Kaakkois-Suomen ELY-keskusKaakkois-Suomen ELY-keskusKaakkois-Suomen ELY-keskusKaakkois-Suomen ELY-keskus

RiverGo-hanke kohtaa kaikki Imatran 8.-luokkalaiset Kaupunkipurolla

Jaa

Suomalais-venäläinen rajajokihanke ”RiverGo” toteuttaa yhdessä Imatran kaupungin kanssa Mansikkalan, Vuoksenniskan ja Kosken koulukeskuksen 8.-luokan oppilaille ympäristöaiheisen tapahtuman Imatran kaupunkipurolla 22-23.9.2021. Kaksipäiväiseen ulkoilmatapahtumaan osallistuu yhteensä 265 koululaista opettajineen.

Imatran koululaisia ja RiverGo-hankeen tutkijoita kaupunkipurolla vuonna 2020. Kuva: Pekka Vähänäkki.
Imatran koululaisia ja RiverGo-hankeen tutkijoita kaupunkipurolla vuonna 2020. Kuva: Pekka Vähänäkki.

Kaikkiaan 15 asiantuntijaa on rasteilla valmiina ottamaan koululaiset vastaan. Paikalle on lupautunut tutkijoita Luonnonvarakeskuksesta, Suomen ympäristökeskuksesta ja Jyväskylän yliopistosta, sekä kalatalous- ja ympäristöalan virkamiehiä maa- ja metsätalousministeriöstä, Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta ja Imatran kaupungilta.

Vuoksen kalat, ravut ja pohjaeläimet erityisesti esillä

Oppilaat käyvät kaupunkipurolla seitsemällä eri rastilla, joilla asiantuntijat kertovat ajankohtaista tietoa Vuoksen kaloista, ravuista ja pohjaeläimistä. Oppilaat tutustuvat kalantutkimusmenetelmiin, kuten sähkökoekalastukseen ja koeravustukseen. Heille kerrotaan myös lohikalojen lisääntymismahdollisuuksien parantamisesta sekä kalojen vapaan vaelluksen tärkeydestä ja sen järjestämismahdollisuuksista, mm. hallitusohjelmaan kirjatusta maa- ja metsätalousministeriön käynnistämästä NOUSU-ohjelmasta.

Oppilaat saavat päivien aikana tietoa Vuoksen vesivoimatuotantoa varten toteutettujen perkausten, patoamisen ja vuorokausisäännöstelyn haitallisista vaikutuksista lohikaloihin. Oppilaille kerrotaan toimenpiteistä, joilla näitä vaikutuksia voitaisiin Vuoksella ehkäistä. Oppilaiden päivän aikana omaksumia tietoja testataan muutamalla leikkimielisellä kysymyksellä.

Ympäristötietoisuuden edistäminen keskeinen osa RiverGo-hanketta

Kaakkois-Suomi – Venäjä ENI CBC-ohjelmasta rahoituksen saanut RiverGo-hanke on 2,5-vuotisen kestonsa aikana järjestänyt tähän mennessä yli 30 erilaista tilaisuutta Suomessa ja Venäjällä. Jo reilu 700 henkilöä, suurin osa nuoria, on saanut hankkeessa ajankohtaista Vuoksen luontoon liittyvää tietoa. Hanke on myös tuottanut Vuoksen luontoon liittyvää tieto- ja opetusmateriaalia sekä Venäjän puolelle luontoaiheisia informaatiotauluja ja Vuoksen luontonäyttelyn.

RiverGo-hanke on loppusuoralla

RiverGo-hanke päättyy ensi vuoden maaliskuussa. Hanke on toteutunut suurelta osin alkuperäisen suunnitelman mukaan COVID-19 tilanteesta huolimatta. Matkustusrajoitusten takia hankepartnereiden yhteinen tekeminen on jäänyt joiltain osin ymmärrettävästi toteutumatta.

Hankkeen viimeiset toteutuskuukaudet kuluvat lähinnä tulosten kokoamisessa sekä raportoinnissa. Suomen puolella merkittävimmät raportit liittyvät Vuoksen vesivoimantuotannon ja säännöstelyiden haittavaikutuksiin lohikaloilla. Tarkoitus on esittää mm. ehdotukset haittojen kompensaatiotavoista ja laajuudesta voimayhtiöiden kalataloudellisina velvoitteina toteutettuina.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja koululaistapahtumasta
Johtava vesitalousasiantuntija
Pekka Vähänäkki
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
P. 040 518 8984
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Lisätietoja RiverGo-hankkeesta
Johtava tutkimuspäällikkö
Nina Peuhkuri
Luonnonvarakeskus
p. 040 748 3962
etunimi.sukunimi@luke.fi

Kuvat

Imatran koululaisia ja RiverGo-hankeen tutkijoita kaupunkipurolla vuonna 2020. Kuva: Pekka Vähänäkki.
Imatran koululaisia ja RiverGo-hankeen tutkijoita kaupunkipurolla vuonna 2020. Kuva: Pekka Vähänäkki.
Lataa
Imatran koululaistapahtuma kaupunkipurolla vuonna 2020. Kuva: Tomi Menna
Imatran koululaistapahtuma kaupunkipurolla vuonna 2020. Kuva: Tomi Menna
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, elokuu 202121.9.2021 08:37:40 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen työllisyystilanne on elokuun lopussa melko samanlainen kuin heinäkuussa. Työttömyys on laskenut 19 prosentin verran viime vuodesta ja on suunnilleen vuoden 2019 elokuun tasolla. Kehitys on koko maan tilanteeseen verrattuna parempi. Lomautettujen määrä on laskenut edelleen selvästi sekä edellisvuodesta että edelliskuukausista. Nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömyys laski viime vuodesta 35 prosenttia eli enemmän kuin kokonaistyöttömyys. Uusia työpaikkoja oli elokuun aikana auki 49 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuussuunnitelma päivitetään – kerro mielipiteesi riskiryhmistä, ongelmista ja tehokkaimmista keinoista!3.9.2021 11:16:38 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on käynnistänyt vuonna 2013 valmistuneen alueen liikenneturvallisuussuunnitelman päivityksen. Suunnitelmassa asetetaan pitkän aikavälin tavoitteet ja painotukset vuoteen 2030 sekä kuvataan konkreettiset toimenpiteet vuosille 2022–2026. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä muiden viranomaistahojen (mm. Liikenneturva, poliisi, pelastuslaitokset, kunnat jne.) kanssa. Suunnitelma valmistuu kesäkuussa 2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme