Hyvinkään kaupunki

Roskaaminen on kallis riesa

Jaa

Kaikenlainen roskaaminen on jätelain vastaista eikä sen vaikutuksia voi väheksyä pienessäkään mittakaavassa. Koronapandemia on rajoittanut ihmisten liikkumista, mutta lisännyt muovijätteen määrää maailmanlaajuisesti. Hyvinkäälläkin mm. virkistysalueet ovat roskaantuneet pandemia-aikana. Lisäksi tienvarsikaatopaikkoja on havaittu valitettavasti hieman aiempaa enemmän.

Kaikenlainen roskaaminen on jätelain vastaista eikä sen vaikutuksia voi väheksyä pienessä-kään mittakaavassa. Koronapandemia on rajoittanut ihmisten liikkumista, mutta lisännyt muovijätteen määrää maailmanlaajuisesti. Esimerkiksi kertakäyttöisiä kasvomaskeja kulutetaan tällä hetkellä maailmalla yli sata miljardia kuukaudessa. Polypropeenia, hieman metallia ja kuminauhaa sisältävän kasvomaskin maatuminen kestää lähes viisisataa vuotta. Luonnossa ne ovat vaaraksi eläimille. Vesistöihin joutuessaan ne ovat haitaksi eliöstölle myös mikromuovin lähteenä, viemäreissä taas pumppujen toiminnalle. Jätteen asianmukai-sella käsittelyllä ja kierrätyksellä on siis todellista merkitystä.

- Hyvinkäälläkin mm. virkistysalueet ovat roskaantuneet pandemia-aikana. Lisäksi tienvarsi-kaatopaikkoja on havaittu valitettavasti hieman aiempaa enemmän, kertoo ympäristötarkastaja Heta Narumo.

Roskaaminen lisää runsaasti julkisia kustannuksia. Viime vuonna Hyvinkään kaupunki vastaanotti yli neljäkymmentä roskaamiseen liittyvää ilmoitusta.

- Luonnosta löytyy sekalaista yhdyskunta ja -remonttijätettä, mutta myös elektroniikkalaitteita ja jopa vaarallista jätettä, kuten jäteöljyä, maalia tai muita kemikaaleja, harmittelee Narumo.

Kunnat ja valtio pyrkivät ennaltaehkäisemään ympäristön jätteillä pilaamista monin tavoin. Hyvinkäällä Kiertokapula ottaa vastaan ilmaiseksi lähes kaikkia vaarallisia jätteitä sekä metalliromua kotitalouksilta jäteasemalla sekä vuosittain kiertävällä keräysautolla. Elektroniikkalaitteita vastaanottavat ilmaiseksi Kiertokapulan lisäksi tuottajavastuun mukai-sesti SE-laitteita myyvät erikoisliikkeet, kuten Gigantti ja Prisma. Lähimmän vastaanottopai-kan voi tarkistaa osoitteessa https://kierratys.info.

Tupakantumppia pidetään maailman yleisimpänä roskana, mutta pientalovaltaisessa kaupungissa lähiluontoa kuormitetaan hyvin usein myös puutarhajätteellä. Esteettisen haitan lisäksi puutarhajätteet rehevöittävät viheralueita turhaan ja vieraslajit leviävät.

- Puutarhajätteen kompostointi pihalla on helppoa ja suositeltavaa. Lisäksi Kapulan jäteasemalla otetaan vastaan puutarhajätettä pienellä kuorman käsittelymaksulla, Narumo muistuttaa.

Luontoon ja julkisille alueille jätetyistä tavaroista ja jätteistä toivotaan ilmoitettavan kaupungin ympäristöpalveluun hyvinkaa.fi-sivuston palautepalvelun tai kirjaamon kautta. Ilmoituksen käsittelyä helpottaa karttapalveluun merkittävä selkeä sijaintitieto. Ympäristövalvontayksikkö selvittää kenelle roskaantunut alue kuuluu ja määrää roskaajan siivoamaan roskaantuneen alueen. Laajasta tahallisesta roskaamisesta ilmoitetaan myös poliisille, joka voi määrätä rikkomuksesta tai rikoksesta aiheutuvan rangaistuksen, yleensä päiväsakkoja. Vihjeen jätelain rikkomisesta voi siis antaa tuoreeltaan myös poliisille. Tavallista edelleen on, että roskaajaa ei saada selville, jolloin siivoaminen jää maanomistajan vastuulle.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinkään kaupunki
Hyvinkään kaupunki
Kankurinkatu 4-6
05800 Hyvinkää

019 459 11https://www.hyvinkaa.fi

Hyvinkää on Suomen 23. suurin ja Uudenmaan viidenneksi suurin, lähes 47 000 asukkaan kaupunki. Rakennamme ja kehitämme kaupunkia suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti ja tarjoamme hyvät puitteet sekä monipuolisesti vaihtoehtoja asukkaillemme eri elämänvaiheissa. Kaupunkimme antaa mahdollisuudet elämyksiin ja kokemuksiin niin ulkoilun, kulttuurin kuin liikunnan ja urheilun saralla ympäri vuoden.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinkään kaupunki

Uusi kirjoitus- ja valokuvauskilpailu hyvinkääläisille16.6.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Hyvinkään kaupunki, Hyvinkään kaupunginmuseo ja Aamuposti käynnistävät kesäisen kirjoitus- ja valokuvauskilpailun ajanjaksolle 16.6.-16.9.2021. Ensimmäistä kertaa järjestettävän Minun Hyvinkääni -kilpailun teemana on asuminen Hyvinkäällä eri näkökulmista. Kilpailusarjoja on yhteensä kolme: Kerro tekstarilla, Kerro kirjeellä ja Kerro kuvalla. Kilpailijat on lisäksi jaettu eri ikäluokkiin, lapsiin, nuoriin (13-17 v.) sekä aikuisiin. Kunkin sarjan pääpalkinnon lisäksi kilpailuun osallistuneiden kesken arvotaan useita palkintoja paikallisiin palveluihin.

Koronarajoituksia puretaan Hyvinkäällä: Liikuntapaikat aukeavat rajoitetusti3.5.2021 15:07:11 EEST | Tiedote

Hyvinkään kaupunki purkaa koronarajoituksia kaupungin hallinnoimien liikuntapaikkojen osalta Keusoten ohjeiden mukaisesti. Ulkoliikuntatiloissa lapset ja alle 20-vuotiaat voivat jatkaa toimintaansa kuten aiemmin kevään aikana. Sisäliikuntatilat ovat käytettävissä ohjatussa liikuntatoiminnassa alle 20-vuotiaiden harrastustoimintaan kokonaisturvallisuus huomioiden. Aikuisten ulkoliikunta vapautuu 3.5.2021 alkaen, edellyttäen että turvavälejä noudatetaan ja että toiminta on osa ohjattua ryhmätoimintaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme