Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Rovaniemen Koivusaareen on saapunut kesälampaita

Jaa

Koivusaaren lampaat pitävät laiduntamalla huolta Koivusaaren uhanalaisten tulvaniittyjen avoimuudesta. Saaren laidunnuksessa on ollut muutaman vuoden tauko. Nyt laidunnus aloitetaan Lapin ELY-keskuksen toimesta uudelleen Helmi-ohjelman rahoituksen turvin.

Koivusaaressa on pitkospuilla katettu rengasreitti. Kuva: Marjut Kokko
Koivusaaressa on pitkospuilla katettu rengasreitti. Kuva: Marjut Kokko

Lampaat ovat Koivusaaressa kasvukauden loppuun saakka, mikäli laidunnettavaa riittää. Lampaiden hoidosta vastaava Perämeren Ystävät ry on tuonut tänään viimeiset lampaat saareen. Yhdistyksellä on vastaavaa lampaiden laiduntoimintaa myös Kemin korkeudella Perämeren saaristossa.

Lampaita varten alueella on noin 700 metriä aitaa ja kaksi porttia. Lampaat ovat uudella laitumella vielä arkoja, mikä on syytä huomioida erityisesti tällä viikolla saaressa vierailtaessa. Koivusaaren vierailijoita pyydetään sulkemaan huolella lammashaan portti, jotta lampaat eivät eksy valtatielle. Lisäksi saaressa vierailevat koirat tulee pitää kytkettynä, eikä lampaita saa ruokkia.

Lampaat ylläpitävät perinnemaisemaa

Laaja Ounasjoen suistoalue on Lapin arvokkaimpia tulvaniittykokonaisuuksia, joka on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi perinnemaisemaksi. Koivusaaren ympäri kiertää Rovaniemen kaupungin ylläpitämä luontopolku. Pitkospuilla katetun rengasreitin kokonaispituus on noin 2,5 kilometriä ja se kiertelee avoimien niittyjen ja hakamaiden keskellä. Suistosaarissa on tavattu 135 lintulajia, joista 90 - 100 lajia on pesinyt alueella tai tavattu pesimäaikana.

Perinteisen maatalouden väistyttyä sen myötä syntyneet niityt ja laitumet ovat harvinaistuneet nopeasti. Samalla on kadonnut suuria alueita monille lajeille tärkeitä elinympäristöjä. Perinnebiotoopit säilyvät avoimina ja ylläpitävät monipuolista lajistoa vain säännöllisen hoidon, laidunnuksen tai niiton ansioista. Samalla säilyvät maiseman historia, siihen liittyvät muistot ja perinteiset hoitotavat.

Muita Helmi-elinympäristöohjelman kohteita Lapissa ovat mm. Tornion Kainuunkylän saaret, Kittilän Karjanranta, Keminmaan kirkot, Rovaniemen Viirin laitumet, Pelkosenniemen Kairalan niityt ja Keminsaaret sekä Utsjoen Pappilan niityt ja Inarin Pielpajärven erämaakirkon kenttä. Uusia kohteita on otettu hoitoon myös Perämeren rannikolla ja saaristossa. Ympäristöministeriön ja Maa- ja metsätalousministeriön Helmi-ohjelman tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa heikentyneiden elinympäristöjen tilaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin ELY-keskus, ylitarkastaja, Marjut Kokko, puh. +358 295 037 380

Lapin ELY-keskus, suunnittelija Sanna Haapala, puh. +358 295 037 105

Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Koivusaaressa on pitkospuilla katettu rengasreitti. Kuva: Marjut Kokko
Koivusaaressa on pitkospuilla katettu rengasreitti. Kuva: Marjut Kokko
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme