Ruokavalio vaikuttaa ihon geenitoimintaan sekä terveillä että atooppisilla koirilla
Helsingin yliopiston tutkijat tarkastelivat 48:aa staffordshifenbullterrieriä. Näistä kahdeksan eli neljä tervettä ja neljä atooppista valikoitui RNA-sekvensointiin, jossa koirien ihon geenitoimintaa vertailtiin sekä atooppisten ja terveiden että kuivamuonaa ja raakaruokaa syöneiden koirien kesken.
Ruokinnalla vaikuttaa olevan suuri vaikutus ihon geenien toimintaan.
– Ennen ruokintakoetta atooppisten ja terveiden koirien välillä löytyi yhteensä vain kahdeksan eri tavalla ihossa toimivaa geeniä, mutta määrä nousi moninkertaiseksi ruokintakokeen jälkeen. Ruokinnan kontrollointi on siis äärimmäisen tärkeää, jotta todelliset erot geenitoiminnassa saadaan esiin, sanoo tutkija Johanna Anturaniemi Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.
Ruokavalioiden vaikutus ihon geenitoimintaan liittyi suurimmaksi osin immuunipuolustukseen, antioksidantteihin ja tulehdukseen. Raakaruokinta vaikutti aktivoivan ihon immuunipuolustusta sekä sellaisten geenien toimintaa, jotka lisäävät antioksidanttien tuotantoa tai joilla on tulehduksia estäviä vaikutuksia.
– Eräs aiempi tutkimus on myös osoittanut raa’an lihan syöttämisen saavan aikaan tulehduksia estävän vaikutuksen veren geenitoiminnassa, kertoo Anturaniemi.
Pentuaikaa ajatellen erityisen tärkeä löydös tutkijoiden mukaan on, että raakaruokituilla koirilla immuunipuolustus aktivoituu. Tiedossa on, että atoopikoilla immuniteetin kehitys on häiriintynyt, ja että monipuolinen altistuminen mikrobeille lapsena vähentää atopian riskiä.
Atooppisten ja terveiden koirien väliset ihon geenitoiminnan erot nostivat esiin mahdollisia puutteita atooppisten koirien rasva-aineenvaihdunnassa ja ihon keratinosyyttien erilaistumisessa. Näistä kummallakin on tärkeä rooli ihon läpäisyesteen normaalissa toiminnassa. Atooppisten koirien verisuonten uudismuodotusta lisäävien geenien aktiivisuus oli lisäksi kohonnut, minkä tiedetään liittyvän ihon tulehdusreaktioon. Löydökset tukevat aiempien tutkimusten tuloksia.
– Löysimme useita geenejä, joiden yhteyttä koirien atopiaan ei ennen ole raportoitu. Osa liittyy jo aiemmin tiedettyihin häiriintyneisiin aineenvaihduntareitteihin, ja osan rooli atopiassa vaatii vielä lisäselvityksiä. Tutkimuksen koiramäärä oli pieni, joten tuloksia voidaan pitää alustavina. Tarkoitus onkin vahvistaa tulokset jäljellä olevien ihonäytteiden avulla myöhemmin, kertoo Anturaniemi.
Staffordshirenbullterrierejä koskenut kliininen ruokintatutkimus toteutettiin Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa. Tutkimuksessa koirat jaettiin kuivamuonaa ja raakaruokaa syöviin ryhmiin noin neljän kuukauden ajaksi. Tutkimus sisälsi yhteensä 48 koiraa, joista kahdeksan valikoitui RNA-sekvensointiin. Neljä koiraa oli terveitä ja ne jakautuivat tasan molempiin ruokaryhmiin. Neljä koirista sairasti atooppista dermatiittia ja ne jakautuivat myös tasan kumpaankin ruokaryhmään.
Alkuperäinen artikkeli:
Anturaniemi J, Zaldívar-López S, Savelkoul HFJ, Elo K and Hielm-Björkman A (2020) The Effect of Atopic Dermatitis and Diet on the Skin Transcriptome in Staffordshire Bull Terriers. Front. Vet. Sci. 7:552251. doi: 10.3389/fvets.2020.552251
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna Anturaniemi, johanna.anturaniemi@helsinki.fi, puh. 02941 57353, https://researchportal.helsinki.fi/en/persons/johanna-anturaniemi-os-roine
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Viestinnän asiantuntija Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302, @LifeSciHelsinki
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Helsingin yliopiston ja Rosebudin yhteistyö jatkuu17.9.2025 16:12:51 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston hallituksen puheenjohtaja Niklas Bruun ja rehtori Sari Lindblom ovat käyneet keskustelun Rosebud-kirjakaupan toimitusjohtajan Hannu Paloviidan kanssa Rosebudin ja yliopiston yhteistyön muodoista jatkossa. Samalla sovittiin Kaisa-talon vuokrasuhteen loppuun ja muuttoon liittyvistä käytännön asioista.
Palkokasvien lisäämisellä sekä punaisen ja prosessoidun lihan vähentämisellä yllättävän positiivisia vaikutuksia miesten terveyteen17.9.2025 12:22:18 EEST | Tiedote
Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan punaisen ja prosessoidun lihan osittainen korvaaminen herne- ja härkäpapupohjaisilla elintarvikkeilla laskee miesten kokonais- ja ”huonoa” LDL-kolesterolia ja painoa.
Mediakutsu: Miten asiantuntijat edistävät algoritmisten järjestelmien kehittämistä16.9.2025 14:20:02 EEST | Kutsu
Tule torstaina 18. syyskuuta klo 17–19 Helsingin yliopiston Tiedekulmaan kuulemaan tekoälyteknologian tutkimuksen uusimpia tuloksia.
Matematiikan soveltamista pitäisi oppia paremmin jo koulupolun alussa16.9.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Matematiikan soveltaminen on keskeinen taito nyky-yhteiskunnassa, jossa koneet suorittavat puolestamme yksinkertaiset laskutoimitukset. Taitoja tulisi tukea tutkimukseen perustuvilla menetelmillä ja ottaa huomioon yksilön ominaisuudet sekä tehtävien piirteet.
Teologiaa, jossa ihminen ei ole enää kaiken mitta15.9.2025 09:40:00 EEST | Tiedote
Minkälaista teologiaa syntyy maailmassa, jossa ihmisen erityisasemaa ei enää pidetä itsestäänselvyytenä? Toni Koivulahti haastaa kristillisen teologian ihmiskeskeisen ajattelun väitöstutkimuksessaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme