Suomen Punainen Risti SPR

Röda Korset kartlade över 2 000 asylsökandes kunskaper: Svårt att ta sig in på arbetsmarknaden i Finland trots kompetens

Jaa

En stor del av de asylsökande i Finland är människor i bästa arbetsföra ålder vars främsta önskan är att få jobb, kunna försörja sig själv och sina familjer och vara oberoende av samhällets stöd. De besitter mångsidig utbildning och kompetens, men att ta sig in på arbetsmarknaden i Finland upplevs vara svårt.

Foto: Tatu Blomqvist / Finlands Röda Kors
Foto: Tatu Blomqvist / Finlands Röda Kors

Det framgår av utredningen ”Kompetens bland asylsökande en samhällsresurs" som Finlands Röda Kors har låtit göra vid Östra Finlands Universitet. Utredningen har genomförts inom forskningsprojektet ALL-YOUTH och har finansierats av Rådet för strategisk forskning.

Utredningen analyserade de kompetenskartläggningar som hade gjorts med sammanlagt 2 003 vuxna asylsökande. Röda Korset gjorde karteringarna vid de 43 förläggningar som organisationen drev åren 2016–2018. Projektet har fått stöd av konsult- och teknologiföretaget Accenture.

Asylsökandes kompetens har tidigare kartlagts i väldigt liten utsträckning. Röda Korsets kompetenskartläggning utreder den asylsökandes utbildning, språkkunskaper, tidigare arbetserfarenhet samt eventuella önskemål angående utbildning och sysselsättning. Syftet är att främja integrationen av den asylsökande, förbättra förutsättningarna för delaktighet och underlätta steget in i det finländska samhället. Kompetenskartläggning har hjälpt asylsökande att till exempel hitta en arbetsplats där de kan få uppleva praktisk arbetslivsorientering.

”Kompetenskartläggningen är också ett resurssamtal som uttrycker intresse för den asylsökandes levnadshistoria och kunnande. Samtalet har hjälpt asylsökande att identifiera sina egna styrkor, vilket sedan har varit till nytta när det gäller att skriva CV och söka jobb,” säger Röda Korsets generalsekreterare Kristiina Kumpula.

En fjärdedel har studerat vid högskola

Av de asylsökande som deltog i kompetenskartläggningen var största delen (86 %) män. De vanligaste ursprungsländerna för alla respondenter var Irak, Afghanistan och Somalia.

Över hälften av deltagarna (56 %) hade fått grund- och mellanstadieutbildning. En fjärdedel (25 %) hade högskolestudier bakom sig. Av de högskoleutbildade uppgav drygt hälften (56 %) att de hade avlagt examen. Av kvinnorna var en femtedel (22 %) helt utan utbildning, medan så var fallet för drygt en tiondedel (14 %) av männen.

Männen hade mest arbetserfarenhet inom byggbransch och försäljning samt i maskinverkstads-, installations- och reparationsarbete. Kvinnornas arbetserfarenhet fanns främst inom service- och klädesbranschen samt i hemarbete.

Individuell yrkesinriktning en utmaning

I funderingarna kring sin framtid återkom de asylsökande till behovet av verksamhet och meningsfull sysselsättning. Den inställningen styrktes av att många svar gick ut på att "vilket jobb som helst duger". Vilka branscher det finns möjlighet att sysselsätta sig i, som byggbranschen, visade sig också påverka de asylsökandes tankebanor.

”De asylsökande är medvetna om sin svaga ställning på arbetsmarknaden. De ser sina egna möjligheter på arbetsmarknaden i förhållande till andra asylsökande eller personer som nyligen har fått uppehållstillstånd och vågar kanske inte eller kan inte drömma om annat,” säger projektforskare Tuula Joro vid Östra Finlands universitet.

Joro framhåller att en mer individuell yrkesinriktning i en ny miljö kräver kontakt med majoritetsbefolkningen och att man får bekanta sig med olika områden inom arbetslivet. Till exempel perioder av praktisk arbetslivsorientering kan lyfta fram nya anlag och yrkesdrömmar.

”Om man kombinerar det med individuell handledning av en integrationsexpert blir det möjligt för dem som integreras att skapa sig önskemål om ett framtida yrke som är baserat på det egna kunnandet och drömmarna. På en sådan grund kan bygga ett arbetsmedborgarskap och en yrkesidentitet av det slag som uppskattas i vårt samhälle,” säger Joro.

Röda Korset fortsätter att kartlägga kompetenser på de 20 förläggningar som organisationen driver. Framöver kommer Migrationsverket att börja genomföra kartläggningar på alla förläggningar i Finland.

----

VÄLKOMMEN TILL UTREDNINGSPUBLICERING tisdag 14.5

Tidpunkt: 14.5.2019 kl. 14:15.

Plats: Finlands Röda Kors Centralbyrå, Fabriksgatan 1a, Helsingfors, Operationsrummet, 2 vån.

Anmälning till publiceringen senast måndag 13.5.

PROGRAM FÖR PUBLICERINGEN tisdag 14.5

Kl. 13.45-14.15 Kaffe
Kl. 14.15-14.30 Öppning och presentation av utredningen som publiceras:
Röda Korsets generalsekreterare Kristiina Kumpula
Kl. 14.30-15.15 Paneldebatt, deltagare:
- Tuula Joro, projektforskare, Östra Finlands universitet
- Juho Suoramaa, chef, Röda Korsets förläggning i Raumo
- Antti Kanniainen, projektexpert, Arbets- och näringsministeriets projekt för handledning av personer med flyktingbakgrund
Kl. 15.15-15.45 Frågor från press och övrig publik
Kl. 16 Avslutning

VÄLKOMMEN!

Mer information och intervjuer:
Kommunikationsexpert Noora Kero, Finlands Röda Kors, tfn 040 581 10 63, 
noora.kero@redcross.fi

Avainsanat

Kuvat

Foto: Tatu Blomqvist / Finlands Röda Kors
Foto: Tatu Blomqvist / Finlands Röda Kors
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Röda Korsets utmärkelse Humanitär handräckning tilldelas grundskolelärarna i Finland8.5.2020 07:17:00 EESTTiedote

Röda Korset beviljar den årliga utmärkelsen Humanitär handräckning till lärarna i Finlands grundskolor. Lärarna har utvecklat nya sätt att möta sina elever för att trygga deras rättigheter till inlärning även i undantagsförhållanden. Med utmärkelsen uppmuntrar Röda Korset också lärarna att lyfta fram epidemins långvariga inverkningar på barns och ungdomars välmående.

Punaisen Ristin Inhimillinen kädenojennus -tunnustus suomalaisen peruskoulun opettajille8.5.2020 07:17:00 EESTTiedote

Suomen Punainen Risti myöntää vuosittain jaettavan Inhimillinen kädenojennus -tunnustuksen Suomen peruskoulujen opettajille. Opettajat ovat kehittäneet uusia tapoja kohdata oppilaansa kyetäkseen turvaamaan heidän oikeutensa oppia myös poikkeusoloissa. Tunnustuksella Punainen Risti myös rohkaisee opettajia tuomaan esiin epidemian pitkäkestoisia vaikutuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme