Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Rikosseuraamuslaitos onnistui koronatilanteen hoidossa viime vuonna, resurssit ja henkilöstön jaksaminen huolettavat

Jaa

Rikosseuraamuslaitoksen koronaepidemian ehkäisytoimet ovat onnistuneet erinomaisesti koronatoimiin sitoutuneen henkilökunnan ansiosta. Toistaiseksi vankien ja henkilöstön keskuudessa on ollut vain yksittäisiä koronatartuntoja.

Hämeenlinnan vankila perheosaston pihaa.
Hämeenlinnan vankila perheosaston pihaa.

Vuonna 2020 vankeja oli keskimäärin päivässä 2 800 (2 952 vuonna 2019). Koronaepidemian vuoksi lyhyiden vankeusrangaistusten ja sakon muutonrangaistusten täytäntöönpanon aloittamista rajoitettiin keväällä ja alkukesällä. Koronatilanteen heikentyessä uusi asetus täytäntöönpanon aloitusten rajoittamiseksi tuli voimaan 4.12.2020.

Täytäntöönpanon rajoitusten vuoksi vankien määrä väheni myös avolaitoksissa. Avolaitoksissa olevien vankien osuus (44,9 prosenttia) kuitenkin nousi hieman edellisestä vuodesta.

Koronatoimien vuoksi yhteistyökumppaneiden järjestämää toimintaa ja ryhmämuotoista toimintaa vankiloissa jouduttiin rajoittamaan, mutta korvaavaa toimintaa kyettiin osittain järjestämään kehittämällä digitaalisia palveluita. Lisäksi vankien poistumislupia ja tapaamisia jouduttiin rajoittamaan.

Yhdyskuntaseuraamuksissa toimintavelvoite- ja palvelupaikkayhteistyö vaikeutui, mikä hidasti yhdyskuntaseuraamusten suorittamista. Yhdyskuntaseuraamusasiakkaiden palvelujen saanti on koronaoloissa vaikeutunut, mikä heikentää kuntoutumisen toteutumista.

Vankien osallistuminen koulutukseen on hieman noussut. Vuonna 2020 koulutuksen osuus vankien toimintoihin käytettävissä olleesta ajasta oli 11 prosenttia, kun se vuonna 2019 oli 10 prosenttia.

Valvotun koevapauden käyttö lisääntyi

Turvallisesti kohti avoimempaa rangaistusten täytäntöönpanoa -tavoitteen toteutuminen eteni, koska valvotun koevapauden käyttö lisääntyi. Valvotussa koevapaudessa oli päivittäin keskimäärin 227 vankia.

Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on valmentaa rangaistusta suorittavia rikoksettomaan elämään. Vankilasta vapautuneiden uusintarikollisuus on vuoden 2020 tietojen mukaan hieman lisääntynyt, vähän yli puolet vapautuneista palaa vankilaan tai muihin seuraamuksiin viiden vuoden seuranta-aikana. Yhdyskuntapalvelun suorittaneiden uusintarikollisuus puolestaan laski hieman, noin 31 prosenttia heistä uusi seuranta-ajalla.

Koronapanepidemian takia tehtyjen täytäntöönpanon aloitusten rajoittamisen takia keskimääräinen vankimäärä jäi 2800:aan, mikä on 152 vankia edellisvuotta vähemmän.

Vuonna 2020 vankeusvangeista 51 % suoritti rangaistusta vankilassa enintään kuusi kuukautta. Vuonna 2020 vankiloissa oli keskimäärin 475 ulkomaalaista vankia, kun heitä vuonna 2019 oli keskimäärin 499. Vuoden 2020 lopussa elinkautisvankeja oli 182, joista naisia oli 11.

Vankilaturvallisuus on edelleen kohtuullisen hyvällä tasolla. Sekä vankien välinen väkivalta, että henkilöstöön kohdistunut väkivalta pysyi samalla tasolla kuin edellisenä vuonna. Karkaamisia suljetuista laitoksista oli 5. Luvatta poistumisia oli 81, määrä lähes kaksinkertaistui edellisestä vuodesta. Laitosten säilytysvarmuus heikkeni hieman runsaiden luvatta poistumisten seurauksena.

Henkilöstön sairauspoissaolot ovat lisääntyneet

Rikosseuraamuslaitoksen henkilöstöresurssit ovat riittämättömät toiminnan laajuuteen ja toimipaikkaverkostoon nähden. Vuonna 2020 henkilöstön kokonaismäärä oli 2657. Myös Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea (CPT) kiinnitti huomiota Rikosseuraamuslaitoksen liian pieneen henkilöstömäärään syyskuussa 2020 tekemänsä tarkastuksen yhteydessä.

Vuonna 2020 valtiosektorin sairauspoissaolot vähenivät huomattavasti. Rikosseuraamuslaitoksen sairauspoissaolot ovat lisääntyneet erityisesti vankiloissa lähityötä tekevien henkilöstöryhmien (valvonta, kuntoutus ja työtoiminta) kohdalla sekä myös talous- ja kiinteistöhuoltoon liittyvissä tehtävissä. Sairauspoissaolot olivat 15,8 työpäivää henkilötyövuotta kohden.

Vuorokausi suljetussa vankilassa maksoi 226 euroa vankia kohden. Avolaitoksessa vastaava kustannus oli 169 euroa ja valvotussa koevapaudessa 63 euroa. Yhdyskuntaseuraamukset ovat huomattavasti edullisempia. Niistä kalleimmaksi yhteiskunnalle tulee valvontarangaistus, jonka kustannus oli noin 53 euroa vuorokaudessa. Yleisimmän yhdyskuntaseuraamuksen, yhdyskuntapalvelun, vuorokausihinta oli vuonna 2020 kymmenen euroa.

Rikosseuraamusalan nettokustannukset olivat 215,1 miljoonaa euroa vuonna 2020.

Tutustu Rikosseuraamuslaitoksen tilinpäätös ja toimintakertomus 2020.

Lisätiedot: Rikosseuraamuslaitos

suunnittelupäällikkö Pia Raassina-Terho, puh. 029 56 88421
ylitarkastaja Ilppo Alatalo, puh. 029 56 88416
ylitarkastaja Leo Immonen, puh. 029 56 88403

Avainsanat

Kuvat

Hämeenlinnan vankila perheosaston pihaa.
Hämeenlinnan vankila perheosaston pihaa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Utredning om minderåriga och unga intagna står klar30.8.2021 10:03:51 EEST | Tiedote

Brottspåföljdsmyndigheten har låtit utreda vad som kan göras för att förbättra situationen för minderåriga och unga intagna inom ramen för den gällande lagstiftningen. Syftet med utredningen har varit att få fram en lägesbild över placering av minderåriga och unga fångar i fängelser och på fängelseavdelningar. I utredningen har man dessutom kartlagt personalens dimensionering och kompetens, avdelningarnas verksamhet och säkerhetsläget. Minderåriga och unga intagna är en synnerligen utsatt grupp, och i straffverkställighet ska de behov som följer av den häktades respektive fångens ålder och utvecklingsnivå särskilt beaktas enligt såväl häktningslagen som fängelselagen.

Alaikäisistä ja nuorista vangeista tehty selvitys valmistunut30.8.2021 10:03:27 EEST | Tiedote

Rikosseuraamuslaitos on teettänyt selvityksen siitä, mitä alaikäisten ja nuorten vankien tilanteen parantamiseksi voidaan tehdä nykyisen lainsäädännön puitteissa. Selvityksen tarkoituksena oli muodostaa tilannekuva alaikäisten ja nuorten vankien sijoittamisesta vankiloihin ja vankilaosastolle. Lisäksi selvityksessä kartoitettiin henkilöstön mitoitusta ja osaamista, osastojen toimintaa sekä turvallisuustilannetta. Alaikäiset ja nuoret vangit on erittäin haavoittuvassa asemassa oleva ryhmä, joiden tuomiota täytäntöön pantaessa tulee vankeus- ja tutkintavankeuslain mukaan kiinnittää erityistä huomiota vangin iästä ja kehitysvaiheesta johtuviin tarpeisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme