Vaasan kaupunki - Vasa stad

Ristinummen kaupunkipuutarhasta tulee asukkaiden viherkeidas 

Jaa

Vaasan tavoite on olla hiilineutraali 2020-luvulla. Toteutamme nyt vaasalaisten ideoita kestävämmästä kaupunkielämästä Asukasenerginen Vaasa –hankkeessa. Ensimmäinen kokeilu on kaupunkipuutarhan perustaminen Ristinummelle.

Kuva: Vaasan kaupunki / Susanna Saari
Kuva: Vaasan kaupunki / Susanna Saari

Ristinummen asukkaat ovat toivoneet alueelle viljelylaatikoita. Kevään ja kesän aikana toteutetaan kestävää kaupunkielämää vahvistava viljelylaatikkopuutarha Ristinummelle, Kyläkeskus Kultanummen pihaan. Viljelijäryhmään kutsuttiin lähialueen asukkaita ja kotouttamispalveluiden asiakkaita. Tänä keväänä puutarhassa aloittaa 19 viljelijää. 

- Puutarha edistää kiertotaloutta, ja kokeilulla tuetaan myös maahanmuuttajien kotoutumista ja alueen yhteisöllisyyttä, kertoo suunnittelija Anni Toivanen

Toukokuussa laatikkoviljelijät osallistuvat kahteen koulutukseen, ja hoitavat tämän jälkeen kesän ajan viljelylaatikoitaan itsenäisesti. Elokuussa kokoonnutaan viettämään yhteistä sadonkorjuujuhlaa. 

Ravinteet kiertävät biojätteestä pöytään 

Toimintaa kehitetään yhdessä asukkaiden, paikallisten yhdistysten sekä jätehuoltoyhtiö Stormossenin kanssa. 

Kuntien jätehuoltoyritys Stormossen tarjoaa viljelylaatikoiden mullat, jotka on tuotettu kompostoimalla vaasalaisten kotitalouksien ja ruokakauppojen biojätteistä. Näin pois heitettyjen biojätteiden ravinteet palaavat takaisin kiertoon ja viljelykasvit kasvavat elinvoimaisina ravinteikkaassa ja lähellä tuotetussa mullassa.  

- Kokeilun osallistujille järjestetään opastusta, kuinka jokainen voi edistää kestävää kiertotaloutta kierrättämällä oikein. Viljelylaatikkopuutarhasta tulee Ristinummelle viherkeidas, jossa viihtyvät asukkaiden lisäksi myös pölyttäjät, Toivanen kuvailee. 

Syksyllä keskitytään lasten vaikuttamismahdollisuuksiin 

Ympäristöministeriön rahoittamassa Asukasenerginen Vaasa –hankkeessa on syksyllä vuorossa kokeilu, jonka kohderyhmänä ovat lapset. 

- Kehitämme lasten vaikuttamismahdollisuuksia, ja tarkoituksena on tuoda lisää lasten ääntä kaupungin kestävän kehityksen päätöksentekoon. Kokeilua suunnitellaan edelleen ja lisää tietoa on tulossa syksymmällä, kertoo Toivanen.

Kaupungeilla ja kunnilla on tärkeä rooli vihreän siirtymän edistämisessä. Vastaavasti kaupunkilaiset ovat avainasemassa ideoimassa, miltä kestävä elämäntapa voi näyttää.  

Asukasenerginen Vaasa –hankkeen kokeiluista kerätään oppeja toimintamalleiksi Vaasan kaupungille sekä monistettaviksi muille kunnille. 

Yhteyshenkilöt

 suunnittelija Anni Toivanen, puh. 040 621 1152, anni.toivanen@vaasa.fi  

Kuvat

Kuva: Vaasan kaupunki / Susanna Saari
Kuva: Vaasan kaupunki / Susanna Saari
Lataa
Kuva: Vaasan kaupunki / Susanna Saari
Kuva: Vaasan kaupunki / Susanna Saari
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Personalrapporten 2021: satsningar på välbefinnandet och stödet för kompetensutveckling22.6.2022 15:20:33 EEST | Tiedote

Vasa stads personalrapport för 2021 har publicerats. Det skedde en stor omorganisering inom staden under 2021 då social- och hälsoservicen överfördes till välfärdsområdet. Coronaviruspandemin var fortfarande över oss och även rekommendationen om distansarbete fortsatte att gälla, vilket förde med sig utmaningar för verksamheten och påverkade gemenskapsandan men ökade också välbefinnandet och flexibiliteten i arbetet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme