Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Ruoka ja energia huomioitava turvallisuushankintoina myös laissa

Jaa
MTK esittää, että julkisissa hankinnoissa ruoka ja energia rinnastetaan jatkossa turvallisuushankintoihin myös lainsäädännössä. ”Kun tiedämme ruuan ja energian välttämättömyyden väestön selviytymiseen, myös niiden osalta lain tulisi mahdollistaa kansallisten intressien huomioiminen”, perusteli MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila järjestönsä aloitetta tiistaina eduskunnan Pikkuparlamentissa Helsingissä.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on saattanut Euroopan pitkäaikaiseen epävakauteen, jossa yhteiskunnan laaja huoltovarmuus tulee olemaan Suomen tulevien hallitusten työn ydintä vielä pitkään. Tämän turvaamiseksi MTK teki tiistaina aloitteen lainmuutoksesta, joka nostaisi ruuan ja energian julkisissa hankinnoissa kriittisiin tekijöihin puolustus- ja turvallisuushankintojen tapaan. Aloite tuotiin esille MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan puheessa ministeri Heikki Haaviston muistoseminaarissa tiistaina Helsingissä.

 

-Meille tämän seminaarin järjestäjille, MTK:lle ja Pellervolle, tällä on vielä erityisen suuri merkitys: meidän jäsenillämme, maatalousyrittäjillä, metsänomistajilla ja osuustoiminnallisilla yrityksillä on keskeinen rooli isänmaamme huoltovarmuuden tuottamisessa. Kriittisten resurssien tuottaminen ei saa olla kansainvälisten markkinoiden ja kasvottoman kvartaalitalouden varassa, Marttila totesi.

 

Valtioneuvosto antoi viime elokuussa Huoltovarmuusselonteon eduskunnan käsittelyyn. Tulevan hallituksen tärkeitä tehtäviä on huoltovarmuuslainsäädännön uusiminen. Nykyinen laki on 30 vuotta vanha.

 

Marttila muistutti, että ruuan huoltovarmuus perustuu Suomessa alkutuotteiden osalta kannattavaan maataloustuotantoon, jonka ehtona ovat toimivat markkinat.

 

-Ruokamarkkinoiden toimivuuden ja maatalouden kannattavuuden kannalta on kriittisesti arvioitava EU:n maatalouspolitiikan ohella myös nykyistä elintarvikemarkkina- ja kilpailulainsäädäntöä, Marttila sanoi.

 

Marttila tiivisti puheensa loppuun viime heinäkuussa edesmenneen MTK:n hallituksen ja Pellervo-Seuran hallintoneuvoston pitkäaikaisen puheenjohtajan ja Suomen ulkoministerin, ministeri Heikki Haaviston perinnön.

 

-Heikki Haavisto päätti Talonpojan muistelmansa siihen, että ”Suomen ei tule koskaan laskea omaa suojaustaan alas, on kyse sitten turvallisuudesta, energiantuotannosta tai ruoan saatavuudesta. Varmin turva tulee läheltä. Vapaus on näennäistä sellaisella valtiolla, jonka tulevaisuus riippuu muiden valtioiden armeliaisuudesta.”

 

-Tähän tiivistyy erinomaisen hyvin Heikin elämäntyö ja perintö meille Maalaistentalossa työtä tekeville. Kaikki oheiseen lainaukseen kirjoitettu on ja pysyy edunvalvontamme ytimessä. Suojausta ei lasketa, Juha Marttila vakuutti.

 

LIITE: Juha Marttilan puhe kokonaisuudessaan  

 

 

Lisätietoja:

Juha Marttila, puheenjohtaja, 050 341 3167

Perttu Pyykkönen, järjestötoiminnan johtaja, 0400 754 928

Markus Lassheikki, kehitysjohtaja, 040 779 9680

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK:lta vahva tuki parlamentaarisen maataloustyöryhmän suosituksille29.3.2023 10:28:47 EEST | Tiedote

MTK kiittää eduskunnan parlamentaarista maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmää alan keskeisten ongelmien tunnistamisesta sekä esityksistä niiden korjaamiseksi. Arviointiryhmä julkisti loppuraporttinsa keskiviikkona. ”On arvokasta, että kaikissa eduskuntapuolueissa nähdään politiikan ja ruokamarkkinoiden muutostarpeet. Raportti antaa vahvan perustan tulevan hallituksen maatalouspolitiikalle”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.

Metsänomistajien luottamus talouteen kääntyi positiiviseksi27.3.2023 11:55:38 EEST | Tiedote

Metsänomistajien luottamus talouteen on uudistetun Metsätutka-kyselyn mukaan parantunut, mutta toisaalta metsää omistavien maanviljelijöiden oma taloudellinen tilanne nähdään edelleen alhaisena. Alle kolmasosalla metsänomistajista oli puunmyyntiaikeita tälle vuodelle, kun taas aktiiviviljelijöistä jopa yli puolella oli puunmyyntiaikomuksia. Metsänomistajat odottavat puun hinnan nousun jatkuvan edelleen.

MTK:n metsäpoliittiset ilmastokeinot tarjoavat konkretiaa hiilinielukeskusteluun – Monipuoliset panostukset metsiin kannattavat24.3.2023 13:53:43 EET | Tiedote

MTK julkaisi tammikuussa metsäpoliittiset ilmastokeinonsa. Värikäs hiilinielukeskustelu on noussut vaalikevään alla valtakunnalliseksi pääpuheenaiheeksi ja keskustelu jatkuu pitkään vaalien jälkeen. ”Metsän hakkuiden rajoittamiselle varsinkaan yksityismetsissä ei ole perusteita. Kaikkien vastuulla on kuitenkin metsänhoidon laatuloikka”, valtakunnallisilla yhteismetsäpäivillä puhunut MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola korosti.

Kievari Rantapirtti Jämsästä valittiin Maaseutumatkailun Vuoden Kellokkaaksi - Vuoden Kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustuksen sai Leppävirran Niemilomat22.3.2023 20:30:00 EET | Tiedote

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry valitsi Kievari Rantapirtin Vuoden 2023 Kellokkaaksi. Kievari Rantapirtti sijaitsee luonnonkauniissa keskisuomalaisessa erämaisemassa Koskenpäällä, Salosveden rannalla Jämsässä. Rantapirtin matkailupalveluja ovat majoitus, ruoka ja pitopalvelu sekä laaja valikoima aktiviteetteja ja ohjelmapalveluja. - * - * - Vuoden 2023 kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustus annettiin Leppävirran Niemilomille. Tunnustus annettiin huomionosoituksena aktiivisesta ja eteenpäin katsovasta perheyrityksen kehittämisestä ja uusista palveluideoista, joiden myötä yrityksen toiminta on kasvanut ja kehittynyt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme