Schildts & Söderströms

Robert Åsbacka är tillbaka i arbetarlitteraturen med ny roman: "Jävlar vad det lever!"

Dela

I romanen Kistmakarna går berättelsen om nedmonteringen av det socialdemokratiska välfärdssamhället parallellt med den nedåtgående spiralen i jagberättarens eget liv.

Åsbacka har återvänt till sina litterära rötter. Foto: Karl Vilhjalmsson
Åsbacka har återvänt till sina litterära rötter. Foto: Karl Vilhjalmsson

Liket lever

Sverigefinländaren, och den före detta österbottningen, Robert Åsbacka har återvänt till sin mammas gata. Åsbacka har skrivit en roman där politiken och samhällsfrågorna spelar en roll, men samtidigt inte en roman som bara handlar om politik på det sätt som vi ser i nyheterna.

– Jag ville ner på marken, bland de berörda. Stefan Löfven, finns ju med på olika nivåer, i toppolitiken och ända in i sovrummet.

Enligt Åsbacka är arbetarlitteraturen fortfarande levande, i alla högsta grad. Hans första böcker kom ut kring 80- och 90-talets skifte.

– Då var arbetarlitteraturen och hela klassfrågan död och nergrävd och marken ovanpå hade slätats till så att få ens visste att något fanns där under.

– Men sen började liket leva. Och jävlar vad det lever!

Populismen mår bra

Enligt Åsbacka har samhället och politiken förändrats mycket de senaste åren. Det värsta scenariot är att vi inte lyckas bevara och försvara demokratin.

– Det handlar om grundläggande fredlig och ordnad maktöverföring, som är rätt aktuellt nu. Politiken och politiker är väldigt viktiga, men de måste hållas inom ramarna med hjälp av rättsväsende, yttrandefrihet, medier och forskning.

– Det är ingen slump att populistiska politiker får mänskor att lystra till lockropen. I takt med att inkomstskillnader ökar och jämlikheten minskar, vilket är väldigt påtagligt i Sverige, så är det inte alls konstigt att många blir tveksamma till rådande politiska system. Vem kan vara förvånad?

I romanen går ett gäng en kurs i att bygga sin egen kista. Är det ditt sätt att symbolisera socialdemokratins förfall?

– Kanske. Möjligen är den bara nere i brygga. Men illa är det. Socialdemokratin blir ju rätt illa åtgången här och där i romanen, välförtjänt kan jag tycka. Det kan jag säga som gammal sosse.

Klassresa

Åsbacka är uppvuxen i en arbetarfamilj och hade själv arbetaryrken i ett tiotal år innan han på heltid gick över till akademiska studier och författarskap.

I hans litteratur finns nästan alltid personer utan högre utbildning. Trots att det är länge sedan Åsbacka lämnade arbetarklassen slår hans hjärta för den.

– Jag är både högutbildad och författare, men den världen är ändå mitt hem.

Kistmakarna har recensionsdatum torsdag 18.2.

Om Åsbacka

Robert Åsbacka är född i Terjärv och bosatt i Eskilstuna. Sedan debuten år 1988 har han gett ut över tio verk.

2019 tilldelades han pris av Svenska litteratursällskapet för romanen Till livets slutOrgelbyggaren (2008) nominerades till Runebergspriset och Nordiska rådets litteraturpris. Kring torget i Skoghall (2006) nominerades till Finlandiapriset.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Åsbacka har återvänt till sina litterära rötter. Foto: Karl Vilhjalmsson
Åsbacka har återvänt till sina litterära rötter. Foto: Karl Vilhjalmsson
Ladda ned bild
Omslag: Otto Donner
Omslag: Otto Donner
Ladda ned bild
Robert Åsbacka. Foto: Karl Vilhjalmsson
Robert Åsbacka. Foto: Karl Vilhjalmsson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Schildts & Söderströms
Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors

https://litteratur.sets.fi/

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.

Vi ger ut ungefär 40 nya titlar varje år: romaner, noveller, lyrik, barn- och ungdomslitteratur, essäer och sakprosa. Varje bok vi ger ut är vald med omsorg. För oss är det viktigt att våra böcker är engagerande, välgjorda och vackra.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum