Suomen 4H-liittoSuomen 4H-liitto

Ruokakoulussa kuudensadan lapsen ruokailoa

Jaa
”Kokkaaminen on kivaa, tahdon tulla ensi vuonna uudestaan!” Ruokakoulussa 8–12-vuotiaat tytöt ja pojat nauttivat kaikin aistein terveellisestä ruokavaliosta ja liikunnan riemusta. Leiri on lasten ruokakasvatusta sillä hauskimmalla tavalla – yhdessä tekemällä.
Sadat lapset tutustuvat kokkailuun pilkkomalla, paistamalla, maistamalla ja haistamalla. Lisäksi lapset oppivat ruoan reitistä pellolta pöytään ja terveellisestä syömisestä.
Sadat lapset tutustuvat kokkailuun pilkkomalla, paistamalla, maistamalla ja haistamalla. Lisäksi lapset oppivat ruoan reitistä pellolta pöytään ja terveellisestä syömisestä.

Lasten ruokakouluja toteuttavat suomen- ja ruotsinkieliset 4H-yhdistykset eri puolilla Suomea, ja niihin osallistuu lähes 600 lasta. Tänä kesänä lapsille järjestetään neljäkymmentä 4-5 päivän mittaista ruokakoulua, suurin osa elokuussa. Ruokakoulun ohjaamisessa on mukana noin 150 nuorta apuohjaajaa, joille ohjaajana toimiminen on hieno työkokemus.

Teemana kala

Ruokakouluissa edistetään terveellistä ravitsemusta. Teemana tämän kesän ruokakouluissa on kala. Ruokakouluissa lapset oppivat kalan oikeaa käsittelyä ja tapoja valmistaa herkullisia ruokia eri kalalajeista. Yhteistyökumppaneina teemassa toimivat Pro Kala ry ja Kalatalouden keskusliitto.

”Kalastus ja luonnossa liikkuminen on ollut tänä keväänä erityisen suosittua. Kala sopii siten hyvin Ruokakoulun teemaksi. Itse pyydetty kala on mitä mainiointa lähiruokaa, sanoo kalastusbiologi Malin Lönnroth Kalatalouden Keskusliitosta.

”Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa: tämähän pätee myös kalan syöntiin. Kun kalankäsittelytaidot oppii jo lapsena, ei kalaruoan teko tunnu vaikealta jatkossakaan. Kala on herkullinen, ympäristöystävällinen ja terveellinen raaka-aine. Monipuolisen ravintoainekoostumuksensa ja myös D-vitamiinipitoisuutensa takia kala on meille kaikille, mutta erityisesti kasvuikäiselle erittäin hyvää ravintoa.”, kertoo toiminnanjohtaja Katriina Partanen Pro Kala ry:stä.

Ruokakoulut kesällä 2020

Covid 19 -epidemiasta johtuen Ruokakouluissa kiinnitetään erityistä huomiota hygieniaan, vaikka poikkeusolot ovatkin jo ohi. Lasten hakemiseen ja noutamiseen liittyvät ohjeistukset, ruuanvalmistuksen ryhmäkoot, turvavälit ja ulkoliikunnan korostaminen luovat turvallisuutta. Varotoimenpiteet eivät poista iloista tekemistä, vaan ovat osa normaalia leiriarkea.

4H:n Ruokakoulu-toimintaa järjestetään kesän ja syksyn aikana eri puolilla Suomea, muun muassa seuraavilla paikkakunnilla: Hausjärvi, Kangasniemi, Kannonkoski, Kinnula, Kuusamo, Kyyjärvi, Lahti, Lapinjärvi-Myrskylä-Orimattila-Pukkila, Loimaa, Loppi, Marttila, Masku-Rusko-Vahto, Muhos, Multia, Naantali, Pihtipudas, Tammela, Tampere, Tervola, Turku, Tuusula (suomenkielisiä ruokakouluja) sekä ruotsinkielisiä Porvoo, Helsinki, Inkoo, Isnäs, Kemiönsaari, Luoto-Pedersöre, Mustasaari, Myrskylä, Närpiö, Kruunupyy, Parainen, Raasepori, Sipoo, Uusikaarlepyy, Teerijärvi ja Vöyri.

Ruokakoulujen tarkat ajankohdat ja yhteyshenkilöt löytyvät Ruokakoulun omilta sivuilta: http://ruokakoulu.fi/ilmoittaudu/

Toimittajat ovat tervetulleita tutustumaan

Toimittajat ja valokuvaajat ovat tervetulleita vierailemaan eri puolilla Suomea järjestettäviin Ruokakouluihin. Voitte haastatella lapsia, ohjaajaa tai apuohjaajina toimivia nuoria. Voitte sopia vierailuajankohdan valitsemaanne Ruokakouluun ottamalla yhteyttä kyseisen Ruokakoulun vastuuhenkilöön.

Ruokakoulu – Matskolan -toimintaa koordinoivat yhdessä Suomen 4H-liitto ja Finlands svenska 4H.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


Suomen 4H-liitto
Marika Sarha
+358 44 783 0302
marika.sarha@4h.fi


Finlands svenska 4H
Petra Ingo
+358 43 824 8703
petra.ingo@fs4h.fi

Kuvat

Sadat lapset tutustuvat kokkailuun pilkkomalla, paistamalla, maistamalla ja haistamalla. Lisäksi lapset oppivat ruoan reitistä pellolta pöytään ja terveellisestä syömisestä.
Sadat lapset tutustuvat kokkailuun pilkkomalla, paistamalla, maistamalla ja haistamalla. Lisäksi lapset oppivat ruoan reitistä pellolta pöytään ja terveellisestä syömisestä.
Lataa
Ruokakoulu on ruokaan ja ravitsemukseen liittyvää tekemistä, kokemuksia, elämyksiä sekä liikuntatuokioita.
Ruokakoulu on ruokaan ja ravitsemukseen liittyvää tekemistä, kokemuksia, elämyksiä sekä liikuntatuokioita.
Lataa
Ruokakouluissa lapset oppivat ruoanlaitosta ja terveellisestä ruokavaliosta käytännön kautta, itse tekemällä.
Ruokakouluissa lapset oppivat ruoanlaitosta ja terveellisestä ruokavaliosta käytännön kautta, itse tekemällä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen 4H-liitto
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2 A
00520 Helsinki

https://www.4h.fi

4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö. 

Annamme lapsille ja nuorille mahdollisuuden löytää omat vahvuutensa tekemällä oppien. Luomme harrastuksen kautta turvallisen ja vastuullisen polun aktiiviseen ja kestävään elämäntapaan, työelämään ja yrittäjyyteen. Toimimme sen puolesta, ettei yksikään lapsi tai nuori jäisi syrjään yhteiskunnasta.

4H-järjestö muodostuu Suomen 4H-liitosta ja eri puolella Suomea sijaitsevista yli 200 paikallisesta 4H-yhdistyksestä. Toiminnassamme on mukana 45 000 jäsentä.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen 4H-liitto

Vuoden 4H-yrittäjä Mandi Koskela, 14, loi tankotanssiharrastuksestaan menestyvää liiketoimintaa26.3.2024 07:58:00 EET | Tiedote

Valtakunnallisessa Vuoden 4H-yritys -kilpailussa palkitaan vuosittain menestyviä nuoria 4H-yrittäjiä. Tankotanssiharrastuksestaan monipuolista liiketoimintaa tehnyt ranualainen Mandi Koskela nousi tuomariston suosikiksi nuorempien sarjassa 4H-yrityksellään MandiKo. Vanhempien sarjan voittajaksi nousi ylöjärveläinen 4H-yritys Nuppula. 19-vuotias Elsa Tabell otti riskin laajentaessaan yritystoimintaansa perustamalla Nuppula pop-upin vanhaan rintamamiestaloon. Kilpailussa jaettiin lisäksi toinen ja kolmas sija molemmissa sarjoissa.

Harrastustoiminnassa ansioituneita nuoria palkitaan 4H-stipendeillä19.3.2024 08:03:00 EET | Tiedote

4H-säätiö myöntää vuosittain stipendejä ansioituneille nuorille sekä aktiivisesti 4H:n toiminnassa mukana oleville henkilöille. Nuorten 4H-stipendeissä palkitsemisperusteena on pitkäaikainen, monipuolinen, tuloksellinen ja edelleen jatkuva 4H-harrastus. 4H-säätiön myöntämät 14 valtakunnallista stipendiä jaetaan Valtioneuvoston juhlahuoneistossa Helsingissä tiistaina 2.4. kello 14.30. Media on tervetullut tilaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye