Rekisteröinnin ruuhkat saatu kuriin – käsittelyajat pudonneet kuukausista viikkoihin

Vielä viime syksynä kiinteistökauppojen rekisteröinti kesti Maanmittauslaitoksessa keskimäärin neljä kuukautta. Vuodenvaihteessa toteutetun organisaatiomuutoksen sekä muiden kehittämistoimenpiteiden myötä omistusten rekisteröinnin hakemusten keskimääräinen käsittelyaika on enää neljä viikkoa.
– Olemme kehittäneet toimintaamme paljon, rekrytoineet lisää työntekijöitä sekä hyödyntäneet robotiikkaa. Tämä näkyy vihdoin konkreettisesti lyhentyneinä käsittelyaikoina. Lisäksi käsittelyaikojen lyhentymistä on vauhdittanut myös alkuvuonna entisestään hiljentynyt kiinteistökauppa, toteaa kiinteistöjen omistuksen palveluiden johtaja Pia Aulio.
Maanmittauslaitos valmiina huoneistotietojärjestelmän tuomaan kasvuun
Huoneistotietojärjestelmä on vuonna 2019 käyttöön otettu sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot osakehuoneistojen, kuten asuntojen ja autopaikkojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Huoneistotietojärjestelmään siirtyvät Suomen noin 90 000 taloyhtiötä ja 1,5 miljoonaa osakehuoneistoa.
Taloyhtiöillä on aikaa siirtää osakeluettelonsa maksutta huoneistotietojärjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä. Maanmittauslaitos on valmiina siirtojen mukanaan tuomaan huoneistojen rekisteröintihakemusten kasvuun, vakuuttaa huoneistojen omistuksen palveluita luotsaava Janne Murtoniemi.
– Olemme tehneet paljon sisäistä kehitystyötä ja sujuvoittaneet toimintaamme yhdessä muiden yksiköiden kanssa, mikä näkyy asiakkaalle sujuvampana ja nopeampana palveluna, toteaa Murtoniemi tyytyväisenä.
Huoneistojen rekisteröintihakemukset otetaan käsittelyyn noin kolmen viikon kuluessa hakemuksen tekemisestä.
Asiakkaat tyytyväisiä saamaansa palveluun
Viime joulukuusta lähtien jokaisen rekisteröintiratkaisun yhteydessä on lähtenyt asiakkaille palautekysely. Alkuvuoden palautekyselyihin on vastannut yhteensä 1350 asiakasta.
Sekä huoneistojen että kiinteistöjen hakemusten käsittelyssä 95 % kyselyyn vastaajista on arvioinut saamansa palvelun kokonaisuudessaan arvosanalla 4 tai 5 (asteikolla 1-5). Asiakastyytyväisyys näkyy myös palautteiden avoimissa vastauksissa.
– Asiakkaamme kiittelevät aivan nimeltä palveluneuvojia tai asian käsittelijöitä siitä, kuinka hyvin heidän asiansa on hoidettu, iloitsee huoneistojen omistuksen palveluiden palvelupäällikkö Suvi Väärälä. Kiinteistöjen hakemusten käsittelyssä kiitosta saa myös käsittelijöiden rautainen ammattitaito.
Kannattaa suosia sähköistä asiointia
Entistä useammin ihmiset hoitavat kiinteistöasiansa nykyään sähköisten hakemuskanavien kautta. Maanmittauslaitoksen asiointipalvelun kautta voi hakea lainhuutoa ja vuokra- tai muun erityisen oikeuden rekisteröintiä tai täydentää vireillä olevaa hakemusta. Kiinteistövaihdannan palvelussa voi hakea uutta kiinnitystä sekä sähköisen panttikirjan siirtoa tai kuolettamista.
– Toivoisimme vielä, että ammatti- ja yritysasiakkaat ottavat sähköiset hakemuskanavamme pian täysipainoisesti käyttöön, sanoo kiinteistöjen omistuksen palveluiden palvelupäällikkö Saara Vesa.
Yhteyshenkilöt
Johtaja Pia Aulio, kiinteistöjen omistuksen palvelut, 050 300 9184
Johtaja Janne Murtoniemi, huoneistojen omistuksen palvelut, 040 710 8862
etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI
029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Mökinomistajan muistilista – mistä näkee tontin rajat, kuka tiellä saa kulkea?29.4.2025 08:51:01 EEST | Tiedote
Kun kesä ja mökkikausi taas koittavat, mökkiin ja sen omistamiseen liittyvät asiat mietityttävät monia. Maanmittauslaitoksen muistilista antaa vastaukset tärkeimpiin mökinomistajien kysymyksiin.
Tulviiko Suomessa tänä keväänä? Tutkimus osoittaa, että tulvien ajankohdat ovat muuttuneet arvaamattomiksi28.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitos on mukana tutkimuksessa, jossa on saatu viitteitä siitä, että tulvat ovat alkaneet siirtyä keväästä muihin vuodenaikoihin. Tutkijat rakentavat Suomen joista digitaalista mallia, joka auttaa ennakoimaan tulvien vaikutuksia ja varautumaan sään ääri-ilmiöihin.
Laki muuttuu: Maanmittauslaitos hoitamaan itärajan esteaidan korvausmenettelyt 1.5. alkaen25.4.2025 13:34:20 EEST | Tiedote
Suomen itärajalle nousevaan esteaitaan liittyvää korvausmenettelyä tehostetaan siten, että Maanmittauslaitos ratkaisee 1.5. lähtien korvausasiat Rajavartiolaitoksen sijaan. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen perjantaina 25.4.
Tahallinen häirintä itärajalla piinaa lentoliikennettä ja yhteiskunnalle miljoonien arvoista aineistonkeruuta, nyt Maanmittauslaitoksen tutkijat testaavat ratkaisuja ongelmaan15.4.2025 07:56:54 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksen tutkijat kehittävät ja testaavat satelliittipaikannuksen häirinnän tunnistusta ja sen vahinkojen torjuntaa huhtikuussa käynnistyvän EU:n rahoittaman tutkimushankkeen avulla. Ratkaisuja tullaan testaamaan Pohjois-Karjalassa. Ongelmanratkaisulle on huutava pula, sillä paikannushäirintä aiheuttaa turvallisuusriskejä ja taloudellista vahinkoa viranomaisille ja yrityksille.
Kolme miljoonaa rajapyykkiä epätarkasti kartalla – epäselvät tapaukset ratkeavat rajankäynnissä8.4.2025 07:12:47 EEST | Tiedote
Suomen metsissä ja tonttien kulmilla on noin 12 miljoonaa rajapyykkiä, joista joka neljännen sijainti ei ole tarkasti tiedossa. Modernit, tarkat mittalaitteet on saatu maanmittarien käyttöön vasta tällä vuosituhannella. Epätarkkoja sijainteja mitataan tarkoiksi aina maanmittaustoimitusten yhteydessä sekä tarvittaessa erillisessä rajankäynnissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme