Helsingin yliopisto

Rohkea ja sosiaalinen luonne sekä puhdas hiekkalaatikko näyttävät edistävän kissan sisäsiisteyttä

Jaa
Helsingin yliopiston tutkijat tunnistivat useita yhteyksiä erilaisten riskitekijöiden ja kissojen sisäsiisteysongelmien välillä. Moninaisten riskitekijöiden tunnistaminen antaa mahdollisuuden olosuhteiden muokkaamiseen kissan ympäristössä ja voi tätä kautta ehkäistä ja vähentää sisäsiisteysongelmia.
Kuva: Buecax/mostphotos.com
Kuva: Buecax/mostphotos.com

Kissa on yleinen ja rakastettu lemmikki. Yksi kissojenyleisimmistä haasteista ovatsisäsiisteysongelmat, jotka voivat johtaa jopa lemmikistä luopumiseen. Kissa voi esimerkiksi virtsata tai ulostaa omistajalle epätoivottuihin paikkoihinkissanhiekkalaatikon ulkopuolelle.  

– Halusimme tutkia kissojen sisäsiisteysongelmia, koska ne ovatyleisiä ja useimmiten omistaja kokee ne hyvin haastaviksi ja epätoivotuiksi. Käyttäytymisen taustalta voi löytyä terveysongelma, kuten virtsatietulehdus, joten ensimmäinen askel ongelman selvittämiseen onkin viedä kissa asiantuntevalle eläinlääkärille, kertoo väitöskirjatutkija Salla Mikkola Helsingin yliopistosta ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksesta. 

Tutkijoiden mukaan myös kissan stressi on merkittävä riskitekijä, jota voivat aiheuttaa esimerkiksi talouden muut lemmikit, virikkeiden puuttuminen tai toisaalta ympäristön toistuvatmuutokset. Lisäksi kissa voi kokea kissanhiekkalaatikossa käytetyn materiaalin tai itse laatikon epämieluisaksi, jonka takia se tekee tarpeensa mieluummin johonkin muualle. Kissa on myös voinut oppia yhdistämään kivun hiekkalaatikolla käyntiin jo hoidetun sairauden yhteydessä, jonka takia kissa välttelee kissanhiekkalaatikolla käymistä.  

Erityisen yleisiä sisäsiisteysongelmatovat leikkaamattomilla kissoilla, jotka voivat myös käyttää virtsaamista hajumerkkien jättämiseen toisille kissoille eli ns. merkkailla.Merkkailu on kuitenkin kissoille luontaista käytöstä, minkä useimmat kasvattajat ymmärtävät.  

Sisäsiisteysongelmat yleisempiä pelokkailla kissoilla 

Tutkimuksessa hyödynnettiin ryhmän aiemmin keräämää reilun 4000 kissan kyselyaineistoa, joka sisälsi laajat tiedot kissan persoonallisuudesta, taustasta, terveydestä ja nykyisestä elinympäristöstä. Aineistosta tunnistettiin kaksi sisäsiisteyteen liittyvää käytöspiirrettä: tarpeiden teko hiekkalaatikon ulkopuolelle ja hiekkalaatikon välttäminen epäsiisteyden tai laadun vuoksi.Tutkimuksessaselvitettiin yhteensä 34 muuttujan, muun muassa erilaisten ympäristötekijöiden ja persoonallisuuspiirteiden, yhteyttä näihin kahteen käytöspiirteeseen.  

– Kissan persoonallisuus vaikuttaa, sillä pelokkuus yhdistyi molempiinepätoivottuihin käytöspiirteisiin. Vähiten ongelmia esiintyi alle neljän kuukauden iässä steriloiduilla kissoilla ja enitenleikkaamattomilla sekä uroskissoilla. Vanhemmat ja lapsiperheissä asuvat kissat olivat krantumpia hiekkalaatikon puhtauden suhteen. Muista tekijöistä aktiivisuus -leikkisyys, kissasosiaalisuus, rotu ja virtsatieongelmat nousivat myös tilastollisesti merkittäviksi. Roduista eniten ongelmia keskimääräisesti esiintyi bengaleilla ja vähiten siperiankissoilla ja neva masqueradeilla, kertoo professori Hannes Lohi. 

Kissasosiaalisilla kissoilla ongelmia oli vähemmän kuin epäsosiaalisilla kissoilla. Tutkijat arvelevat, että korkea arvo kissasosiaalisuudessa heijasteli kissan tulevan hyvin toimeen talouden muiden kissojen kanssa, mikä pienensi todennäköisyyttä muista kissoista aiheutuvaan stressiin ja siten sisäsiisteysongelmiin.  

– Aineiston luonteen vuoksi tuloksista ei voida vetää suoria syy-seuraussuhteita, mutta vaikuttaa siltä, että ongelmia voidaan ehkäistä jo jalostusyksilöitä valittaessa suosimalla rohkeita ja sosiaalisia yksilöitä. Myös kissanhiekkalaatikon puhtaudella ja varmistamalla, että jokaiselle kissalle on taloudessa oma kissanhiekkalaatikko, voidaan vähentää sisäsiisteysongelmientodennäköisyyttä, tiivistää tulosten perusteella Mikkola. 

Tutkimusta rahoittivat osaltaan Suomen Kissaliitto ry, Agrian ja Ruotsin kennelklubin tutkimusrahasto ja Suomen Akatemia. 

Alkuperäinen artikkeli 

Mikkola S, Salonen M, Hakanen E, Lohi H. Feline litter box issues associate with cat personality, breed, and age at sterilization. JAVMA (2023). DOI: doi.org/10.2460/javma.22.10.0441  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Salla Mikkola
Helsingin yliopisto
salla.mikkola@helsinki.fi 
0503199321


Hannes Lohi
Helsingin yliopisto
hannes.lohi@helsinki.fi
0503199319

Kuvat

Kuva: Buecax/mostphotos.com
Kuva: Buecax/mostphotos.com
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Viestinnän asiantuntija Henriikka Heikinheimo/Helsingin yliopiston viestintä
henriikka.heikinheimo@helsinki.fi

0503263085

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye