Espoon kaupunki - Esbo stad

Ruoka-apu välttämätöntä sen saajille

Jaa

Espoossa selvitettiin ruoka-apua hakevien käsityksiä ja kokemuksia ruoka-avusta ja sen tarpeesta.

”No siis se tuo turvan siitä seuraavan päivän leivästä. Se on hyvä, että sä tiedät, että vaikka sun rahat loppuu, niin aina löytyy ruoka-apu.”

Ruoka-apua haetaan, koska se on pärjäämisen kannalta suurimmalle osalle täysin välttämätöntä ja pienemmällekin osalle melko välttämätöntä. Suurin osa vastaajista arvioi ruoka-avun olevan täysin välttämätöntä paitsi nyt, myös tulevaisuudessa pärjäämisen kannalta.

-Moni pärjää ruoka-avun ansiosta, ja ilman apua oltaisiin huomattavasti suuremmissa vaikeuksissa tai todella pulassa. Ilman apua tilanne olisi pahimmillaan se, että oltaisiin ilman ruokaa ja nälässä tai mietittäisiin esimerkiksi sitä, maksetaanko ruoka vai laskut, kertoo tutkimuksen tehnyt asiantuntija Kristiina Alppivuori.

Suurin osa vastaajista koki ruoka-avun hakemisen ja saamisen helpoksi, mutta häpeän tunteen vuoksi avun hakemiseen on ollut suuri kynnys. Siksi ruoka-apua hakevan kohtaaminen ja arvostava kohtelu on tärkeää. Hyvä kohtelu on helpottanut avun hakemista jo ensimmäisen hakukerran jälkeen. Toiminnassa on kuitenkin myös kehitettävää, sillä osa avun hakijoista kokee, että kohtelu vaihtelee toimipisteiden ja työntekijöiden välillä.

Vastaajat lähettivät toiveen, että kaupungin ja muiden palveluiden työntekijät ja johto sekä luottamushenkilöt jalkautuisivat ruoka-apupaikkoihin.

-        Vastaan tähän toiveeseen ja jalkaudun mielelläni tutustumaan käytännössä ruoka-aputoimintaan, kertoo Espoon kaupungin perusturvajohtaja Sanna Svahn. Hän haastaa myös muut toimijat osallistumaan ruoka-avun jakamiseen.

Koronakriisi muutti ruoka-aputoimintaa

Tutkimus toteutettiin koronakriisin aikana syys-marraskuussa 2020 kahdeksassa espoolaisessa ruoka-apupaikassa: Espoon Ankkurissa, Espoonlahden seurakunnassa, Hyvässä Arjessa, Kivenkolossa, Lähetyskappelissa, Manna-Avussa, Raitin pysäkillä ja Via Diassa.

Koronan vuoksi tehtyjä muutoksia pidetään pääasiassa onnistuneina. Olosuhteet huomioiden jakelu on järjestetty hyvin ja muutosvaatimuksiin on reagoitu onnistuneesti. Koronakriisin myötä osassa ruoka-apupaikkoja käyttöön otettu puhelinajanvaraus saa suurelta osalta vastaajista kiitosta. Toisaalta on myös hakijoita, jotka tulevat mieluummin jonottamaan kuin soittavat. Huomionarvoista on, että kaikilla ei ole mahdollisuutta soittaa, koska heillä ei ole puhelinta tai puheaikaa. Jonotussysteemin kehittäminen on lyhentänyt jonotusaikaa ja selkeyttänyt hakua.

Tarkastelun kohteena olivat:

  • ruoka-avun tarve ja taustasyyt, yhteisöllisten toimintojen merkitys, ruoka-avun toteutuksen laatu, toimintakäytännöt ja kehittämistarpeet
  • toiveet eri toimijatahojen jalkautumista koskien
  • käsityksen avun ja tuen tarpeista aiemmin elämässä ja tällä hetkellä
  • arviot Espoon sosiaali- ja terveystoimen palvelujen toteutumisesta, laadusta, toimintakäytännöistä ja kehittämistarpeesta.

Tutustu tutkimukseen tarkemmin Espoon kaupungin verkkosivuilla.

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:

- asiantuntija Kristiina Alppivuori, kristiina.alppivuori@espoo.fi, p. 050 395 2194

- aikuisten sosiaalipalvelujen päällikkö Tapio E. Nieminen, tapio.e.nieminen@espoo.fi, p. 050 328 6764

- perusturvajohtaja Sanna Svahn, sanna.svahn@espoo.fi, p. 050 544 6535

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Twitter: @Espoonsote     
Facebook: Espoon sote - Hyvinvointia Espoossa

Espoon kaupunki Twitterissä 
Espoon kaupunki Facebookissa

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Tapio Erma och Juha Nurmi utnämnda till nya resultatsenhetsdirektörer inom Esbo stads sektor för fostran och lärande14.6.2021 15:00:00 EEST | Tiedote

Till den ordinarie tjänsten som direktör för resultatenheten för finsk utbildning på andra stadiet och ungdomstjänster inom Esbo stads sektor för fostran och lärande valdes Tapio Erma (FM, eMBA) och till den ordinarie tjänsten som direktör för grundläggande utbildning inom resultatenheten för finsk grundläggande utbildning Juha Nurmi (FM, eMBA). Erma har verkat som chef för Esbo stads finska gymnasielinje sedan 2014. Nurmi har verkat som utvecklingschef för finsk utbildning sedan 2002. Båda rapporterar till sektordirektör Harri Rinta-aho och är medlemmar i ledningsgruppen för sektorn för fostran och lärande. Stadens organisationsreform träder i kraft 1.8.2021 då den nya sektorn för fostran och lärande inleder sin verksamhet. Sektorn för fostran och lärande består av följande resultatenheter: finsk grundläggande utbildning, finsk utbildning på andra stadiet och ungdomstjänster, finsk småbarnspedagogik och Svenska bildningstjänster.

Tapio Erma ja Juha Nurmi nimitetty uusiksi tulosyksiköiden johtajiksi Espoon kaupungin Kasvun ja oppimisen toimialalle14.6.2021 15:00:00 EEST | Tiedote

Espoon kaupungin Kasvun ja oppimisen toimialan suomenkielisen toisen asteen koulutuksen ja nuorisopalvelujen tulosyksikön johtajan vakinaiseen virkaan on valittu Tapio Erma (FM, eMBA) ja suomenkielisen perusopetuksen tulosyksikön perusopetuksen johtajan vakinaiseen virkaan Juha Nurmi (FM, eMBA). Erma on toiminut Espoon kaupungin suomenkielisen lukiolinjan päällikkönä vuodesta 2014. Nurmi on toiminut suomenkielisen opetuksen kehittämispäällikkönä vuodesta 2002. Molemmat raportoivat toimialajohtaja Harri Rinta-aholle ja ovat Kasvun ja oppimisen toimialan johtoryhmän jäseniä. Kaupungin organisaatiouudistus astuu voimaan 1.8.2021, jolloin uusi Kasvun ja oppimisen toimiala aloittaa toimintansa. Kasvun ja oppimisen toimialan muodostavat seuraavat tulosyksiköt: suomenkielinen perusopetus, suomenkielinen toisen asteen koulutus ja nuorisopalvelut, suomenkielinen varhaiskasvatus ja ruotsinkieliset sivistyspalvelut.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme