Suomen Punainen Risti SPR

Röda Korsets Tavastlands distrikt har gjort brottsanmälan om försvunna medel

Dela

I Finlands Röda Kors Tavastlands distrikt har en misstanke om ekonomiskt missbruk uppkommit. Polisens brottsundersökning i ärendet pågår. Brottsbeteckningen är grov förskingring.

Misstanken gäller mottagningsverksamhetens medel. Föremål för misstanke är en enskild arbetstagare, som inte längre arbetar hos Tavastlands distrikt.

Det är inte fråga om donerade medel. Misstanken om missbruk ansluter sig inte heller till frivilligverksamhet.    

En betydande del av det misstänkta missbruket har skett under åren 2017-2020. Röda Korsets praxis i ekonomiärenden har efter detta ändrats. Motsvarande missbruk är enligt de nya verksamhetssätten inte möjligt.  

”Det är fråga om ett synnerligen beklagligt enskilt fall, som undersöks av polisen. Det är bra att oklarheterna avslöjades i organisationens interna kontroll. Den kontinuerliga tillsynen bör emellertid effektiveras. I det här fallet har den varit otillräcklig,” säger Tavastlands distrikts tf. verksamhetsledare Salla Heiskanen.

Ledningen för Tavastlands distrikt samarbetar i ärendet med polisen och Migrationsverket. Röda Korset returnerar de försvunna medlen till Migrationsverket i enligt med ett avtal mellan FRK och Migri.

Ytterligare uppgifter: kommunikationssakkunnig Noora Kero, tfn 040 581 1063, noora.kero@rodakorset.fi

Om

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum