Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Rikosseuraamuslaitoksen kouluttamattomille vartijoille kaksi tutkintoa yhdistävä oppisopimusmalli – kesätyöntekijöillä mahdollisuus opiskeluun jo syksyllä

Jaa
Rikosseuraamuslaitos on valmistellut yhteistyössä Ylä-Savon ammattiopiston ja Hyrian kanssa turvallisuusalan perustutkintoon valmistavan ja vankilatyöhön painottuvan oppisopimuskoulutuksen. Tavoitteena on tarjota vankiloissa ilman toisen asteen tutkintoa tai rikosseuraamusalan tutkintoa vartijana työskenteleville mahdollisuus hakeutua joustavammin ammattiin pätevöittävään rikosseuraamusalan koulutukseen.

Täysi-ikäinen voi työskennellä korkeintaan kaksi vuotta vankilassa määräaikaisessa vartijan virkasuhteessa ilman rikosseuraamusalan tutkintokoulutusta tai muuta kelpoisuuden tuottavaa koulutusta (asetus Rikosseuraamuslaitoksesta 290/2022). Vuosittain vankiloissa työskentelee satoja määräaikaisia työntekijöitä esimerkiksi kesäsijaisina. Uudessa koulutusmallissa on mahdollista suorittaa palkallisen työn ohessa 180 osaamispisteen (16 kk) laajuinen turvallisuusalan perustutkinto tai osa siitä oppisopimuksena. Opinnoista 25 osaamispistettä luetaan hyväksi haettaessa myöhemmin rikosseuraamusalan tutkintokoulutukseen.

Rikosseuraamusalan tutkintokoulutuksen laajuus on 90 osaamispistettä ja kesto normaalisti noin 16 kk. Koulutukseen hakeutuvalla tulee olla suoritettuna toisen asteen tutkinto. Turvallisuusalan perustutkinnon opiskelu oppisopimuksena hyödyttääkin etenkin ilman toisen asteen tutkintoa vartijana työskenteleviä. Heille, joilla on jo toisen asteen tutkinto ja jotka eivät tähtää turvallisuusalan perustutkintoon, oppisopimuksen tavoitteena on osatutkinto pohjaksi rikosseuraamusalan tutkintokoulutukselle.

Ensimmäinen ryhmä aloittaa opintonsa toukokuussa

Rikosseuraamuslaitos pilotoi oppisopimusmallia keväällä 2023 siten, että oppisopimuskoulutukseen voivat hakea kaikissa vankiloissa määräaikaisessa virkasuhteessa työskentelevät. Ensimmäiseen, toukokuussa aloittavaan opiskeluryhmään otetaan mukaan maaliskuussa määräaikaisessa virkasuhteessa työskenteleviä vartijoita. Ensimmäistä ryhmää täydennetään syksyllä myöhemmin kevään aikana määräaikaisina vartijoina aloittavilla. Oppisopimuskoulutukseen valittujen osalta työ jatkuu samassa vankilassa ja teoriaosuudet suoritetaan etä- ja verkko-opintoina.

Osa rikosseuraamusalan tutkintokoulutusta

Oppisopimuskoulutuksena suoritetusta turvallisuusalan perustutkinnosta tai tavoitteen mukaisesta tutkinnon osasta luetaan hyväksi 25 osaamispistettä haettaessa Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen (RSKK) järjestämään rikosseuraamusalan tutkintokoulutukseen. Puuttuva osa vankilan vartijan työhön pätevöittävistä opinnoista suoritetaan pääosin verkko- ja etäopetuksena sekä harjoitteluna.

Oppisopimuskoulutuksen suorittaneilla on rikosseuraamusalan tutkintokoulutukseen samat pääsyvaatimukset ja samanaikaiset valintakokeet kahdesti vuodessa muiden hakijoiden kanssa.

Lisätietoja:

Rikosseuraamuslaitos: Erityisasiantuntija Leo Immonen, puh. 050 3442 849, leo.immonen@om.fi


Rikosseuraamusalan koulutuskeskus RSKK: Yksikönpäällikkö Hannu Kiehelä, puh. 0500 687 923, hannu.kiehela@om.fi


Ylä-Savon ammattiopisto YSAO: Koulutuspäällikkö Katja Turunen, puh. 0400 793 365, katja.turunen@ysao.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Uuden pääpoliisiaseman ja vankilan peruskivi muurattiin Oulussa26.5.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

Poliisin ja Rikosseuraamuslaitoksen yhteishankkeena toteutettavan uuden pääpoliisiaseman ja vankilan peruskivi muurattiin tänään Oulun Ruskonselän rakennustyömaalla. Kyseessä on Suomessa ainutlaatuinen samalle tontille rakennettava poliisin, vankilan ja istuntosalin yhteishanke. Rakennustyöt etenevät vaiheittain, ja ensimmäisenä valmistuvat pääpoliisiaseman rakennustyöt vuoden 2024 loppuun mennessä. Rakennuttajana toimii valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt ja päätoteuttajana SRV.

Vilma är fängelsehundarnas finländska mästare — tuff tävling skapar nätverk och tränar för verkliga situationer25.5.2023 15:59:16 EEST | Tiedote

Fängelsehundarnas finländska mästerskap avgjordes i tävlingarna vid i Kestilä fängelse 23 till 25 ​​maj 2023. Vinnaren blev labradorretriever Hakukoneen Twitter "Vilma" från Jokela fängelse, förd av väktare Heidi Ristimäki. Labradorretriever Santtu med Antte Röntynen från Sukeva fängelse tog andraplatsen. Labradorretriever Vinski och Tuomo Räsänen från Pyhäselkä fängelse tog tredje plats. Så gott som alla av de drygt 20 hundarna på Brottspåföljdsmyndigheten medverkade.

Vilma on vankilakoirien Suomen mestari – kovatasoisessa kilpailussa verkostoidutaan ja harjoitellaan tositilanteita varten25.5.2023 15:52:05 EEST | Tiedote

Vankilakoirien Suomen mestaruus ratkottiin kolmipäiväisissä kilpailuissa 23.–25.5.2023 Kestilän vankilassa. Voittajaksi kruunattiin Jokelan vankilan labradorinnoutaja Hakukoneen Twitter ”Vilma” ohjaajanaan vartija Heidi Ristimäki. Kilpailuissa toiseksi sijoittui Sukevan vankilan labradorinnoutaja Santtu ja Antte Röntynen. Kolmannelle sijalle ylsivät labradorinnoutaja Vinski ja Tuomo Räsänen Pyhäselän vankilasta. Paikalla olivat lähes kaikki Rikosseuraamuslaitoksen yli 20 koiraa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme