Reilu kauppa ry

Reilu kauppa ry:n kehitysyhteistyö vahvistuu merkittävästi

Jaa
Ulkoministeriön myöntämä ohjelmatuki Reilu kauppa ry:n kehitysyhteistyöhön kasvoi noin 75 % edellisestä ohjelmakaudesta ja on näin ollen 7,1 miljoonaa euroa vuosille 2022-2025. Uusi ohjelmakausi keskittyy erityisesti yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon vahvistamiseen tuottajamaissa.
Sekyerekrom, Ghana tammikuussa 2021. Kaakaonviljelyyn keskittyneet osuuskuntalaiset viimeistelevät vastavalmistunutta koululaajennusta.
Sekyerekrom, Ghana tammikuussa 2021. Kaakaonviljelyyn keskittyneet osuuskuntalaiset viimeistelevät vastavalmistunutta koululaajennusta.

Huomattava korotus kertoo onnistuneesta ja tuloksellisesta ohjelmatyötä kohdemaissa. Kumppaneina ohjelmatyön hankkeissa ovat viljelijöiden ja maataloustyöntekijöiden paikalliset verkostot. Hankkeet keskittyvät vähiten kehittyneisiin ja hauraisiin Afrikan maihin. 

Reilu kauppa ry on tehnyt kehitysyhteistyöohjelmia vuodesta 2014 lähtien ja on koko globaalin Reilun kaupan ohjelmatyön pioneeri. Reilu kauppa ry:n ohjelmapäällikkö Teemu Sokka on tyytyväinen, että Reilu kauppa nähdään vaikuttavana tekijänä kehitysyhteistyössä.

“Reilun kaupan ajatuksena on muuttaa kauppajärjestelmää oikeudenmukaiseksi, mutta kehitysyhteistyössä pyritään muuttamaan yhteiskuntia. Tehdään vaikuttamistyötä, vahvistetaan ammattiyhdistysliikettä, ratkotaan ilmastonmuutokseen liittyviä haasteita, ehkäistään lapsi- ja pakkotyötä sekä ikään, sukupuoleen ja vammaisuuteen perustuvaa syrjintää. Näitä teemoja eivät tiukatkaan sertifiointikriteerit yksin ratkaise”, Sokka kiteyttää.

Uuden ohjelman Kate Raworthin donitsitalouden mallista inspiroitunut kehitystavoite on nostaa viljelijät ja työntekijät taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävän elämän perustuksille aiheuttamatta säröjä ekologiselle kestävyydelle. Ohjelmatyön hankkeiden avulla halutaan erityisesti vahvistaa ihmisoikeuksien toteutumista tuottajamaissa. Keskeisiä kohderyhmiä ovat nuoriso sekä haavoittuvassa asemassa olevat henkilöt, erityisesti vammaiset ihmiset.

“Ohjelma vahvistaa haavoittuvien työntekijöiden ja viljelijöiden järjestöjen kapasiteettia ja kehittää niiden toimintaympäristöä. Ohjelmasuunnittelun lähtökohtana on ollut kiihdyttää yhteistyötä tuotantoketjujen eri toimijoiden kanssa, jotta kuilu Agenda 2030:n tavoitteisiin pääsemiseksi saataisiin kurottua umpeen tällä vuosikymmenellä. Ohjelman punaisena lankana on Ketään ei jätetä jälkeen, ja tämän merkitys on vain kasvanut pandemian aiheuttaman kehityksen hidastumisen takia”, Sokka painottaa.

Reilu kauppa ry on erityislaatuinen toimija Suomen kehitysyhteistyön järjestökentällä, sillä se toimii kaikkien arvoketjutoimijoiden kanssa samanaikaisesti muuttaakseen kaupankäyntiä eettisemmäksi ja kestävämmäksi. Kehitysyhteistyöhankkeet luovat samalla mahdollisuuksia yrityksille olla mukana vahvistamassa tuottajien asemaa tuotantoketjujensa alkupäässä. Ohjelman omarahoitus kerätäänkin enimmäkseen lahjoituksina yrityksiltä kuten Tony’s Chocolonely, Aldi ja Lidl.

Ulkoministeriö myönsi suomalaisten kansalaisjärjestöjen monivuotiseen kehitysyhteistyöhön noin 276 miljoonaa euroa köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseen. Yhteensä ohjelmatukea myönnetään 23 järjestölle vuosille 2022-2025.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Sekyerekrom, Ghana tammikuussa 2021. Kaakaonviljelyyn keskittyneet osuuskuntalaiset viimeistelevät vastavalmistunutta koululaajennusta.
Sekyerekrom, Ghana tammikuussa 2021. Kaakaonviljelyyn keskittyneet osuuskuntalaiset viimeistelevät vastavalmistunutta koululaajennusta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Reilu kauppa ry
Kuortaneenkatu 1
00520 Helsinki

http://www.reilukauppa.fi

Reilu kauppa -sertifioinnin piirissä on yli 1,8 miljoonaa viljelijää ja työntekijää Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Reilu kauppa maksaa mukana oleville viljelijöille markkinahintojen heilahteluilta suojaavaa takuuhintaa ja sen päälle Reilun kaupan lisää. Viljelijöille tarjotaan koulutusta sekä itse viljelyyn ja vastuullisuus- ja ympäristökysymyksiin että kaupankäyntiin. Lisäksi viljelijät ovat vahvasti mukana Reilun kaupan kehittämisessä – heillä on puolet järjestelmän päätösvallasta.

Suomessa ensimmäinen Reilun kaupan tuote, kahvi, tuli myyntiin vuonna 1999. Suomen markkinoilta löytyy jo yli 1 700 Reilun kaupan tuotetta. Tuotteista suomalaisten suosikkeja ovat banaani, kukat, kahvi, kaakaotuotteet ja viini. Viime vuosien aikana myös Reilun kaupan puuvilla on kasvanut merkittävästi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Reilu kauppa ry

Reilu kauppa ratkomaan kotimaisen marjanpoiminnan haasteita7.3.2024 07:32:00 EET | Tiedote

Suomen Reilu kauppa on käynnistänyt yhteistyössä yritysten kanssa pilottihankkeen, jossa on mukana koko luonnonmarja-alan toimitusketju. Pilotin tavoitteena on luoda luonnonmarjoille paikalliset sertifiointikriteerit, joilla pyritään ratkomaan marjanpoiminnan haasteita Suomessa. Reilu kauppa työskentelee nyt ensimmäistä kertaa kotimaisten tuotteiden kriteerien parissa. Pilotilla haetaan vaikuttavuutta jo tulevan kesän poimintakaudeksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye