Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Riistavaroitusjärjestelmä -pilotti on ollut käynnissä välillä Luopajärvi – Rengonharju reilun vuoden

Jaa

Noin vuosi sitten otettiin käyttöön riistavaroitusjärjestelmä valtatiellä 19 välillä Luopajärvi – Rengonharju. Noin 9 kilometrin pituisen tieosuuden molemmissa päissä etäohjattavat hirvivaroitusmerkit ovat vilkkuneet aamu- ja iltahämärässä, jolloin hirvikolarin riski on suurimmillaan. Riistavaroitusjärjestelmäpilotin tavoitteena on ollut autoilijoiden tarkkaavaisuuden herättäminen ja riistaeläinkolareiden vähentäminen.

Riistavaroitusjärjestelmäpilotin tavoitteena on ollut autoilijoiden tarkkaavaisuuden herättäminen ja riistaeläinkolareiden vähentäminen.
Riistavaroitusjärjestelmäpilotin tavoitteena on ollut autoilijoiden tarkkaavaisuuden herättäminen ja riistaeläinkolareiden vähentäminen.

Kolarien tilastoja on tutkittava vielä tarkemmin

Paikallisten riistanhoitoyhdistysten koordinoiman suurriistavirka-avun tehtävätilaston perusteella hirvikolarien määrä tieosuudella on vähentynyt jonkin verran.Pilottiaikana lokakuusta 2021 tähän päivään mennessä on tieosuudella tapahtunut yhteensä kuusi hirvikolaria. Vastaavana ajanjaksona vuosina 2019–2020 kolareita tapahtui 8 kappaletta ja vuosina 2017-2018 peräti 14 kappaletta. Lisäksi on tapahtunut vuosittain muutamia metsäkauris- ja valkohäntäpeurakolareita.

- Riistaeläinkolarien määrään vaikuttavat monet asiat. Yksi tärkeimmistä on hirvikannan pieneneminen noin 20 % vuodesta 2017. Pilotin aika, noin vuosi, on lisäksi melko lyhyt aika vetää johtopäätöksiä vaikuttavuudesta, vaan pitää analysoida tilastoja hieman tarkemmin, toteaa liikenneturvallisuusvastaava Kjell Lind Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Kolarien määrään vaikuttaa aina jonkin verran myös sattuma.

- Lisäksi pitää analysoida kolarien tapahtumahetkeä, sillä varoitusjärjestelmä on kytketty toimimaan vain tiettynä aikana vuorokaudessa, jolloin liikennettä on eniten ja myös suurin riski hirvien liikkumiselle, kertoo hirvitalousaluesuunnittelija Joni Saunaluoma Suomen Riistakeskuksesta.

- Jatkossa dataa pitää tarkastella myös suhteessa tuntikohtaisiin liikennemääriin, esim. työpaikkaliikenne tapahtuu juuri aamu- ja iltahämärien aikaan, lisää InnoTrafikin teknologiajohtaja Ilkka Pirttimaa.

Tienpitäjän tärkeimmät keinot eläinonnettomuuksien välttämiseksi ovat varoittaminen liikennemerkeillä, riista-aitojen rakentaminen, tienvarsien tehostettu raivaaminen näkyvyyden parantamiseksi ja ajonopeuksien alentaminen. Onnettomuuksien ehkäisyyn on käytetty myös eritasojärjestelyitä, pelottimia ja houkuttimia. ELY-keskus tutkii ja tekee yhteistyötä myös uusien tekniikoiden hyödyntämisessä. Tärkeää on pohtia saatuja tuloksia ja verrata niitä kustannuksiin.

Käytössä ollut Välkky riistavaroitusjärjestelmän pilottihanke on toteutettu yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen, Suomen riistakeskuksen ja InnoTrafik Oy:n kanssa.

Palaute kyselytutkimuksesta

Riistavaroitusjärjestelmästä kerättiin palautetta marraskuun aikana kyseisellä tiellä liikkuneilta. Kyselyyn vastasi 55 vastaajaa.

- Turun yliopiston professori Pekka Räsäsen tuottaman analyysin perusteella välkkyvästä riistavaroitusjärjestelmästä koettiin olevan hyötyä ja sen toivottiin jatkuvan, toteaa Jouni Hänninen InnoTrafik Oy:stä. Pilotti jatkuu liikennedatan käsittelyllä ja mittauksella sekä hirvikolaritilaston analysoinnilla. Kyseisellä noin 9 kilometrin pituisella hirvivaroitusosuudella on harkinnassa lisää hämärän aikaan vilkkuvia hirvivaroitusmerkkejä, lisää Hänninen.

Lehdistötilaisuus (julkaisuvapaa 30.11.2022 klo 10.30)

Järjestämme 30.11.2022 tiedotustilaisuuden, missä analysoidaan tutkimustuloksia ja kerrotaan riistaeläinjärjestelmän vaikuttavuudesta alueen hirvieläinkolaritilastoihin.

Aloitamme tilaisuuden maistuvalla aamiaisella klo 9.00, varsinainen tiedotustilaisuus alkaa klo 9.30 ja kestää noin tunnin.

Tilaisuus järjestetään hotelli Sorsanpesässä, Törnäväntie 27, Seinäjoki. Tilaisuuteen on mahdollista osallistua myös Teamssin välityksellä: Liity kokoukseen napsauttamalla tästä

Lisätiedot riistavaroitusjärjestelmän pilotista, tiedote (sttinfo.fi)

Hirvieläinonnettomuudet 2017-2021 kartalla (Suomen Riistakeskus): https://mobilityanalytics.ramboll.com/onn/hirvielain/

Yhteyshenkilöt

Kjell Lind, Liikenneturvallisuusvastaava, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
Puh. 0295 027 734
kjell.lind@ely-keskus.fi

Ilkka Pirttimaa, Teknologiajohtaja, InnoTrafik Oy
Puh. 050 389 0022
ilkka.pirttimaa@innotrafik.com

Jouni Hänninen, tuotteet ja palvelut, lnnoTrafik Oy
Puh. 040 731 4030
jouni.hanninen@innotrafik.com

Joni Saunaluoma, hirvitalousaluesuunnittelija, Suomen Riistakeskus
Puh. 02 9431 2275
joni.saunaIuoma@riista.fi

Kuvat

Riistavaroitusjärjestelmäpilotin tavoitteena on ollut autoilijoiden tarkkaavaisuuden herättäminen ja riistaeläinkolareiden vähentäminen.
Riistavaroitusjärjestelmäpilotin tavoitteena on ollut autoilijoiden tarkkaavaisuuden herättäminen ja riistaeläinkolareiden vähentäminen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Evijärvellä aloitetaan uuden lupapäätöksen mukainen säännöstely20.1.2023 15:25:52 EET | Tiedote

Evijärven säännöstelyluvan muuttaminen -hanke sai Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston luvan joulukuussa 2022. Lupapäätös sisältää myös ns. valmisteluluvan, jonka perusteella uuden luvan mukainen säännöstely voidaan aloittaa, vaikka lupapäätöksestä valitettaisiinkin. Säännöstelyluvan haltijana toimii Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja uuden luvan mukainen säännöstely aloitetaan viikolla 9.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme