Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Risönin ranta-aluetta Vaasassa kunnostetaan Helmi-elinympäristöohjelman ja CoastNET LIFE -hankkeen yhteistyönä

Jaa
Vaasassa, Eteläisellä Kaupunginselällä sijaitsevaan Sundominlahden Natura 2000 -alueeseen kuuluvaa Risönin ranta-aluetta kunnostetaan Helmi-elinympäristöohjelman ja CoastNet LIFE -hankkeen yhteistyönä. Ympäristöministeriön käynnistämä Helmi-elinympäristöohjelma vah-vistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta tarttumalla luonnon köyhtymisen merkittävimpiin suoriin syihin: elinympäristöjen vähenemiseen ja niiden laadun heikkenemiseen. Helmi-ohjelmassa suojellaan ja ennallistetaan soita, kunnostetaan lintuvesiä, hoidetaan perinne-biotooppeja ja tehdään toimenpiteitä ranta-, vesi- ja metsäluonnon tilan parantamiseksi. CoastNet LIFE -hankkeessa kunnostetaan merkittäviä rannikon ja saariston elinympäristöjä, kuten rantaniittyjä ja lehtoja.

Lintuvedet ovat runsaskasvustoisia järviä, merenlahtia ja rantaniittyjä. Niiden suojelusta on päätetty lintuvesien suojeluohjelmassa vuonna 1981. Vuosikymmenten varrella useat kohteet ovat rehevöityneet ja kasvaneet umpeen tai muulla tavoin muuttuneet linnuston kannalta epäedulliseen suuntaan. Kohteiden kunnostaminen on tarpeen kymmenien uhanalaisten ranta- ja vesilintujemme suojelemiseksi. Puolet Suomen kosteikkojen vesi- ja rantalintulajeista on uhanalaisia, paljolti kosteikkojen rehevöitymisen ja umpeenkasvun seurauksena.

Sundominlahti Vaasassa ja Mustasaaressa on lintuvesien suojeluohjelmaan ja Natura 2000 -verkostoon kuuluva kohde, joka on edelleen erittäin tärkeä lintujen kevät- ja syysmuuton aikainen levähdysalue. Kohteella pesivä linnusto on taantunut 1990-luvulta alkaen, ja esimerkiksi punasotka ja nokikana sekä lokkilintujen yhdyskunnat ovat hävinneet sen pesimälajistosta. Yhtenä keskeisenä selittävänä tekijänä kehityskulussa arvellaan olevan avointen ranta- ja vesialueiden umpeenkasvu.

Risönin ranta-alueen tiheitä ruovikoita syksyllä 2022. Kuva: Olli Autio.

Risönin ranta-alueen tiheitä ruovikoita syksyllä 2022. Kuva: Olli Autio.

Sundominlahden linnustollista tilaa pyritään parantamaan Risönin ruovikoituneen ranta-alueen kunnostuksella, jossa merkittävä osa alueen ruovikoista poistetaan. Tavoitteena on vesirajaan saakka avoin, laaja rantaniitty, joka voisi lisätä alueen linnustollista potentiaalia parantamalla useiden eri lintulajien elinmahdollisuuksia. ”Pysyäkseen avoimena niitty tarvitsee pitkäjänteistä hoitoa, joko laidunnuksen avulla tai vuosittaisella niitolla. Selvitämmekin parhaillaan, olisiko niitylle mahdollista saada laiduntavia eläimiä", toteaa suunnittelija Lotta Flemming Metsähallituksesta. Avoimilla rantaniityillä pesiviä vähentyneitä tai uhanalaisia lintulajeja ovat mm. jouhisorsa, tukkasotka, etelänsuosirri, suokukko, liro, punajalkaviklo, mustapyrstökuiri, keltavästäräkki ja niittykirvinen.

Nyt tehtävä Risönin ranta-alueen kunnostustyö tarkoittaa käytännössä toimenpidettä, jossa ruovikko niitetään ja silputaan tarkoitukseen muunnetulla erikoislaitteistolla. Toimenpideala on korkeintaan 40 hehtaaria. Työ alkaa todennäköisesti viikolla 42 ja kestää arviolta viikosta kahteen. Alueen virkistyskäytölle aiheutuvia häiriötä pyritään töiden aikana välttämään.

Logot: Helmi-ohjelma, Life, Natura 2000, Coastnet Life, Metsähallitus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lintuvesikoordinaattori Olli Autio, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 027 775, olli.autio@ely-keskus.fi

Suunnittelija Lotta Flemming, Metsähallitus Luontopalvelut, puh. 040 663 9527, lise-lotte.flemming@metsa.fi

Kuvat

Risönin ranta-alueen tiheitä ruovikoita syksyllä 2022. Kuva: Olli Autio.
Risönin ranta-alueen tiheitä ruovikoita syksyllä 2022. Kuva: Olli Autio.
Lataa
Hankelogot:Helmi-ohjelma, Life, Natura 2000, Rannikko-LIFE, Metsähallitus.
Hankelogot:Helmi-ohjelma, Life, Natura 2000, Rannikko-LIFE, Metsähallitus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

TE-palvelut siirtyvät kuntiin vuoden 2025 alusta28.3.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Tasavallan presidentti on vahvistanut eduskunnan hyväksymän lakipaketin työvoima- ja yrityspalveluiden uudelleen järjestämisestä. Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirretään työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille 1.1.2025 alkaen. Uudistuksen tavoitteena on palvelurakenne, joka edistää työnhakijoiden nopeaa työllistymistä hyödyntämällä kuntien palvelutarjonnan kaikkia mahdollisuuksia.

NTM-centralen i Södra Österbotten har gett utlåtande om Koppö Energia Oy:s MKB-program för framställning av syntetisk metan (Österbotten)21.3.2023 12:00:00 EET | Tiedote

Koppö Energia Oy planerar en anläggning för tillverknng av syntetisk metan på Björnön i Kristinestad. Projektets mål är att producera kolneutral syntetisk metan (LSNG = Liquid syntethic natural gas) genom att återvinna koldioxid från rökgasströmmar i närområdet samt med vätgas som producerats av förnybar energi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme