Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Rovaniemen kaupungille huomautus perusterveydenhuollon hoitoonpääsyn ongelmista

Jaa

Rovaniemen kaupunki on laiminlyönyt perusterveydenhuollon järjestämisvastuutaan. Kaupunki ei myöskään ole riittävän nopeasti korjannut palvelussa huomaamiaan ongelmia.

Lapin aluehallintovirasto on 28.11. antanut Rovaniemen kaupungille huomautuksen perusterveydenhuollon hoitoonpääsyn ongelmista. Aluehallintovirasto toteaa, että kaupungin on seurattava järjestämisvastuullaan olevien perusterveydenhuollon palveluiden saatavuutta. Lisäksi potilaille on ilmoitettava hoitoon pääsyn ajankohta, eikä heitä voi jättää jonoon odottamaan ilmoitusta vastaanottoajasta tai pyytää ottamaan uudelleen yhteyttä vastaanottoajan saadakseen.  

Päätös pohjaa aluehallintovirastoon huhtikuussa tulleeseen epäkohtailmoitukseen, jonka mukaan Rovaniemen terveysasemilla ei huhtikuussa ollut riittävästi aikoja lääkärin vastaanotolle. Sen perusteella Lapin aluehallintovirasto pyysi Rovaniemen kaupungilta selvityksen asiasta. Selvityksistä käy ilmi, ettei kaupungilla ole ollut riittäviä henkilöstöresursseja perusterveydenhuollossa. Lisäksi kaupungilla käytössä olevasta potilastietojärjestelmästä ei saada tarpeeksi luotettavasti tietoja hoitoon pääsystä.

Hoitoonpääsyajat määritellään laissa

Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kiireettömään hoitoon pääsyn enimmäisajoista säädetään terveydenhuoltolaissa. Lapin aluehallintovirasto toteaa, ettei kunta voi vedota puutteellisiin resursseihin. Laki velvoittaa kunnat varaamaan riittävästi resursseja terveydenhuollon palveluihin. Jos kunta tai sairaanhoitopiiri ei voi itse antaa hoitoa säädetyssä ajassa, sen on hankittava palvelu muualta.

Rovaniemen kaupunki vastaa terveydenhuollon palveluista tämän vuoden loppuun saakka. Ensi vuoden alussa palveluiden järjestämisvastuu siirtyy Lapin hyvinvointialueelle. Aluehallintovirasto korostaa, että Rovaniemen kaupungin tulee koko järjestämisvastuunsa ajan huolehtia siitä, että terveydenhuollon palvelut toteutetaan lainmukaisesti. Aluehallintovirasto tulee jatkamaan hoitoonpääsyn valvontaa myös järjestämisvastuun siirryttyä hyvinvointialueelle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen, 0295 017 350, Lapin aluehallintovirasto, etunimi.sukunimi@avi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen alueellisen maanpuolustuskurssin jatkokurssi alkoi 2.2.2023 Oulussa – päivitykset tarpeen yhteiskunnan kokonaisturvallisuudesta2.2.2023 14:27:12 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ja Kainuun prikaati järjestävät alueellisen maanpuolustuskurssin jatkokurssin kuntien, viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja median avainhenkilöille. Osallistujat jatkokurssille tulevat peruskurssit 72 - 75 vuosina 2013 - 2016 suorittaneille henkilöille Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnista.

Ilman putoamissuojausta työskennellyt työntekijä putosi ja loukkasi itsensä – päätoteuttajan vastaavalle työjohtajalle ja aliurakoitsijan työnjohtajalle tuomiot työturvallisuusrikoksesta1.2.2023 15:27:38 EET | Tiedote

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Helsingissä rakennustyötä päätoteuttajana suorittaneen yhtiön vastaavalle työnjohtajalle työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta 30 päiväsakkoa ja aliurakoitsijan työnjohtajalle 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa 27.1.2023.

EU-omfattande tillsynskampanj för arbetarskyddet: I Finland förebyggs sjukdomar i stöd- och rörelseorganen för arbetstagare i social- och hälsovårdsbranschen mycket väl1.2.2023 07:58:19 EET | Tiedote

Europeiska unionens medlemsländer genomförde förra sommaren en tillsynskampanj för arbetarskyddet som främjade förebyggandet av sjukdomar i stöd- och rörelseorganen. Inom hela EU genomfördes drygt 2 600 inspektioner av kampanjer, i vilka 27 länder deltog. I Finland gjordes 103 inspektioner.

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta kävi läpi suunnitelman alkaneelle vuodelle31.1.2023 13:04:14 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseen uudessa kokoonpanossa. Valmiustoimikunta on oman toimialueensa kokonaisturvallisuuteen liittyvän yhteistoiminnan edistämiseksi perustettu alueellinen toimielin, jollainen toimii jokaisen aluehallintoviraston alueella. Tänä keväänä Pohjois- Suomen valmiustoimikunta keskittyy kokouksissaan erityisesti alueellisiin riskiarvioihin ja niihin liittyviin tilannekatsauksiin sekä varautumisen yhteensovittamiseen ja alueelliseen huoltovarmuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme