Jyväskylän yliopisto

Rehtori Keijo Hämäläinen: Tieteen rahoituskarsintaa ei saa tehdä avohakkuina

Jaa
Jyväskylän yliopiston lukukauden 2021–2022 avajaispuhe

Julkaisuvapaa 1.9.2021 klo 14.00

Avajaispuheessaan rehtori Keijo Hämäläinen tuo valokeilaan tieteen vapauden ja tutkimuksen autonomian. Hän tähdentää, että nyt on aika tehdä tiedepolitiikkaa eikä politiikkaa tieteellä.

-       Tieteen sisäisin vertaisarvioinnein varmistetun perustutkimuksen leikkaaminen ja rahoituksen painopisteen siirtäminen nopean hyödyn tutkimukseen ei ole kestävää sadonkorjuuta, vaan tieteen avohakkuuta ilman uusien taimien istutusta ja kasvavien taimien vaalimista. Jo yhden vuoden rahoitusleikkaus jättää pysyvän arven ja aukon tulevaisuutemme tutkijasukupolveen.

Hämäläinen kritisoi tiederahoituksen pistemäistä leikkausta Suomen Akatemialta. Hiipuvien rahapelituottojen vuoksi näkyvissä olevat, yli sadan miljoonan vuosittaiset leikkaukset merkitsisivät tieteen alasajoa.

-       Kyse ei ole kuitenkaan vain rahasta. Rahoituksen painopisteen siirto temaattisiin tutkimuksiin väistämättä lisää tieteen ohjausta kaventaen yliopistojen autonomiaa. Suomessa tieteen autonomian tärkeä kivijalka on Suomen Akatemia, joka rahoittaa tutkimusta laatuun ja kansainväliseen vertaisarviointiin perustuen. Se toteuttaa parhaan tutkimuksen rahoitusta autonomisesti ohjaavasta ministeriöstä ja autonomisesti myös yliopistoista. On oleellista, että Akatemia, yliopistot ja myös säätiöt tärkeinä tieteen rahoittajina ylläpitävät tieteen monimuotoisuutta.

Hämäläisen mukaan tutkimusrahoituksen kohdentaminen yksipuolisesti esimerkiksi talouskasvua tukevaan tutkimukseen on helposti perusteltavissa ja ymmärrettävääkin. Pitää kuitenkin tiedostaa riski, että autonomisen rahoituksen vähentäminen avaa mahdollisuuden myös muuhun tieteen ohjaukseen.

-       Tutkimushankkeen tieteellisen laadun arviointi kuuluu tiedeyhteisölle ja sitä Suomen Akatemia toteuttaa luotettavasti ja pätevästi. Tieteenalojen keskinäinen arvottaminen on populistista tiedepolitiikka ja tieteen vapauden rajoittaminen osa totalitäärisen yhteiskunnan tapa toimia. Suomen ei sivistysvaltiona tulisi edetä tällä tiellä.

Puhe kokonaisuudessaan saatavissa 1.9.2021 klo 14.00 täältä

Lisätietoja:

rehtori Keijo Hämäläinen, puh. 040 6800 215, keijo.hamalainen@jyu.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye