Kustannusosakeyhtiö Otava

Rikos 2019 -kirjoituskilpailuun lähetettiin yli 400 käsikirjoitusta – voittajaksi paljastui tunnettu kirjailijapariskunta

Jaa
Kustannusosakeyhtiö Otavan, Otavan Kirjasäätiön ja tuotantoyhtiö Dionysos Filmsin yhdessä järjestämän rikoskirjallisuuden kirjoituskilpailun voittajat on valittu.

Kustannusosakeyhtiö Otavan, Otavan Kirjasäätiön ja tuotantoyhtiö Dionysos Filmsin rikosaiheisen kirjoituskilpailun tarkoituksena oli löytää suomalainen, kansainvälisen tason huippujännäri, jossa voisi olla potentiaalia myös elokuvaksi tai tv-sarjaksi.

Kilpailun piiriin kuuluivat kaikki rikoskirjallisuuden lajit, käsikirjoitusten aihe oli vapaa. Tekstin pituusvaatimuksena oli 100 liuskan näyte käsikirjoituksen alusta sekä synopsis kokonaisuudesta. Kilpailu oli avoin kaikille 18 vuotta täyttäneille kirjoittajille, ja siihen osallistuttiin nimimerkillä.

Raadin luettavaksi lähetettiin peräti 405 käsikirjoitusta. Joukossa oli niin kansainvälisiä toimintatrillereitä, historiallisia rikosromaaneja, kauhugenreä kuin kertomuksia suomalaisarjesta, jonka rikos rikkoo. 

– Kilpailun suuri osallistujamäärä kertoo hienolla tavalla siitä, että rikoskirjallisuuden kirjoittamisesta on Suomessa viime vuosina kiinnostuttu ammattimaisesti, iloitsee Otavan kaunokirjallisuuspäällikkö Antti Kasper.

– Samaan aikaan kilpailu osoitti kuitenkin myös, kuinka vaativa laji jännitys- tai rikoskirjoittaminen todella on. Kun tuomaristo voittajat valittuaan sai tietää nimerkkien todelliset henkilöllisyydet, sieltä paljastui useampikin kokenut ja jo ennestään ansioitunut kirjoittaja.

Kilpailun taso oli kärjen osalta korkea. Siksi tuomaristo jakoi palkintosijojen lisäksi kolme kunniamainintaa.

Rikos 2019 -kirjoituskilpailun voittajat:

1. palkinto: Aki & Milla Ollikainen: Vierassieluiset

Perustelut: Vierassieluiset aloittaa koukuttavan ja tummasävyisen dekkarisarjan, jossa vaikean perhehistoriansa kanssa kamppaileva komisario Paula Lyhty selvittää Helsingissä tapahtuvaa murhien sarjaa. Tarina käynnistyy, kun vauraan liikemiessuvun tytär löydetään karmealla tavalla hukutettuna kuljetuskonttiin suvun merentahuvilan edustalta. Jo käsikirjoituksen ensimmäiset kohtaukset sisältävät valtavan latauksen. Teksti kulkee komeasti, ja taidolla ja älyllä punottu rikosjuoni tuo monisäikeisyydessään mieleen parhaat pohjoismaiset rikossarjat. Henkilögalleria on poikkeuksellisen kiehtova ja hallittu: he kaikki liittyvät tarinaan ja kuljettavat sitä kohti aina uusia, arvaamattomia käänteitä. Tätä huippujännäriä ei yksinkertaisesti malta laskea käsistään.

2. palkinto: Mikko Kalajoki: Kipupiste

Perustelut: Kipupiste on tiivis ja intensiivinen, sysimustan huumorin leikkaama trilleri. Pakkomielteisen nuoren naisen ja hämäriin bisneksiin ajautuvan urheiluvälinekauppiaan epätodennäköinen suhde kylvää jälkeensä niin henkistä kuin aineellista tuhoa, eikä ruumiiltakaan vältytä. Kuka lopulta pettää kenet, ja kenestä lopulta tulee murhaaja ja kenestä uhri? Kielellisesti vivahteikas kerronta vie lukijaa suvereenisti näkökulmahenkilöstä toiseen ja ammentaa vastaansanomattoman tarkkanäköistä komiikkaa niin urheilumaailmasta, perhe-elämästä kuin pikkugansterien yhteentörmäyksistä.

3. palkinto: Tommi Laiho: Uhanalaiset

Perustelut: Uhanalaiset-käsikirjoituksessa jo alkutilanne on dramaattinen: nuori poika raahautuu verissäpäin terveyskeskuksen päivystykseen kertoen, että tuntematon mies on kannustanut häntä tekemään itsemurhan. Toisaalla lapsensa kohtalon piinaama naispoliisi ja työttömäksi jäänyt tilastotieteilijä päätyvät tutkimaan selvittämättömiksi jääneiden kuolemien sarjaa Itä-Helsingissä. Onko tapahtumien välillä yhteys? Käsikirjoitus sytyttää omaperäisillä henkilöhahmoillaan ja monitasoisella, herkullisen mutkikkaalla juonenkuljetuksellaan. Voittajakolmikosta Dionysos Films päätyi valitsemaan tämän käsikirjoituksen optioitavaksi: teksti tarjoaa mahdollisuudet sarjamuotoisen teoksen käsikirjoitukseen ja koukuttavaan rikosdraamaan.

Rikos 2019 kirjoituskilpailun kunniamaininnat ja perustelut:

Sini Kuokkanen: Kulje kanssani piparkakkutaloon

Lastensuojelun maailmaan sijoittuva hyytävä psykologinen trilleri, joka ammentaa aineksia myös kauhukirjallisuudesta.

Virpi Vainio: Petsamon enkeli

Historiallinen dekkari, jossa kiehtoo talvisotaa edeltävän ajan Petsamo ja jonka tenhoava kieli kantaa vahvana.

Erika Vik: Luonasi ikuisesti

Tummasävyinen ja taidolla kirjoitettu rockjännäri, jossa kirjoittaja tuntee maailmansa ja jonka yksityiskohdat jäävät kutkuttamaan lukijan mieltä.

Rikos 2019 -kilpailun tuomaristoon kuuluivat kirjailijat Leena Lehtolainen ja Antti Tuomainen, tuottaja Riina Hyytiä Dionysos Filmsista sekä kustannuspäällikkö Aleksi Pöyry ja kaunokirjallisuuspäällikkö Antti Kasper Otavasta. 

Rikos 2019 -kilpailun voittajat julkistettiin Helsingin Kirjamessujen Punavuori-lavalla torstaina 24.10. klo 11.30.

Lisätiedot: antti.kasper@otava.fi; p. 050-313 2414.

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Otava
Kustannusosakeyhtiö Otava
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

Puhelinvaihde 09 15661https://otava.fi/

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

Shelley Readin menestysromaani Minne virta kuljettaa on rakkauskirje luonnolle ja ylistys äidinrakkaudelle – kirjailija haastateltavissa Helsingissä 7.–8.6.30.5.2023 13:58:29 EEST | Tiedote

Amerikkalaisen Shelley Readin Minne virta kuljettaa -esikoisromaanin oikeudet on myyty peräti 29 maahan. Teos on vavahduttava kuvaus naisten ja alkuperäiskansojen kaltoinkohtelusta ja sydämen särkevä, vangitseva kertomus nuoren naisen sinnikkyydestä – kaikista niistä suunnista, joita elämä voi ottaa. Shelley Readilla on ehkä hieman yllättäen Suomi-kontakti! Kirjailija saapuu tänne taas kesäkuun alussa ja on myös haastateltavissa Helsingissä 7.–8.6.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme