Helsingin yliopisto

Ripulirokotetutkimuksesta lupaavia tuloksia: Uudella rokotteella 56 prosentin suojateho vakavimpia ripulitauteja vastaan

Jaa

Suun kautta otettava ETVAX-rokote on tutkimustulosten mukaan turvallinen, ja se herättää hyvän immuunivasteen. Rokotetutkimuksen matkoille Länsi-Afrikan Beniniin osallistui 729 suomalaista vuosina 2017–2019.

Kuva: Hans von Schantz
Kuva: Hans von Schantz

ETEC-bakteeri (enterotoksigeeninen Escherichia coli) on yleisimpiä ripulitaudin aiheuttajia niin kehitysmaiden lapsilla kuin matkailijoilla Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Bakteerin arvioidaan aiheuttavan vuosittain yli puoli miljoonaa alle 5-vuotiaan lapsen kuolemaa ja noin 12 miljoonaa matkailijoiden ripulitautia.

Helsingin yliopiston ja HUS:n Meilahden rokotetutkimuskeskuksen (MeVac) tutkijat ovat saaneet lupaavia tuloksia ripulirokotetutkimuksesta (OEV-123 faasi 2b). Tutkimus tehtiin toistaiseksi rekisteröimättömällä ETVAX-rokotteella, joka on kehitetty suojaamaan nimenomaan ETEC-bakteerilta.

Grand Popon kalastajakylässä Länsi-Afrikan Beninissä 12 päivän ripulirokotusmatkalle osallistui vuosina 2017–2019 yhteensä 729 suomalaista. Heistä puolet satunnaistettiin saamaan ETVAX-rokotetta ja puolet lumevalmistetta. Kaksoissokkoutetussa tutkimuksessa rokotteen saajat eivätkä sen antajat tienneet, kumpaa rokotetta annettiin.

– Tutkimus osoittaa, että ETVAX on turvallinen rokote, ja se herättää hyvän immuunivasteen, tutkimusta johtanut Helsingin yliopiston professori Anu Kantele sanoo.

Rokote- ja lumeryhmien välillä ei todettu tilastollisesti merkitsevää eroa haittavaikutuksissa.

– Suurimmalle osalle rokotetuista syntyi vahva immuunivaste: tulosten mediaanina oli 33-kertainen vasta-aineiden nousu. Yli 4-kertainen vasta-aineiden nousu mitattiin 76 prosentilla, Kantele kertoo.

Rokotteesta laaja suojateho

Turvallisuuden ja immuunivasteen lisäksi tutkimuksessa selvitettiin rokotteen suojatehoa. Osallistujista 61 prosenttia sairastui ripuliin. Vakavimmista ripulitapauksista 75 prosentilta löytyi ETEC-bakteeri.

Tutkijat ovat tyytyväisiä rokotteen antamaan suojatehoon.

– Vaikka 70-prosenttisen suojatehon tavoite pelkän ETEC-bakteerin aiheuttamaa tautia vastaan jäi saavuttamatta, tutkimuksessa osoitettiin rokotteen 56 prosentin suojateho kaikkein vakavimpia ripulitauteja vastaan taudinaiheuttajasta riippumatta, Kantele sanoo.

Rokotetuilla todettiin 52 prosentin suojateho kohtalaista ja vakavaa tautia vastaan silloin, kun aiheuttajana oli ETEC, joku muu ripulibakteeri tai loinen.

– Näytön perusteella voidaan olettaa, että paremman hygienian matkakohteissa rokotteen teho voi osoittautua tätäkin paremmaksi, Kantele sanoo.

Rokoteryhmässä antibiootteja ja ripulilääkkeitä käytettiin merkittävästi harvemmin kuin lumeryhmässä.

– Tutkimuksen löydös tukee rokotteen suojatehoa vakavia ripulitauteja vastaan, Kantele kertoo.

Seuraavaksi lapsille suunnitellut tutkimukset

Tulokset osoittavat, että rokotteen kehitystyössä on perusteltua edetä lapsille suunniteltuihin tutkimuksiin. Näihin kuuluvat tehotutkimus Gambiassa ja sen jälkeen Zambiassa tehtävä faasi 3 -tehotutkimus, jossa käytetään nyt tutkitun rokotemuodon sijasta lopullista rokotemuotoa.

– Tulokset vahvistavat, että ETVAX on vahva kandidaatti ETEC-rokotteeksi sekä matkailijoille että kehitysmaiden pienille lapsille. Nyt Afrikassa voidaan edetä tehotutkimuksiin lapsilla, summaa professori Kantele.

Ripulirokotetutkimus toteutettiin yhteistyössä Helsingin yliopiston, Helsingin yliopistollisen sairaalan, Scandinavian Biopharman (Ruotsi), Göteborgin yliopiston ja riippumattoman kansainvälisen tutkimuslaitoksen PATH:n kanssa. Tutkimustuloksia ei ole vielä julkaistu vertaisarvioidussa lehdessä.

Lisätietoja:

Anu Kantele, professori, Helsingin yliopisto, HYKS infektioklinikka, MeVac
Puh. 050 727 0203
Sähköposti: anu.kantele@helsinki.fi 

**********************************

Ystävällisin terveisin

Elina Kirvesniemi, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
elina.kirvesniemi@helsinki.fi 050 409 6469

Kuvat

Kuva: Hans von Schantz
Kuva: Hans von Schantz
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme