Atena

Romaani yhteiskuntaluokista, jotka elävät erilaisissa todellisuuksissa

Jaa

Noora Vallinkoski kirjoittaa suuresta murroksesta, jossa tietokone panee työmiehen polvilleen.

Arvostelupäivä 29.8. 

Johanna oppii lapsena, ettei opiskelu kannata. Hän oppii olemaan hyvä jätkä, isän ja veljen veroinen. Lähtiessään opiskelemaan hän huomaa, etteivät samat lainalaisuudet ja arvot päde uudessa ympäristössä. Herää pelko: Entä jos tausta näkyy hänestä? Entä jos hän unohtaa sen?

Aiemmin miehet rakensivat kokonaisen kaupungin, mutta uuden vuosituhannen myötä maailma on toinen. Tietokone vaatii myös ihmistä muuttumaan. Työmiehet ovat vaarassa pudota kelkasta ja vetää mukanaan seuraavankin sukupolven.

Koneen pelko kertoo luokkaeroista 2000-luvun alun Suomessa. Aivan erityisesti se kertoo työväenluokkaisista miehistä, jotka joutuvat neuvottelemaan maskuliinisuutensa lisäksi myös yhteiskunnallisen asemansa uusiksi. Samalla se kuvaa päähenkilön, nuoren Johannan hankaluutta päättää tulevaisuudestaan.

Johannan, isän ja veljen kiintymys toisiinsa on karheaa. Vallinkoski kuorii kovista hahmoistaan pehmeän ytimen esille ja ymmärtää heitä.

Romaanissa kone on myös yhteiskunnan koneisto, joka ohjaa ihmisen elämää. Teollistumisen raunioista ponnistava romaani näyttää, etteivät lähtökohdat ole kaikille samat. Kirjailija tarjoaa upeaa lähiökuvausta, jossa vuorottelevat rujous, lempeys ja huumori. Romaanin rankat aiheet – sairaudet, rikollisuus, syrjäytyminen, alkoholismi, huumeet, väkivalta – löytävät rinnalleen Vallinkosken upean kielen ja jo Perno Mega City -esikoisromaanissa kiitetyt tarkat ajankuvat ja huomiot.

Koneen pelko on uljas tarina luokkaeroista, näköalattomuudesta ja sanoista, joilla kerrotaan koko maailma.

Noora Vallinkoski (s. 1981) on Tanskassa asuva turkulaisen lähiön kasvatti ja työläisperheen tytär. Hän on opiskellut mediatutkimusta ja luovaa kirjoittamista Turun yliopistossa. Hän pitää kirjoista, joissa yhteiskunnallisuus yhdistyy estetiikkaan. Hänen kiitetty esikoisteoksensa Perno Mega City herätti ilmestyessään paljon huomiota.

Haastattelupyynnöt, arvostelukappaleet, lisätiedot: hanna-leena.soisalo@atena.fi

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme