Remeo Oy

Remeo hakee ympäristöluvan kaksinkertaistamista – Vantaalle rakennettu materiaalinkäsittelylaitos on huomattavasti ennakoitua tehokkaampi

Jaa
Suomalainen ympäristöhuoltoalan yritys Remeo Oy rakensi 2020–2021 Vantaalle Euroopan edistyksellisemmän materiaalinkierrätyslaitoksen, joka edistää merkittävästi kiertotalouden toteutumista Suomessa. Uusimman teknologian myötä laitoksella tuotetaan erittäin puhtaita ja arvokkaita, uudelleen käytettäviä materiaaleja, joilla korvataan neitseellisiä raaka-aineita. Laitoksen todellinen tekninen käsittelykapasiteetti mahdollistaa huomattavasti nykyistä ympäristölupaa suuremman vuotuisen käsittelymäärän ja siksi Remeo käynnistää prosessin laitoksen ympäristöluvan kaksinkertaistamiseksi.

Remeon rakentama materiaalinkierrätyslaitos sijaitsee Vantaan Långmossebergenin alueella hyvien kulkuyhteyksien päässä pääkaupunkiseudun suurista materiaalivirroista. Remeon laitos käsittelee rakennusteollisuuden sekä kaupan ja teollisuuden jätemateriaaleja. Laitoksen ratkaisuiden ja hyvin pitkälle automatisoidun teknologian ansioista materiaaleista voidaan hyödyntää merkittävästi korkeampi osa, kuin muilla käytössä olevilla ratkaisuilla.

Käsittelylaitoksen käsittelykapasiteetti on suurempi, kuin mitä projektin alussa odotettiin ja siksi Remeo käynnistää prosessin ympäristöluvan tuplaukseen. Laitoksella on kapasiteettia käsitellä yli 70 % pääkaupunkiseudulla syntyvistä jätteistä, joista merkittävä osa käsitellään nyt muualla Suomessa tai Virossa. Remeon nykyinen ympäristölupa on kuitenkin pienempi, kuin laitoksen todellinen käsittelykapasiteetti.

Tehokas teknologia mahdollistaa käsittelykapasiteetin kasvun

Rakensimme niin tehokkaan laitoksen, että pystymme käsittelemään enemmän materiaalia, kuin etukäteen ennustimme. Tekniset ratkaisumme ovat erittäin korkealla tasolla ja laitoksen käsittelykapasiteetti on niin erinomainen, että voimme käynnistää prosessin tuplata ympäristöluvan mukainen käsittelykapasiteetti ja käsitellä entistä suuremman osan pääkaupunkiseudun jätteistä – arviolta yli 70 %”, Remeon jalostuksen liiketoimintajohtaja Mauri Lielahti kertoo.

Tällä hetkellä ympäristöluvan mukainen sallittu käsittelykapasiteetti on 120 000 tonnia rakennusjätettä, 60 000 tonnia kaupan ja teollisuuden tuottamaa energiajaetta sekä 50 000 tonnia puuta vuodessa. Uusi, ja ympäristölupaan haettava käsittelykapasiteetti, laitoksella on 250 000 rakennusteollisuuden ja 120 000 tonnia kaupan ja teollisuuden jätteitä. Puulle haetaan kasvua 100 000 tonniin uudessa ympäristöluvassa. Tämä on merkittävä kasvu ja sillä on positiiviset vaikutukset kierrätysasteen nostoon.

Suurempi käsittelykapasiteetti kattaa lähes koko pääkaupunkiseudun jätteenkäsittelyn

Suurempi jätteenkäsittelykapasiteetti tarkoittaa suurempia käsittelyvolyymejä. Remeo pystyy vastaanottamaan entistä suurempia määriä materiaalia käsittelyyn ja siten laajentamaan palveluita yhä useammalle asiakkaalle.

Remeo tekee konkreettisia tekoja kiertotalouden eteen ja käsittelykapasiteetin kaksinkertaistaminen on esimerkki tästä. Remeon missiona on pyrkiä vähentämään CO2-päästöjä ja pienentämään asiakkaiden hiilijalanjälkeä.

Laitoksen toiminta tehostuu, mutta käytännön toimintaan ei suuria muutoksia

Ympäristöluvan mukaisen käsittelykapasiteetin kasvattaminen ei muuta laitoksen toiminta-aikoja tai vaikuta merkittävästi laitokselle saapuvaan liikenteeseen.

Käytännön tasolla muutos tehdään laitoksen tehokkuuteen sen toiminta-aikana ja käsiteltävän materiaalin määrään. Remeon kierrätyslaitoksella toimintaan ei kuulu pitkäaikainen tai suuret varastointimäärät, joten ympäristöluvan muutos ei tule vaikuttamaan varastointiin liittyviin lupamääräyksiin.

Logistiikkaan liittyviin lupaehtoihin muutoksen myötä ei tarvitse tehdä muutoksia. Tehokkaalla siirtokuormauksella vältetään liikenteen määrän merkittävä kasvu alueelle.

Datalla tarkkaa tietoa toiminnasta

Remeon materiaalinkierrätyslaitos avattiin virallisesti helmikuussa 2022 elinkeinoministeri Mika Lintilän saattelemana, mutta laitoksella on käsitelty materiaaleja, tehty testejä ja kerätty dataa jo syksystä 2021.

Rakennusjätteen osalta ensimmäisen vuosineljänneksen toteuma on erinomaiset 71,8 %. Kaupan- ja teollisuuden jätteiden osalta tavoite oli 30 % ja Remeon laitos on jo todella lähellä tavoitetta; todellinen lukema ensimmäisen, vielä säätövaiheen, tuotanto kvartaalin osalta on 28,2 %.

Linjastoja hienosäädetään kerätyn datan avulla. Kerätyn tiedon ansiosta käsitelty materiaali ja kierrätysaste saadaan tarkkaan selville. Tämä mahdollistaa sen, että perinteisten pistokokeiden ja arvioiden sijaan Remeo pystyy kertomaan jätteistä, kierrätysasteesta ja uusiomateriaalista laadusta tarkkaa dataa.

Laitos on merkittävä investointi Suomalaiseen kiertotalouteen

Uuden kierrätyslaitoksen teknologisella toteutuksella Remeo auttaa asiakkaitaan vastaamaan lainsäädännön asettamiin kierrätysastetavoitteisiin. Suomen lainsäädäntö on vaatinut vuoden 2020 alusta, että energiaksi polttamisen sijaan rakennusjätteestä täytyy kierrättää materiaalina uusiokäyttöön 70 prosenttia.

Vantaalle rakennettu kierrätyslaitos on yrityksemme historian suurin hanke, ja sillä pyrimme asemoitumaan entistä vankemmin suomalaisen kiertotalouden edelläkävijäksi. Kiertotalous vaatii puheiden sijasta tekoja ja tästä syystä emme ole jääneet odottamaan mahdollisia yhteiskunnan tukijärjestelmiä, vaan olemme rohkeasti lähteneet investoimaan tähän asiakkaillemme ja koko yhteiskunnalle merkittävään hankkeeseen. Me uskomme ekonomian ja ekologian kulkevan käsi kädessä”, Remeon toimitusjohtaja Johan Mild sanoo.

Laitoksen ansiosta materiaalien hyödyntäminen on noussut ensimmäistä kertaa huomattavasti suurempaan rooliin energian hyödyntämisen sijaan. Kiertotalousfilosofian mukaisesti kierrätettävien materiaalien käsittely tulee tehdä mahdollisimman lähellä niiden syntypaikkaa ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Uuden kierrätyslaitoksen sijainti Vantaan Energian ja Remeon muodostamassa kiertotalouskeskittymässä valtaväylien varrella sopii erinomaisesti kiertotalouden mukaiseen ajatteluun.

Remeon laitoshanke on Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen, sillä siinä yhdistyvät uusimman teknologian hyödyntäminen sekä kaksi erilaista jätejakeen käsittelylinjastoa integroituina toisiinsa. Laitetoimittajat ovat Stadler ja ZenRobotics Oy. Laitoksen toiminnot tapahtuisivat pääosin sisätiloissa, mikä minimoi toiminnasta aiheutuvat melu-, pöly- tai hajuhaitat.

Katse tulevaisuudessa

Jätteiden polttaminen tulee vähenemään 2030-luvulla ja kiertotalouden ratkaisut tulevat tärkeämmäksi ilmastokriisin kannalta. Remeon laitoksella on varauduttu siihen, että lajiteltavat jätteet tulevat muuttumaan tulevaisuudessa ja laitoksen toimintaan onkin mahdollista tehdä muutoksia käsiteltävien materiaalien osalta.

.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Remeo Oy
Remeo Oy
Linjatie 6
01260 VANTAA

010 5400http://www.remeo.fi

Remeo Oy on suomalainen ympäristöhuoltoalan yritys. Yhdessä asiakkaidemme kanssa kehitämme uusia ratkaisuja, joilla eilisen roskat palautetaan hyötykäyttöön, huomisen raaka-aineiksi. Työllistämme noin 400 ammattilaista 14 paikkakunnalla ja yhdeksässä kierrätys- ja hyötykäyttömateriaaleja käsittelevässä laitoksessa. Liikevaihtomme vuonna 2021 oli 92 miljoonaa euroa. remeo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Remeo Oy

Vantaan Energian suunnittelema aktiivihiililaitos avaisi uuden arvoketjun materiaalikierrätykseen ja tuottaisi hiilineutraalia lämpöä ja aktiivihiiltä. Remeo mukana pääyhteistyökumppanina.4.10.2022 11:41:06 EEST | Tiedote

Vantaan Energia suunnittelee rakentavansa aktiivihiililaitoksen, joka mahdollistaa yhä ympäristöystävällisemmän lämmöntuotannon jatkojalostamalla kierrätyspuuta muuhun kuin polttamiseen perustuvalla menetelmällä. Pääkaupunkiseudun lämmöntuotannon hiilidioksidipäästöt pienenevät laitoksen myötä jopa 60 000 tonnia vuodessa. Prosessin lopputuotteena syntyy hiilineutraalia lämpöä Vantaan Energian kaukolämpöverkkoon sekä biopohjaista aktiivihiiltä yhdyskuntien ja teollisuuden käyttökohteisiin, esimerkiksi teollisuuden vesien ja kaasujen puhdistusprosesseihin. Aktiivihiililaitos-hankkeessa luodaan uusi kiertotalouden liiketoimintamalli, joka kokoaa arvoketjun toimijat yhteen ratkaisemaan kierrätyspuun hyödyntämisen uusioraaka-aineena. Laitos on osa Vantaan Energian Hiilinegatiivinen 2030 -hankekokonaisuutta.

Remeon kasvutarina jatkuu – selvitystyö rakennusjätteen käsittelyn modernisoimiseksi Tampereella aloitetaan1.9.2022 15:58:32 EEST | Tiedote

Remeo käynnistää selvitysprosessin Tampereen Ruskon kierrätyslaitoksen käsittelytoiminnan päivittämiseksi. Selvitystyössä keskitytään rakennus- ja purkujätteen käsittelyn modernisointiin laitoksella. Tämän lisäksi selvitetään muovien ja kuitujen käsittelymahdollisuuksien lisäämistä Ruskon laitoksella. ”Olemme saaneet hyviä tuloksia Vantaalla toimivalla käsittelylaitoksellamme, joka käyttää huipputeknologiaa materiaalien lajittelussa. Haluamme skaalata hyväksi todettuja ratkaisujamme valtakunnallisesti ja tuoda erinomaisia kierrätystuloksia yhä laajemman asiakaskunnan saataville”, Remeon jalostuksen liiketoimintajohtaja Mauri Lielahti kertoo. Osana selvitystyötä Remeo käynnistää myös ympäristöluvan päivittämisen suunniteltujen kokonaisuuksien mukaiseksi. Investoinnilla vaikutus koko rakennusalan kierrätyksen tehostumiseen Mahdollinen investointi kehittäisi koko rakennusalan kierrätystä sekä vaikuttaisi positiivisesti ilmastopäästöjen vähentämiseen. Remeon Vantaan teollisella kierrätysla

Remeo osti Delete Ympäristöpalvelut ja positioituu markkinajohtajaksi rakennusjätteen käsittelyssä30.6.2022 08:06:11 EEST | Tiedote

Remeo on ostanut Delete Ympäristöpalvelut Oy:n ja sen liiketoiminta siirtyy kokonaisuudessaan Remeolle. Suomalainen Remeo on rakennus- ja purkujätteen markkinajohtaja ja yritysoston jälkeen entistä suurempi osa suomalaisen rakennusteollisuuden jätteistä voidaan käsitellä Remeon korkean teknologian materiaalinkäsittelylaitoksella Vantaalla. Laitosmainen käsittely parantaa kierrätysastetta ja tuottaa puhdasta uusiomateriaalia.

Uusiola on kiertotalouden keskipiste27.3.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Uusiola on Vantaalla sijaitseva kiertotalouden keskipiste, jossa toimivat maamme kunnianhimoisimmat kiertotalouden yritykset: Vantaan Energia, Remeo ja Rudus. Uusiolassa tehdään työtä ilmastonmuutoksen hidastamisen ja luonnonvarojen kunnioittamisen eteen. Uusiola on alueena uusi ja on syntynyt alueella sijaitsevien yritysten yhteistyöstä. Nimi Uusiola viittaa positiivisiin ilmastovaikutuksiin, joita alueella toimivat yritykset saavat yhdessä aikaiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme