Gummerus

Rellu, Rättäri, Kupla, Warre ja Mosse – Jake Nymanin Oi niitä autoja vie nostalgiselle matkalle menneiden vuosien auto-Suomeen

Jaa

Mitä suomalainen pop-musiikki on eri vuosikymmeninä kertonut suomalaisten suhteesta autoihin? Mitkä ovat kaikkien aikojen parhaat autolaulut? Jake Nymanin Oi niitä autoja – Tarinoita ja musiikkia muistojen valtateiltä (Gummerus) on nostalginen retromatka menneiden vuosikymmenten auto-Suomeen. Kirjailijan omat automatkamuistot lomittuvat suomalaisen autoilun historiaan aina ensimmäisistä maahan tuoduista automobiileistä lähtien.

Pitkän linjan musiikkitoimittaja Jake Nyman vie lukijansa musiikin siivittämälle matkalle, jossa autot käyvät tasatahtia kotimaisen iskelmän ja popin kanssa. Muistojen valtatiellä kohtaavat niin Mikan faijan BMW, Teuvon Anglia kuin Kummeli-miesten Toyotakin. Kirja sisältää runsaasti kuvia ja laululyriikoita.

Oi niitä autoja on Nymanin ensimmäinen autokirja. Aiemmin musiikista kirjoittanut Nyman halusi muistella yksityisautoilun historiaa aikana, jona autotekniikan kehitys on ennennäkemättömässä murroksessa ja ilmasto- ja sähköautokeskustelu käy kiivaana.

- Ennen kaikki oli tietyllä tavalla yksinkertaisempaa. Tietenkin autojen kehitys otti valtavia harppauksia koko 1900-luvun ajan, mutta aina lähdettiin siitä, että autot tulevat kulkemaan maailman tappiin joko bensalla tai dieselillä. Vasta 1970-luvun alun öljykriisin myötä polttoaineiden hinnoilla alkoi olla vaikutusta, Nyman kertoo.

Oi niitä autoja käy läpi suomalaisen autoilun historiaa keskittyen etenkin 1950-, 1960-, 1970-luvuille.

- Jotkut ovat sitä mieltä, että parhaat autot tehtiin 1950-luvulla ja paras musiikki seuraavalla vuosikymmenellä. Ei siinä silloin muistella huonoja teitä tai nykytekniikkaan verrattuna sangen alkeellisia levytysstudioita, Nyman huomauttaa.

- Ensimmäinen auto on vähän niin kuin ensirakkaus. Olipa se millainen tahansa, sitä ei unohda koskaan.

Yleisradion musiikkitoimittajana tunnettu Jake Nyman (s. 1949) on tehnyt radio-ohjelmia vuodesta 1972 alkaen. Tunnetuimpia niistä ovat Kovan päivän ilta, Onnenpäivä, Nuorten sävellahja, Rockradio, Muistojen bulevardi ja Tähtisumua. Nyman on myös palkittu tietokirjailija, joka on kirjoittanut useita populaarimusiikin tieto- ja hakuteoksia, kuten Kielletyt levyt – Sata vuotta musiikin sensuuria (Gummerus).

Jake Nyman: Oi niitä autoja – Tarinoita ja musiikkia muistojen valtateiltä
183 sivua
myös äänikirjana, lukija Jake Nyman

Lisätietoja sekä haastattelu-, arvostelukappale- ja kuvapyynnöt:

Pauliina Pietilä, tuottaja, p. 040 779 2942, pauliina.pietila@gummerus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pauliina Pietilä
Tuottaja
040 7792942
pauliina.pietila@gummerus.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 1000 / Käenkuja 3 A
00501 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus
”Tehtävämme on julkaista kirjallisuutta huviksi ja hyödyksi.” Kaarle Jaakko Gummerus

Suomen vanhin yleiskustantamo Gummerus Kustannus Oy on vuodesta 1872 toteuttanut perustajansa visiota: julkaisemme vastustamattoman viihdyttävää, inspiroivaa ja informoivaa kirjallisuutta. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse, tekevät kädet ja hyvä sydän.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Diorin salaisuus on hurmaava romaani muotiluomuksista ja aikansa ahtaita rooleja rikkoneista naislentäjistä19.10.2021 08:12:00 EEST | Tiedote

Australialainen bestseller-kirjailija Natasha Lester kirjoittaa kansainvälisissä menestysromaaneissaan urheista naisista, jotka uhmaavat aikansa ahdasta naiskuvaa. Diorin salaisuus (Gummerus) on unohtumaton tarina toisen maailmansodan aikana vastarintaliikkeeseen kuuluneista naisista, ikuisesta rakkaudesta, sanoin kuvaamattomasta petoksesta ja mittaamattoman arvokkaasta muotileninkien kokoelmasta. Fiktiivisen tarinan taustalla on historiallisia tapahtumia ja henkilöitä: muotisuunnittelija Christian Dior ja hänen sisarensa, keskitysleiriltä selviytynyt vastarintataistelija Catherine Dior sekä joukko naislentäjien pioneereja.

Miten kylmyys vaikuttaa hyvinvointiimme? Kylmä kutsuu on rakkauskirje kylmille vesille ja talvelle14.10.2021 10:35:44 EEST | Tiedote

Toimittaja-tietokirjailija Tiina Torpan Kylmä kutsuu – Hyvinvointia talvesta (Gummerus) kertoo kylmävesiuinnin, hiihdon ja muiden talvilajien sekä viileyden vaikutuksesta ihmisen hyvinvointiin. Samalla kirja ylistää Suomen ilmastoa ja luontoa. Suomi on Torpan mukaan maailman paras kylmävesiuinnin ja talvilajilajien maa, mutta mitä voimme tehdä, jotta nykyisenkaltainen talvi säilyy? Kirja ilmestyy 18.10.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme