ELY-keskukset

Restaureringar av fågelvattnen i Bredviksfjärden och Kumo älvs delta planeras i samarbete (Egentliga Finland, Satakunta)

Dela
Forststyrelsen och NTM-centralen i Egentliga Finland inleder planeringen av restaureringen av fågelvattnen i Bredviksfjärden och i Kumo älvs delta. Området är ett nationellt värdefullt häcknings- och rastområde för fåglar. Planeringen av restaureringen är en del av livsmiljöprogrammet Helmi, vars mål är att trygga, skydda och förstärka den naturen i Finland och dess mångfald.
Öppna havsstrandängar är viktiga livsmiljöer för fåglar. På bilden havsstrandäng i Bredviksfjärden som hävdats genom slåtter (foto: NTM-arkiv, Kokemäenjoki LIFE projekt)
Öppna havsstrandängar är viktiga livsmiljöer för fåglar. På bilden havsstrandäng i Bredviksfjärden som hävdats genom slåtter (foto: NTM-arkiv, Kokemäenjoki LIFE projekt)

NTM-centralens och Forststyrelsens gemensamma meddelanden

Kumo älvs delta är Finlands största delta. På Bredviksfjärden öppnar sig vyn över de breda havsstrandängarna och en av Nordens längsta sandstränder. Flera hotade fågelarter hittar en trygg hamn här.

”Naturens mångfald är otrolig här. Framför allt har vi som mål att förbättra livsmöjligheterna för tillbakagående och hotade bestånd av vadare och sjöfåglar”, berättar planeraren Roland Vösa från Forststyrelsen.

Forststyrelsen planerar att låta den gamla älvbädden översvämmas, gräva igen diken som torkar ut ängar, röja träd, utvidga betesmarker samt restaurera de värdefulla traditionslandskapen. Som grund för planeringen ska Forststyrelsen under våren låta utföra omfattande utredningar över häckningsfågelbeståndet i området.

Restaureringsåtgärderna planeras med hänsyn till markägarna. Vid planeringen av hur vattnet ska ledas ur fladan (ett vik som håller på att avskiljas från havet) på Ytterö slamstränder delaktiggörs markägarna redan från början.

”Det är otroligt fint att höra om dessa planer och för vår del vill vi ju främja skyddsarbetet”, påpekar UPM Metsäs miljöexpert Juha-Matti Valonen.

UPM har i flera år samarbetat med naturskötseln i området genom att öppna upp området för besökare och möjliggöra restaureringsåtgärder på häckningsplatsen för den mycket hotade sydliga kärrsnäppan.

Adjö till minkar och mårdhundar genom effektiviserad fångst av främmande rovdjur

Hotet som främmande rovdjur skapar för fågelbeståndet är ett erkänt problem, som projektet SOTKA mot främmande rovdjur vilket koordineras av Finlands viltcentral och som inleddes i fjol ska motverka. Handlingsmönster som utvecklats under projektet ska utnyttjas vid restaureringsobjekten. Man börjar avlägsna minkar och mårdhundar från området på ett organiserat och effektivt sätt med hjälp av professionella jägare.

”Med tanke på organiserad fångst är det av främsta vikt att engagera de lokala jägarna att komma med och fånga främmande rovdjur”, konstaterar Maria Yli-Renko, koordinator för fågelvatten vid NTM-centralen i Egentliga Finland.

NTM-centralen i Egentliga Finland håller på att inleda mångbruksplanering för strandområden i området, vilket kommer att göra det enklare att känna igen de viktigaste mångfalds- och vattenskyddsobjekten och att planera restaureringen av dessa. Dessutom kommer NTM-centralen i år åtminstone röja strandområden vid sjön Enäjärvi.

Naturupplevelser och rekreation

Ytterölandet är en viktigt rekreationsplats såväl för invånarna i området som för turisterna som besöker området. På sommaren lockar Ytterös berömda sandstränder folk att njuta av de vita stränderna och sanddynerna. I slutet av sommaren kommer i sin tur fågelentusiasterna till området för att beundra de arktiska vadarnas imponerande höstflyttning.

Som en del av Bottenhavets nationalpark besöks Bredviksfjärdens område av tiotusentals turister. Genom att ta hand om områdets naturvärden är det möjligt att erbjuda mångsidiga upplevelser, andningspauser och äventyr i naturen. I och med restaureringsåtgärderna kommer området även i framtiden att förbli ett lockande besöksobjekt för både fåglar och människor.

Mer information

Roland Vösa, planerare,
Forststyrelsen; tfn 040 627 7017, roland.vosa@metsa.fi 

Maria Yli-Renko, koordinator för fågelvatten,
NTM-centralen i Egentliga Finland; tfn 050 380 6573, maria.yli-renko@ely-keskus.fi

Nyckelord

Bilder

Öppna havsstrandängar är viktiga livsmiljöer för fåglar. På bilden havsstrandäng i Bredviksfjärden som hävdats genom slåtter (foto: NTM-arkiv, Kokemäenjoki LIFE projekt)
Öppna havsstrandängar är viktiga livsmiljöer för fåglar. På bilden havsstrandäng i Bredviksfjärden som hävdats genom slåtter (foto: NTM-arkiv, Kokemäenjoki LIFE projekt)
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd. 

Följ ELY-keskukset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ELY-keskukset

Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande

Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.

Satakunnan ja Varsinais-Suomen LUMO-ohjelmat lisäävät tietoa luonnon monimuotoisuudesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Tiedote

Maakunnallisten luonnon monimuotoisuuden ohjelmien ensimmäinen askel on avoimen luontotiedon lisääminen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan LUMO-ohjelmat nostavat esiin maakuntien parhaita luontoalueita ja avaavat maakunnan luonnon monimuotoisuuden erityispiirteitä ja edistämistarpeita kaikille tiedosta kiinnostuneille. Tiedon perusteella luonnon monimuotoisuuden edistämistoimia kuten elinympäristökunnostuksia kohdennetaan niitä eniten ja kiireellisimmin kaipaaville alueille ja tehostetaan näin luonnon monimuotoisuustyön kustannustehokkuutta. Maanomistajille ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja vapaaehtoiseen luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.

Vuoksen vesistöalueella vedenpintojen ennakoidaan olevan kesällä matalalla (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)8.5.2025 09:58:14 EEST | Tiedote

Talven 2024–2025 lumikertymä Vuoksen vesistöalueella jäi varsin vähäiseksi, eikä kuluvan kevään aikana ole ollut runsaita sateita. Helmi-huhtikuun aikana sadekertymä on ollut harvinaisen vähäinen koko Saimaan valuma-alueella. Ennusteiden mukaan kevättulvat jäävät vähäisiksi, eivätkä vesistöalueen keskusjärvet täyty tavanomaiseen tapaan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye