Oy Snellman Ab

Redan en fjärdedel av Snellmans suggårdar har övergått till fri grisning

Dela

Snellmans producenter är på god väg med att avstå från grisningshäckarna. Redan en fjärdedel av Snellmans suggårdar tillämpar nu fri grisning i sin verksamhet. Snellman ser utvecklingen mot fri grisning som ett betydande steg för att befrämja djurens välmående. Därför har producenterna redan från årsskiftet uppmuntrats till investeringar genom att betala ut ett tillägg för fri grisning.

Anttilas familjegård i Forssa
Anttilas familjegård i Forssa

Tilläggspriset har redan fått 16 nya gårdar att göra ändringar i sina produktionsutrymmen, för att möjliggöra utrymme för suggorna att dia fritt. I samband med övergången till fri grisning utökas boxens utrymme med 30 - 40 procent, och djuren får mera utrymme att röra sig på. När häckkonstruktionen helt eller delvis avlägsnas ur boxen, stärker det suggans arttypiska beteende vid grisningen. Instinkten att bygga bo, möjligheten att dia fritt och den ökade interaktionen med grisarna bejakas. 

Förändringen är inte lätt, vårt mål är nog att alla våra suggårdar skall verka enligt den fria grisningens principer. Avlägsnande av grisningshäckarna ur boxen bör ske på producentens och djurens villkor, så att man samtidigt lär sig nya tillvägagångssätt. Förändringen kräver investeringar och sker inte över en natt, men vi tar hela tiden steg mot det bättre tillsammans med våra producenter, förklarar fältchefen för svin vid Snellman, Martti Hassila. En positiv faktor är att våra finländska suggraser lämpar sig bra för fri grisning, tillägger han.

Fri grisning motiverar producenten

Fri grisning innebär ofta mera arbete, men bland producenterna har man upplevt att förändringen höjt på motivationen och gjort jobbet mer meningsfullt. Det är en glädje att följa med när djuren mår bra, och en sådan miljö bäddar för ett behagligt arbete.

Suggornas och grisarnas beteende har förändrats totalt nu när suggorna kan röra sig mer fritt. En klar positiv effekt av förändringen har varit friskare grisar som är både energiska och pigga. Arbetsglädjen har ökat rejält och ibland har jag riktigt fått mig ett gott skratt, när jag insett hur svårt jag haft att slita mig från grishuset, berättar producenten Hanna Anttila från Forssa.

Konsumenten har möjligheten att välja ett bättre alternativ

Fler och fler konsumenter är genuint nyfikna på hur deras mat produceras och vem det är som producerar den. Den finska konsumenten och detaljhandels kunder uppskattar arbete för djurens välmående. Således betjänar en övergång till fri grisning den medvetne konsumenten.

En av de viktigaste faktorerna i hållbarhetshelheten för ett köttproducerande företag måste vara djurens välmående i produktionskedjan. En av huvudpunkterna i vår femåriga strategi att förbättra förhållanden för djuren är just övergången till fri grisning. Mycket har redan gjorts, men vi går vidare med säkra steg mot det bättre tillsammans med våra producenter. Vi vill erbjuda människor möjligheten att välja bättre, mer ansvarsfullt producerade köttprodukter, säger Snellmans marknadsförings- och kommunikationsdirektör Tommi Fors.

Nyckelord

Kontakter

Martti Hassila, fältchef för svin, 044 796 6344, martti.hassila@snellman.fi
Tomas Gäddnäs, direktör för primärproduktionen, 044 796 6342, tomas.gaddnas@snellman.fi
Tommi Fors, marknadsförings- och kommunikationsdirektör, 044 796 6513, tommi.fors@snellman.fi

Bilder

Anttilas familjegård i Forssa
Anttilas familjegård i Forssa
Ladda ned bild
Snellmans Lantgrisar i fri grisning
Snellmans Lantgrisar i fri grisning
Ladda ned bild
Rejäl Lantgris -märke
Rejäl Lantgris -märke
Ladda ned bild

Länkar

Om

Oy Snellman Ab
Oy Snellman Ab
Kuusisaarentie 1
68600 PIETARSAARI

06 786 6111http://www.snellmangroup.fi/

Snellmans Köttförädling Ab är ett familjeföretag från Jakobstad som har tillverkat högkvalitativa kött- och charkprodukter i över 65 år. Företaget tillverkar sina produkter utgående från principer de inte ger avkall på, hög kötthalt och inga onödiga tillsatsämnen. Vid fabriken i Jakobstad jobbar ca 900 människor. Snellmans Köttförädling Ab ingår i livsmedelskoncernen Snellman Ab.

Följ Oy Snellman Ab

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Oy Snellman Ab

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum