Vaasan kaupunki - Vasa stad

Rekreationsverksamheten för äldre fortsätter som en del av kultur- och bibliotekstjänsterna i Vasa

Dela

Den rekreationsverksamhet som hem- och anstaltsvården erbjuder äldre har i början av april överförts till Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster, som samtidigt utvidgas att omfatta även konstverksamhet för barn.

Från hem- och anstaltsvården överförs till kultur- och bibliotekstjänsterna fyra rekreationshandledare och en chaufför, vilka tidigare har arbetat vid Seniorcentret.

Med rekreationsverksamheten vill man uppmuntra äldre att delta i olika grupper, förstärka växelverkan samt förebygga marginalisering. Dessa uppgifter fogas nu till en del av kulturtjänsterna för äldre.

–Det kulturella äldrearbetet och evenemangsverksamhet i anslutning till det har redan i flera år hört till kultur- och bibliotekstjänsterna, berättar Vasa stads kulturchef Sanna Bondas.

Exempel på kulturellt äldrearbete  är bl.a. ARMAS-festivalen som arrangeras för äldre på hösten, Lucia-mommo som ordnas före jul samt konstverksamhet och –projekt som ordnas i servicehusen. Verksamheten har ofta genomförts i samarbete med rekreationshandledarna.

Förebyggande kulturell välfärd

Med de ändringar som nu görs eftersträvar man att utvidga det kulturella äldrearbetet samt det till äldre riktade förebyggande kulturella välfärdsarbetet inom Vasa stad.

Samtidigt förutser man kommande ändringar inom social- och hälsovårdsservicen. Rekreationsverksamhetens uppgifter är förebyggande välfärdsarbete som i framtiden kommer att lyda under social- och hälsovårdsservicen.

Behov finns även att förstärka barnkulturen

Förutom kulturhandledare för äldre finns det även behov att förstärka barnkulturen i Vasa stad.

Därför ändras en handledarvakans till konstpedagog, som tillsammans med småbarnspedagogiken, familjer samt barn och ungdomar med specialbehov ska utöva konstverksamhet samt förstärka det pedagogiska samarbetet i kulturinrättningar.

Nyckelord

Kontakter

Kulturchef Sanna Bondas
kultur- och bibliotekstjänsterna
tfn 040 139 4048
sanna.bondas@vasa.fi

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum