisa Meriläinen.
Elintarvikkeiden jäähdytystä ja säilytystä tarkastetaan säännöllisesti ravintoloiden valvontakäynneillä. Ravintoloiden valvontatulokset ovat nähtävillä www.oivahymy.fi -sivustolla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
elintarviketarkastaja
Marjo-Kaisa Meriläinen
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
Elintarviketurvallisuusyksikkö
Puh. 040 334 6205
marjo-kaisa.merilainen@hel.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Ankkurikadun jatkeen rakentaminen alkaa Katajanokalla22.4.2024 14:29:44 EEST | Tiedote
2. toukokuuta alkavassa urakassa rakennetaan Ankkurinkadun jatke Katajanokanlaiturin ja rannan jalankulkualueen välille. Samalla rakennetaan liikennevalot Ankkurikadun ja Kanavakadun risteykseen.
Veneilijä, huomioi ruoppauskalusto Siltavuorensalmen ja Hernesaaren välisellä alueella 15.4.-15.6.202422.4.2024 14:03:04 EEST | Tiedote
Kruunusillat-allianssi ruoppaa merenpohjaa Hakaniemenrannan edustalla Siltavuorensalmessa 15.4.2024 alkaen. Ruoppaustyöstä syntyviä maamassoja kuljetetaan Hernesaareen maanantaista lauantaihin klo 7-18 ainakin kesäkuun puoleenväliin saakka.
Laurinmäenkujan rakentaminen alkaa Haagassa22.4.2024 09:05:05 EEST | Tiedote
Laurinmäenkujan rakentaminen alkaa 2. toukokuuta. Urakassa uusitaan kaukolämpöä, kaapeleita ja kadun valaistusta sekä lisäksi korjataan kadun pintarakenteet.
Helsingin uima-allasvedet hygieeniseltä laadultaan erittäin hyviä19.4.2024 13:27:18 EEST | Tiedote
Vuonna 2023 uima-allasvesistä tutkituista näytteistä lähes kaikki olivat mikrobiologiselta laadultaan hyviä ja 89 prosenttia täytti kaikki fysikaalis-kemialliset laatuvaatimukset.
Helsingfors badbassängvatten har en mycket god hygienisk kvalitet19.4.2024 13:23:38 EEST | Tiedote
År 2023 var nästan alla prov som undersöktes av vatten i simbassänger av god mikrobiologisk kvalitet och 89 procent av proverna uppfyllde alla fysikalisk-kemiska kvalitetskrav.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme