Reilu kauppa ry

Reilun kaupan tuotteiden myynnin vahva kasvu on merkki kansalaisaktivismista

Jaa

Vuonna 2017 Reilun kaupan tuotteita myytiin Suomessa 23 prosenttia edellisvuotta enemmän. Reilun kaupan tuotteita ostettiin yhteensä 233,5 miljoonalla eurolla.

- Kyse on sekä kuluttajakysynnän vahvasta kasvusta että yritysten entistä suuremmasta panostuksesta Reilun kaupan tuotteiden valmistukseen ja myyntiin. Kuluttajat näkevät Reilun kaupan yhtenä kansalaisaktivismin muotona, mahdollisuutena vaikuttaa. Kuluttajavalinnat ovat keino viestiä omia arvojaan niin yrityksille kuin päättäjillekin. Yritykset ovat reagoineet tähän kasvattamalla vastuullisesti tuotettujen raaka-aineiden hankintoja, sanoo Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen.

Suosikkituotteista Reilun kaupan versiot

Suomalaiset ostivat viime vuonna 1,56 miljoonaa kiloa Reilun kaupan kahvia. Määrä on 37 prosenttia edellisvuotta korkeampi ja nosti Reilun kaupan kahvin markkinaosuuden kahteen prosenttiin.

- Näin vahvan kasvun selittää useamman yrityksen vahva panostus. Paulig toi markkinoille Reilun kaupan kahvipavuista valmistetun Juhla Mokan, Meira Reilun Kulta Katriinan ja lisäksi Arvid Nordquistin ja Löfbergsin reiluilla kahveilla oli erinomainen vuosi. Vaikka Suomessa on myynnissä yli sata erilaista Reilun kaupan kahvia, nimenomaan tuttujen merkkien reilut kahvit ovat löytäneet tiensä asiakkaiden ostoskoreihin, Sivonen jatkaa.

Reilut banaanit ja ruusut ovat vakiinnuttaneet asemansa

Reilun kaupan banaaneja ostettiin viime vuonna 11,8 miljoonaa kiloa, joka on yhdeksän prosenttia edellisvuotta enemmän. Kyse on noin kymmenen prosentin markkinaosuudesta eli suomalaisille hyvin tutuksi tulleesta tuotteesta.

Suomalaiset ostivat viime vuonna yli 50 miljoonaa vartta Reilun kaupan kukkia, joka on 36 prosenttia edellisvuotta enemmän. Markettiruusuista peräti 40 prosenttia on nyt Reilun kaupan ruusuja. Vuonna 2017 S-ryhmä päätti vaihtaa kaikki ruusunsa Reilun kaupan ruusuiksi ja nyt Reilun kaupan kukat ovat vakiintuneet kolmen suurimman kaupparyhmän valikoimiin.

_____________________________________________________

Reilun kaupan kahvi

- Reilu kauppa sai alkunsa kahvista ja kahvi on edelleen Reilun kaupan suurin tuote.
- Reilun kaupan kahvia viljelee yli 800 000 pienviljelijää Latinalaisessa Amerikassa, Karibian alueella, Afrikassa ja Aasiassa.
- Pienviljelijät saavat myymästään kahvista vähintään Reilun kaupan takuuhinnan ja sen päälle maksettavan Reilun kaupan lisän koko yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin.
- Kahvitilojen tulee noudattaa tiukkoja ympäristökriteereitä.
- Reilun kaupan kahvi tuli Suomessa myyntiin vuonna 1999.
- Suomessa on myynnissä yli 100 erilaista Reilun kaupan kahvia.
- Vuonna 2017 suomalaiset ostivat 1,56 miljoonaa kiloa Reilun kaupan kahvia. Se on kaksi prosenttia kaikesta Suomessa myydystä kahvista.


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Nicaragualainen Reilun kaupan kahvinviljelijä Marlene Romero Lopez, kuva: Sean Hawkey
Nicaragualainen Reilun kaupan kahvinviljelijä Marlene Romero Lopez, kuva: Sean Hawkey
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Reilu kauppa ry
Reilu kauppa ry
Kuortaneenkatu 1
00520 Helsinki

045 1275179http://www.reilukauppa.fi
Reilu kauppa parantaa perhetuottajien ja suurtilojen työntekijöiden oloja sekä ympäristön hyvinvointia kehitysmaissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Reilu kauppa ry

Tervetuloa Reilun kaupan messuille 27.3.2019 klo 10-16!11.2.2019 10:14:56 EETKutsu

Messuilla voi tutustua suureen osaan Suomessa saatavilla olevista Reilu kauppa -sertifioiduista tuotteista. Esillä on myös tuotteita, jotka eivät vielä ole Suomen markkinoilla. Laaja valikoima on esillä rennossa basaarimaisessa miljöössä, jossa voi nauttia eturivin artistien esityksistä, verkostoitua muiden vastuullisuudesta kiinnostuneiden alan toimijoiden kanssa ja osallistua Reilun kaupan vaalipaneeliin.

Yritysten ihmisoikeusvastuu – mikä, missä? -seminaari 25.10.17.10.2018 13:01:14 EESTKutsu

Mitä Suomessa toimivat yritykset tekevät tuotantoketjujensa vastuullisuuden eteen? Lait yritysten ihmisoikeusvastuusta yleistyvät maailmalla – tarvittaisiinko sellainen Suomeenkin? Millaista lakia yli sadan yrityksen ja järjestön yhteinen #Ykkösketjuun-kampanja tavoittelee? Aika: torstai 25.10. klo 9-12 Paikka: G Livelab, Yrjönkatu 3, Helsinki Keskusteluun osallistuu eturivin päättäjiä kaikilta yhteiskunnan sektoreilta: Vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo, Kesko Luova johtaja Jukka Kurttila, Finlayson Toimitusjohtaja Heli Kurjanen, Lunette Elinkeinoministeri Mika Lintilä, Keskusta 1. varapuheenjohtaja Sanna Marin, SDP Oikeusministeri Antti Häkkänen, Kokoomus Kansanedustaja Ville Niinistö, Vihreät Hallituksen puheenjohtaja Jarkko Eloranta, SAK Toiminnanjohtaja Sonja Vartiala, Finnwatch Toiminnanjohtaja Janne Ronkainen, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK Toiminnanjohtaja Lotta Staffans, Eettisen kaupan puolesta ry Toiminnanjohtaja Janne Sivonen, Reilu kauppa ry Vastuullisuus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme