Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Rengon ja Kiikun patojen kunnostustyöt alkavat toukokuussa

Jaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja Seinäjoen Energia Oy kunnostavat Rengon ja Kiikun säännöstelypadot kesällä 2022. Hankkeen pääurakoitsijana toimii Oteran Oy ja luukkutoimittajana OMP Konepaja Oy. Kunnostustyöt saattavat vaikuttaa Kalajärven ja Kyrkösjärven vedenpinnan korkeuksiin kesällä. Kunnostustöiden aikana vettä ei voida juoksuttaa yläpuolisesta Seinäjoesta Kyrkösjärveen eikä Kyrkösjärven täyttökanavasta Seinäjoen vähävetiseen uomaan. Rengon ja Kiikun padot ovat poissa käytöstä rakennustöiden takia noin kaksi kuukautta touko-heinäkuussa.

Karttakuva Rengon ja Kiikun patojen sijainnista Seinäjoen ja Kyrkösjärven alueella.
Karttakuva Rengon ja Kiikun patojen sijainnista Seinäjoen ja Kyrkösjärven alueella.

Rengon pato sijaitsee Seinäjoen ja Kyrkösjärven tekojärveen vesiä johtavan ns. Kyrkösjärven täyttökanavan yhtymäkohdassa täyttökanavan yläosalla (kartta alla). Rengon säännöstelypadolla säädellään siis Kyrkösjärven tekojärveen johdettavan veden määrää. Rengon padolla uusitaan säännöstelypadon luukku ja ohijuoksutusputken sulkeva luukku sekä molempien pieli- ja kynnysrakenteet.

Kiikun pato sijaitsee Seinäjoen suuosan oikaisu-uoman ja Kyrönjoen yhtymäkohdassa Seinäjoen oikaisu-uoman alaosalla (kartta alla). Kiikun pato on rakennettu tasaamaan Kyrkösjärven alapuolisen jokiuoman vedenkorkeuksia.  Kiikun padossa on kolme aukkoa, joista keskimmäinen on varustettu vesipintasäädöllä toimivalla luukulla. Reuna-aukoissa on kiinteät betonikynnykset. Hankkeessa uusitaan keskimmäisen aukon luukku sekä luukun pieli- ja kynnysrakenteet.  ELY-keskus on uusinut Kiikun padon yli kulkevan sillan ja se valmistui tämän kevään aikana.

Patojen omistus ja kunnostustyön vastuut on jaettu ELY-keskuksen ja Seinäjoen Energian välillä jaettu siten, että ELY-keskus vastaa betoni- ja maapatorakenteista ja Seinäjoen Energia luukuista ja niihin liittyvistä laitteista. Vesiluvan haltija on Kiikun padolla Seinäjoen kaupunki ja Rengon padolla ELY-keskus.

Kunnostustöiden aikana Kalajärvestä juoksutetaan tarvittava määrä lisävettä Seinäjokeen niin, että Seinäjoen Kyrkösjärven ohittavan Seinäjoen vähävetisen uoman minimivirtaama täyttyy, koska Kyrkösjärvestä ei Rengon luukun kunnostuksen aikana voida juoksuttaa lisävettä. Vesiluvan mukainen minimivirtaama Seinäjoen vähävetisellä osuudella on toukokuussa 100 l/s ja kesä-elokuussa 900 l/s.

Rakennustöiden aikana Kyrkösjärveen tulee lisävettä vain järven omalta valuma- alueelta. Jos alkukesä on kovin kuiva ja lämmin, niinKyrkösjärven veden pinta laskee haihdunnan seurauksena. 

Seinäjoen vedenpintaa Kiikun padon yläpuolella ei voida säätää kunnostustöiden aikana, vaan se vaihtelee tulovirtaamasta riippuen. Vesi juoksutetaan kahden reuna-aukon kautta, joissa on kiinteät betonikynnykset. Mikäli virtaama Kiikun padolla kasvaisi runsaiden sateiden sattuessa niin suureksi, että vedenpinnan korkeus N43 +38,60 m uhkaa ylittyä, avataan keskimmäisen aukon sulkevaa työpatoa tarvittava määrä ja näin päästetään osa vedestä virtaamaan myös kunnostettavan luukkuaukon kautta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Seinäjoen Energia Oy:
Sähköenergiayksikön johtaja Kari Roos, puh. 040 53 46479
Kunnossapito, liittymisjohdot: Petri Sillanpää, puh. 0400 437 482

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus:
Ryhmäpäällikkö Kim Klemola, puh. 0295 027 829
Johtava vesitalousasiantuntija Tomi Mäki, puh. 0295 027 461

Kuvat

Karttakuva Rengon ja Kiikun patojen sijainnista Seinäjoen ja Kyrkösjärven alueella.
Karttakuva Rengon ja Kiikun patojen sijainnista Seinäjoen ja Kyrkösjärven alueella.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

NTM-centralen i Södra Österbotten har gett utlåtande om MKB-programmet för utbyggnad av Umicore Finland Ab:s pCAM-produktion (Mellersta Österbotten)24.11.2022 10:00:00 EET | Tiedote

Umicore Finland Ab planerar utbyggnad av pCAM-produktionen, höjning av koboltraffineringskapaciteten och byggande av ett nickelsmältverk vid fabriken i Karleby. I samband med detta kommer lagring och användning av kemikalier att öka, mängden återvinnings- och avfallsråvara ökar från nuvarande, nya avloppsreningsenheter och ett nytt avloppsrör för avloppsvatten kommer att byggas.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut lausunnon Umicore Finland Oy:n pCAM-tuotannon laajennuksen YVA-ohjelmasta (Keski-Pohjanmaa)24.11.2022 10:00:00 EET | Tiedote

Umicore Finland Oy suunnittelee Kokkolan tehtaan pCAM-tuotannon laajentamista, koboltin jalostuskapasiteetin nostamista sekä nikkeliliuotuksen rakentamista. Tähän liittyen kemikaalien varastointi- ja käyttömäärät lisääntyvät, kierrätys- ja jäteraaka-aineiden määrä nousee nykyisestä, toteutetaan uudet jätevedenkäsittely-yksiköt sekä rakennetaan jäteveden purkuputki.

Toholammin perinnebiotoopeille etsitään laiduntajia ja tekijöitä kunnostus- ja hoitotoimenpiteisiin (Keski-Pohjanmaa)14.11.2022 12:00:00 EET | Tiedote

Valtakunnallisen Helmi-elinympäristöohjelman myötä Keski-Pohjanmaalla on aloitettu perinnebiotooppien kunnostus vuodesta 2021 lähtien. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen vastuulla olevien kunnostuskohteiden sijainti on tähän mennessä painottunut rannikolle ja monet, upeat sisämaan helmet odottavat vielä kunnostajiensa ja laiduntajiensa löytymistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme