Yliopiston Apteekki

Reseptilääke hankitaan aiempaa useammin verkkoapteekista

Jaa

Koronapandemia on vauhdittanut erityisesti reseptilääkkeiden hankkimista verkosta. Reseptilääkkeiden hankkiminen yli 2,5-kertaistui vuonna 2020. Verkkoapteekki laajentaa lääkkeiden ja apteekkipalveluiden saatavuutta valtakunnallisesti.

Yliopiston Apteekki tutki koronapandemian vaikutuksia verkkopalvelu ya.fi käyttöön.  Asiointi verkkoapteekissa lisääntyi erittäin voimakkaasti ensimmäisen pandemia-aallon aikana keväällä 2020 ja pysyi korkealla tasolla myös sen jälkeen. Vuonna 2020 verkkoapteekin ya.fi myynti oli 23 miljoonaa euroa ja siellä oli yhteensä 12 miljoonaa kävijää. 

– Koronapandemia lisäsi erityisesti iäkkäiden yli 65 -vuotiaiden asiakkaiden verkkoapteekin käyttöä. Heillä ja riskiryhmäläisillä tärkeä syy käyttää verkkoapteekkia on infektioriskien välttäminen, kommentoi tutkimuksen tekijä, proviisori ja asiakaspalvelupäällikkö Matias Niemi Yliopiston Apteekista. 

– Vuoden 2020 aikana verkkoapteekin käytössä tapahtui pysyvä digiloikka. Useat asiakkaat ovat siirtyneet hoitamaan apteekkiostoksensa ja kysymään neuvoa farmaseutilta verkossa, täydentää Yliopiston Apteekin tutkimuspäällikkö, dosentti Kari Linden. 

Verkkoapteekissa ya.fi reseptilääkkeitä ostava asiakas ensin tunnistautuu palveluun. Tämän jälkeen hän kertoo farmaseutille chatissa, mitä lääkkeitä hän haluaa ostaa. Asiantuntijat antavat lääkeneuvontaa joka päivä chatissa klo 7-24 ja puhelimessa 24H. 

Yliopiston Apteekin tutkimuksessa selvitettiin apteekin verkkopalvelun käytön muutoksia Yliopiston Apteekin myynti- ja asiakasrekisteritiedon sekä ’’Verkkoapteekki 2020’’ -kyselytutkimuksen avulla. Tutkimuksen perusteella on tehty toukokuussa 2021 hyväksytty pro gradu -tutkielma Helsingin yliopistossa ja aiheesta tullaan julkaisemaan tieteellinen artikkeli. 

Lähde: Niemi M. Koronapandemian vaikutukset apteekin verkkopalvelun käyttöön: esimerkkinä Yliopiston Apteekki. Pro gradu -tutkielma. Helsingin yliopisto, 7.5.2021. Tiivistelmä: https://ethesis.helsinki.fi/repository/handle/123456789/35443  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Yliopiston Apteekki
Yliopiston Apteekki
Valimotie 7
00380 HELSINKI

09 542 046http://www.yliopistonapteekki.fi

Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme